- Pycnogenolul, antioxidant natural puternic, cu beneficii multiple pentru sanatate
- Lupta cu celulita trebuie sa inceapa acum
- De ce este atat de sensibila pielea bebelusului?
Intoleranta la lactoza, problema care te poate afecta si pe tine
Cuprins
Ce este intoleranta la lactozaCum recunoasteti intoleranta la lactoza
Lactase Enzyme Active™, imbunatateste toleranta la lactoza
Laptele si produsele lactate sunt alimentele pe care le consumam cu mare placere, atat datorita gustului cat si calitatilor nutritionale. Insa, consumul lactatelor sau a anumitor produse care contin lactoza pot provoca un disconfort digestiv major daca organismul nu produce lactaza, enzima responsabila de digestia lactozei. Deficitul lactazei, cunoscut ca intoleranta la lactoza, poate fi tinut sub control printr-un suport enzimatic specific, evitarea produselor care contin lactoza nefiind intotdeauna o solutie la indemana.
Ce este intoleranta la lactoza
Intoleranta la lactoza este o dereglare care apare la 75% dintre adulti si este data de lipsa sau deficitul lactazei, o enzima fabricata in intestinul subtire, care descompune lactoza in glucoza si galactoza.Lactoza este un compus care se gaseste in laptele tuturor maniferelor, dar si in produsele derivate din acesta: branza, smantana si intr-o cantitate mai mica in lactatele fermentate precum: iaurtul, kefirul, laptele batut etc. Lactoza este utilizata intens in industria alimentara, regasindu-se in multe alimente procesate, paine, prajituri, dulciuri, supe instant, mezeluri, dar si industria farmaceutica, fiind un element suplimentar folosit in compozitia diverselor formule de medicamente.
In functie de cauzele care duc la aparitia intolerantei la lactoza, aceasta poate avea trei forme:
- forma genetica de intoleranta la lactoza– este o afectiune foarte rara, simptomele apar din primele zile de viata ale copilului si se transmite genetic. Finlanda este tara cu cea mai mare incidenta a acestei forme de intoleranta la lactoza, fiind afectat 1 din 60,000 de nou-nascuti. In cazul acestor copii, intoleranta la lactoza apare din cauza lipsei enzimei responsabile de digestia laptelui si se manifesta prin diaree severa. Copiii afectati pot suferi de deshidratare, pierdere in greutate si incetinire a dezvoltarii, in cazul in care nu sunt hraniti cu formule de lapte fara lactoza.
- forma primara de intoleranta la lactoza – apare la 75% din populatia adulta, fiind considerata o stare normala. Aceasta se datoreaza scaderii enzimate de lactaza si poate avea diferite grade de severitate. Studiile arata ca declinul secretiei de lactaza debuteaza dupa varsta de 2 ani, insa simptomatologia apare in adolescenta sau la maturitate. Intoleranta la lactoza la varsta adulta este mai raspandita la asiatici si afecteaza 90% din adulti, fiind frecventa si la arabi, turci, evrei, greci, italieni si populatiile Africii de Vest.
- forma secundara de intoleranta la lactoza – este intalnita la copii si este consecinta anumitor afectiuni digestive precum gastroenterocolita, parazitoza intestinale, bola celiacÄ, boala Crohn si a administrarii anumitor medicamente (chimioterapia si anumite antibiotice). In multe cazuri, secretia lactazei este reversibila, dupa remedierea problemei care a afectat mucoasa intestinului subtire.
Cum recunoasteti intoleranta la lactoza
Primele manifestari ale intolerantei la lactoza incep dupa 20 de minute de la masa. Simptomele variaza in functie de caz si severitatea bolii si constau in: greturi, regurgitari, voma, dureri, crampe abdominale, balonare, flatulenta si diaree.Pentru stabilirea unui diagnostic si a conduitei terapeutice este recomandat sa va adresati, in functie de caz, medicului de familie, pediatrului sau gastroenterologului. In urma anamnezei si a testelor de specialitate, specialistul poate stabili un diagnostic si un tratament.
Lactase Enzyme Active™, imbunatateste toleranta la lactoza
Daca suferiti de intoleranta la lactoza, prima solutie pentru a tine sub control problema este sa renuntati la produsele lactate. Sigur, aceasta poate fi o optiune buna, insa poate duce la anumite carente nutritionale, cum ar fi carenta de calciu. In plus, un regim fara lactoza este dificil de adoptat. Foarte multe dintre alimentele pe care le consumam contin acest ingredient. Atenta selectie a alimentelor, citirea etichetelor de pe produse poate fi de mare ajutor in controlul acestei probleme.Totusi pentru o digestie optima este recomandata suplimentarea dietei cu lactaza, enzima digestiva responsabila de digestia lactozei. Lactase Enzyme Active™ de la Secom® imbunatateste toleranta digestiva la consumul alimentelor derivate din lapte si a celor care contin lactoza, fiind recomandat persoanelor cu intoleranta la lactoza. Acesta mai este recomandat pentru sustinerea digestiei la persoanele cu anumita sensibilitate la lactate, dar si pentru cei care au un regim bogat in lactate.
Produsul contine 230 mg lactaza per capsula, fiind recomandata administrarea cate 3 capsule inainte de consumul alimentelor care contin lactoza. In cazul in care luati un tratament medicamentos sau anumite vitamine care contin lactoza, este recomandata o capsula de Lactase Enzyme Active™.
Gestionati cu multa atentie aceasta problema de sanatate si preintampinati aparitia simptomelor, dar si a consecintelor neplacute asupra sanatatii. Bucurati-va de un regim alimentar cat mai variat si sanatos!