15% reducere la comenzi de minim 200 de lei!

Imunitatea scazuta poate reactiva herpesul zoster (zona zoster)

Imunitatea scazuta poate reactiva herpesul zoster (zona zoster)

Daca ati facut in copilarie varicela, exista mari sanse ca pe fondul unui sistem imunitar scazut si a unor afectiuni asociate, sa faceti zona zoster la maturitate. Statisticile arata o incidenta crescuta a zonei zoster la persoanele cu varste cuprinse intre 60 si 90 de ani, dar si la bolnavii cu imunodepresie, in special in cazul transplantului de maduva osoasa, chimioterapie si radioterapie. Curcuminul este un ingredient natural utilizat in infectiile cu virusuri herpetice care contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar si reducerea actiuni virusurilor, fiind utilizat cu succes alaturi de tratamentele clasice incluse in protocoalele medicale actuale.

Cuprins

Ce este zona zoster?
Durerea la nivelul zonei afectate, primul semnal care ar trebui sa ne alarmeze
Zona zoster este o afectiune care se dezvolta in mai multe etape
Netratata, zona zoster poate avea complicatii multiple
Cum poate fi tinuta sub control?

Ce este zona zoster?

Zona zoster sau herpesul zoster, asa cum este cunoscut in limbajul medical, este o afectiune cutanata, cauzata de un virus herpetic, virusul varicelo-zosterian (VZV), acelasi care provoaca in copilarie varicela (varsatul de vant). Boala apare ca urmare a reactivarii virusului aflat in stare latenta la radacina terminatiilor nervoase, manifestandu-se printr-o eruptie cutanata, sub forma unei benzi dureroase. Termenul „zoster” provine din grecescul zōstēr – curea, dupa distributia eruptiei in forma de banda/cingatoare. Zona zoster poate aparea la nivelul spatelui, abdomenului, iar atunci cand sunt implicate terminatiile nervului trigemen poate aparea la nivelul fetei, mucoasei bucale, dar si la nivel ocular si al limbii.

Durerea la nivelul zonei afectate, primul semnal care ar trebui sa ne alarmeze

Daca in copilarie virusul varicelo-zosterian se distinge prin mancarime intensa si pustule distribuite pe tot corpul, la maturitate eruptia apare doar intr-o anumita zona, manifestandu-se prin durere intensa inca inainte ca aceasta sa fie vizibila. La unele persoane, pe langa leziunile cutanate, boala poate avea urmatoarele simptome: dureri de cap, stari febrile, voma sau fotofobie. Simptomele pot fi mult mai complexe in functie de zona afectata, dar si bolile asociate. De exemplu, in cazul sindromului Ramsay Hunt, leziunile VZV apar la nivelul canalului auditiv extern, iar pacientii isi pierd simtul gustativ si prezinta paralizie faciala.

Zona zoster este o afectiune care se dezvolta in mai multe etape.

Faza preeruptiva care se manifesta prin durere la nivelul zonei afectate sau senzatie de arsura.
• Faza eruptiva – in zona dureroasa apar vezicule rosii, dureroase. Pe parcursul a 2-4 saptamani acestea se sparg, apar cruste si se cicatrizeaza, vindecandu-se total.
• Durerea cronica sau nevralgia postherpetica – este mai rar intalnita la tinerii cu zona zoster, insa cel putin 50% dintre bolnavii peste 50 de ani acuza dureri intense la nivelul zonei afectate si cateva luni dupa cicatrizarea pustulelor.

Netratata, zona zoster poate avea complicatii multiple

Printre cele mai intalnite complicatii sunt infectiile bacteriene si nevralgia postherpetica. In anumite cazuri se poate produce o diseminare cutanata si afectarea inimii, plamanilor, ficatului, tractului intestinal. Riscul diseminarii cutanate a zonei zoster este mai mare in cazul bolnavilor cu limfom de tip Hodgkin si non-Hodgkin, dar si a celor care au suferit un transplant de maduva osoasa.

Cum poate fi tinuta sub control?

In cazul imbolnavirii, un sistem imunitar solid poate reduce din simptomele bolii si durata acesteia. Totoda, sistemul imunitar poate contribui la tinerea sub control a acestui virus, impiedicand reactivarea acestuia. La primele simptome ale bolii, este recomandat consultul unui specialist pentru instituirea tratamentului. In momentul declansarii bolii sunt recomandate si administrarea suplimentelor pe baza de cucurmin, un ingredient eficient in ameliorarea durerilor, dar si reducerea inflamatiei. Curcuminul poate fi utilizat si ca tratament topic, pudra putand fi aplicata pe vezicule.

Curcumin 95 500mg, de la Secom®, este un produs care contine extract de radacina de curcumin, 500 mg per capsula. Suplimentul poate fi administrat in perioada acuta a bolii, dar si ulterior pentru intarirea sistemului imunitar si reducerea riscului de aparitie a recidivelor. Pentru tratamentul extern al veziculelor se poate amesteca continutul capsulelor de Curumin 95 500mg cu apa, miere si ulei de ceai verde. Tratamentul actioneaza ca un antiinflamator local si ajuta la reducerea pruritului si cicatrizarea acestuia. Produsul Curcumin 95 500mg sustine tratamentul pentru o perioada de 60 de zile.

Pentru intarirea sistemului imunitar, de la primele semne ale bolii este recomandat si administrarea de SystemWell® Ultimate Immunity™, un produs care contine o formula complexa cu peste 30 de ingrediente care intaresc toate componentele sistemului imunitar: circulator, limfatic, respirator, epidermic, sistemic, celular si digestiv. Prin intermediul sangelui, celulele imunitare sunt transportate spre zonele de inflamatie sau de infectie din organism. Celulele imunitare ataca si neutralizeaza invadatorii prin eliberarea enzimelor cu rol protector.

Secom® sustine alegerea informata si consumul responsabil de produse naturale pentru sanatate.

Produse recomandate


  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    213,00 lei
  • Pret obisnuit
    58,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare