Ultima zi cu livrare gratuita la orice produs!

Tulburarile digestive, inamicii care ne urmaresc in vacanta

Tulburarile digestive, inamicii care ne urmaresc in vacanta

Concediul de vara este perioada la care visam cu totii intregul an. Fie ca-l planificam sau nu, cu siguranta ne dorim ca in aceasta perioada sa uitam de griji, serviciu, diete si tot felul de alte lucruri care ne sacaie tot restul timpului. Dar pentru ca “socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ”, pentru multi dintre noi, vacantele vin la pachet cu arsenal intreg de probleme digestive. Daca inca n-ati plecat in concediu, cititi mai jos cateva informatii utile pentru “confortul vostru digestiv” in concediu.

Concediu si problemele digestive

Temparaturile ridicate, schimbarea mediului, conditiile igienice precare in care sunt preparate si pastrate alimente sunt doar cativa dintre factorii care determina aparitia problemelor digestive mai mult in perioada vacantelor de vara.

  • Temperaturile ridicate specifice verii favorizeaza dezvoltarea mult mai rapida a diverselor bacterii in mediu si alterarea alimentelor. In plus, in perioadele cu temperaturi ridicate, digestia este ingreunata, ceea ce se poate transpune intr-un disconfort cand consumam alimente mai grele.
  • Schimbarea mediului, care cuprinde o modificare a alimentatiei cu care suntem obisnuiti, a climei, a conditiilor de trai – pot afecta tranzitul gastrointestinal. De exemplu daca alegeti sa mergeti intr-o zona exotica sau cu standarde de trai mai scazute, cu clima diferita fiti foarte atenti la apa si alimentele pe care le consumati. Acestea pot fi inofensive pentru localnici, insa pot crea probleme celor care nu sunt obisnuiti.
  • Prepararea alimentelor in conditii improprii si depozitarea acestora in spatii necorespunzatoare poate fi o cauza pentru indigestii si diverse infectii gastrointestinale. Cu totii alegem locatiile in care mancam, insa niciodata nu putem controla intregul proces pe care-l parcurg alimentele pana ajung in farfuria noastra.
  • Excesele – vacanta este echivalata cu relaxarea si anumite libertati pe care ni le permitem. Consumam multe alimente de la care ne-am abtinut si le asezonam cu alcool. Sigur, desi ne-am dori ca toate acestea sa treaca neobservate, corpul nu poate fi pacalit atat de usor.
  • Consumul alimentelor noi – daca mergem pentru prima data intr-un loc cu siguranta ne dorim sa gustam produse cu specific local. Desi acestea par inofensive, pot contine condimente sau anumite ingrediente cu care organismul nostru nu este obisnuit, fapt care poate duce la arsuri gastrice, balonare sau chiar alergie.

Top probleme digestive in vacanta

Printre cele mai frecvente disfunctii digestive specifice vacantelor sunt: enterocolita, diareile, indigestia si toxiinfectia alimentara.

Enterocolita – este o afectiune infectioasa cauzata de bacterii, virusuri, paraziti sau ciuperci. Aceasta se manifesta prin diaree, voma, pierderea poftei de mancare, crampe si dureri abdominale. Printre agentii responsabili de aparitia enterocolitei se numara: Salmonella, Escheria coli, enterovirusurile, adenovirusurile, Giardia lamblia etc.

Toxiinfectia alimentara – este o infectie digestiva cauzata de consumul de alimente contaminate. Boala survine la aproximativ 1- 6 ore si se manifesta prin: diaree, greata, voma si durerile abdominale. Toxina produsa de Staphylococcus aureus este cea mai frecventa cauza a toxiinfectiei alimentare. Bacteria contamineaza de cele mai multe ori ouale, alimentele care contin maioneza, carne.

Diareea – este o tulburare gastrointestinala, frecvent intalnita, produsa de obicei de un virus sau bacterie. Acesta se manifesta printr-o frecventa mare a scaunelor, modificarea consistentei si volumului acestora.

Nu neglijati nicio problema digestiva. Acestea pot avea efecte consecinte grave asupra sanatatii, fiind mult mai agresive la copii si persoanele in varsta.

Probioticele si enzimele indispensabile in vacanta

Ideal ar fi sa evitam factorii care pot duce la aparitia problemelor digestive, printr-un control riguros al alimentelor pe care le consumam, o igiena stricta si o hidratare corespunzatoare. Fiti totusi pregatiti dinainte si strecurati in trusa de prim ajutor cateva ingrediente naturale, indispensabile in vacanta.

Bacteriile benefice contribuie la echilibrarea florei digestive, reglarea tranzitului intestinal si ajuta in reducerea manifestarilor infectiilor digestive. Bacteriile benefice sunt utile atat in constipatie ,cat si in diaree, actionand asupra simptomelor neplacute: balonare, colici, flatulenta sau halena.

Enzimele digestive sunt substante responsabile de digestia si absorbtia alimentelor. Acestea sunt distribuite pe suprafata intregului tract digestiv, fiind prezente in saliva, stomac, suc pancreatic si secretiile intestinale. Consumul unor alimente grase, condimentate sau grele ingreuneaza digestia si pot determina un disconfort ce cuprinde simptome precum balonarea, durerile abdominale, crampe, flatulenta sau constipatia. Includeti in surse vegetale de enzime precum ananasul (bromelaina), papaia (papaina), mango (amilaza) sau sfecla rosie (betaina – activeaza alte enzime digestive).

Profitati de fiecare zi de vacanta pentru a va relaxa si reincarca cu energie!

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    26,00 lei
  • Pret obisnuit
    50,00 lei
  • flacon cu 71 g pu...
    Pret obisnuit
    150,00 lei
  • cutie de carton c...
    Pret obisnuit
    155,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare