15% reducere la achizitii de minim 200 de lei!

Inositolul, element important in terapia infertilitatii

Inositolul, element important in terapia infertilitatii

Cuprins

Infertilitatea, definitie si cauze
Inositol, trei directii de utilizare in infertilitate

Infertilitatea este un diagnostic dureros pentru orice cuplu, statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca intre 10 si 15% dintre cupluri sufera de infertilitate. In majoritatea cazurilor, boala are o evolutie favorabila daca sunt identificate cauzele si cuplurile urmeaza un tratament de specialitate. Utilizarea inositolului in terapiile adjuvante pentru infertilitate ofera rezultate promitatoare, studii internationale si nationale arata beneficiile acestui compus, in contextul problemelor de infertilitate.

Infertilitatea, definitie si cauze

Infertilitatea reprezinta incapacitatea unui cuplu de a avea un copil, dupa un an de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Cauzele infertilitatii pot fi de origine feminina, masculina sau comune ambilor parteneri. Medicii arata ca doar intr-un procent foarte mic de cazuri de infertilitate, cauzele nu sunt cunoscute.

Cauze de origine feminina care pot determina infertilitate sunt: anovulatia, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, afectarea trompelor uterine, probleme imunologice, greutate anormala (peste sau sub limita), anomalii congenitale etc.

Cauze de origine masculina care pot duce la infertilitate sunt: disfunctiile spermatice (azoospermia [absenta spermatozoizilor in sperma] si oligospermie [cantitate insuficienta de spermatozoizi]), varicocelul, oreionul, boli cu transmitere sexuala, factori nocivi (fumat, stres, consumul de alcool si droguri), boli cronice (diabet, obezitate), anomalii congenitale etc.

Cauze comune ambilor partenerideficienta unor micronutrienti (zinc, seleniu, acid folic, vitamina C), probleme imunologice, boli cu transmitere sexuala, varsta inaintata, obiceiuri nesanatoase (fumat, stres, consum alcool, droguri).

Inositol, trei directii de utilizare in infertilitate

Inositolul este un compus care face parte din grupul vitaminelor B, fiind utilizat in organism pentru transmiterea informatiilor inspre si dinspre celule. Compusul se gaseste in mod natural in organism, cea mai intalnita forma fiind mioinositolul, sintetizat din glucozo-6-fosfat.
Inositolul a atras atentia specialistilor in reproducerea umana dupa ce mai multe studii prezinta efecte benefice in tratamentele pentru infertilitate.

  • Imbunatateste motilitatea si functia mitocondriala a spermatozoizilor

La aceasta concluzie a ajuns un grup de cercetatori dupa ce au analizat sperma unui numar de 20 de barbati fara probleme spermatice si a 20 de barbati cu diverse dereglari la nivel spermatic (oligospermie, astenozoospermie, terazoospermie). Proba de material seminal a fost incubata timp de 2 ore intr-o solutie salina la care s-a adaugat 2 mg/ml de mioinositol. Dupa analiza probelor, cercetatorii au observat o imbunatatire a motilitatii spermatozoizilor la ambele categorii, la cei cu probleme aceasta fiind asociata cu o crestere a functiilor mitocondriale[1].

  • Imbunatateste calitatea ovulelor in cazul protocoalelor de stimulare ovariana din procedurile de fertilizare in vitro

Administrarea inositolului in protocolul de stimulare ovariana determina o crestere a numarului de ovocite mature si o imbunatatire a calitatii acestora, ducand astfel la o crestere a ratei de succes a procedurilor de fertilizare in vitro[2].
De asemenea, inozitolul este utilizat in terapia adjuvanta de stimulare a ovarelor micropolichistice. Un studiu efectuat de un grup de medici de la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sirbu", Bucuresti arata ca inozitolul creste sensibilitatea la insulina (scaderea rezistentei la actiunile hipoglicemiante ale insulinei) si imbunatatirea activitatii receptorilor la insulina. Datorita mioinositolului se modifica raportul FSH/LH , scade testosteronul, concentratia insulinei si se restabileste ciclicitatea normala menstruala la femeile cu spanio/amenoree.[3]

  • Imbunatateste echilibrul hormonal feminin

Sindromul de ovare polichistice, caracterizat prin anovulatie si hiperandrogenism este una dintre cauzele majore de infertilitate de cauza feminina. In majoritatea acestor cazuri, femeile se confrunta si cu o rezistenta la insulina. Administrarea mioinositolului imbunatateste activitatea insulinei-receptor si restabileste functia ovulatorie normala[4].


[1] Myoinositol: does it improve sperm mitochondrial function and sperm motility? Urology. 2012 Jun;79(6):1290-5
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22656408, ultima accesare 16 februarie, 2015
[2] Effect of a supplementation with myo-inositol plus melatonin on oocyte quality in women who failed to conceive in previous in vitro fertilization cycles for poor oocyte quality: a prospective, longitudinal, cohort study.
Gynecol Endocrinol. 2011 Nov;27(11):857-61.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21463230
[3] Mioinozitol – terapie adjuvanta in cadrul stimularii ovarelor polichistice, Revista "Obstetrica si Ginecologia", nr. 2, 2012, http://www.sogr.ro/revista/index.php?option=com_content&view=article&id=428:-mioinozitol-terapie-adjuvanta-in-cadrul-stimularii-ovarelor-micropolichistice&catid=81:nr22012-apr-mai-iun&Itemid=225%C5%A3
[4] http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1080/09513590701672405

Produse recomandate


  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    139,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare