📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Complicatiile diabetului zaharat

Complicatiile diabetului zaharat

Supranumita si boala secolului XXI, diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice, care afecteaza 346 milioane de oameni din intreaga lume, fiind principala cauza de orbire, amputatii non-traumatice si insuficienta renala1 . In Romania, incidenta diabetului zaharat este de 11,6%, in randul populatiei cu varste intre 20 si 79 de ani2 , si 3% la copiii cu varste cuprinse intre 0-14 ani.3 Netratat corespunzator, diabetul zaharat determina aparitia multor complicatii la nivel cardiovascular, renal, oftalmologic, nervos, cu manifestari specifice la femeile insarcinate.

Cuprins:

De ce apar complicatiile in diabet
Tipologia complicatiilor in diabetul zaharat
Copiii, gravidele si batranii, mai predispusi la complicatii

De ce apar complicatiile in diabet

Diabetul este o afectiune care nu se manifesta prin durere, decat atunci cand apar complicatiile. Acesta este si motivul pentru care multi pacienti cu diabet zaharat neglijeaza boala si intervin mult prea tarziu. Mentinerea unui nivel ridicat al glicemiei in sange, pe perioade lungi de timp, si lipsa unui tratament adecvat, pot da nastere unui lant de consecinte grave, care se manifesta la nivelul principalelor organe ale corpului. Asocierea unui diagnostic de diabet zaharat cu o alimentatie nesanatoasa, bogata in carbohidrati, grasimi, a lipsei activitatii fizice si a fumatului, poate accelera aparitia complicatiilor. Principalele dezechilibre pe care le produce hiperglicemia sunt: ateroscleroza (depunerea placilor de grasime, colesterol si calciu pe peretii vaselor sangvine) si neuropatia (lezarea nervilor si transmiterea defectuoasa a semnalelor nervoase catre organe).

Primul lucru pe care trebuie sa-l inteleaga pacientul cu diabet zaharat este ca un astfel de diagnostic trebuie sa determine o schimbare majora a stilului de viata, a obiceiurilor si a atitudinii fata de propria sanatate. Monitorizarea constanta a bolii, tratamentul si o buna colaborare cu medicul, pot preveni aparitia complicatilor sau limitarea evolutiei acestora.

Tipologia complicatiilor in diabetul zaharat

Complicatiile in diabetul zaharat sunt determinate de hipo si hiperglicemie si se impart in doua categorii: complicatii cronice si complicatii acute.

Complicatiile cronice apar in majoritatea cazurilor dupa 10-15 ani de la diagnosticarea bolii si sunt date de modificari macrovasculare, microvasculare si nervoase. Printre cele mai frecvente complicatii cronice sunt:

  • Angiopatia diabetica reprezinta totalitatea modificarilor la nivelul vaselor de sange, cauzate de ateroscleroza. In functie de tipul vaselor afectate, angiopatia poate fi de doua tipuri: macroangiopatie si microangiopatie. Din cauza modificarilor vasculare, pacientul prezinta un risc crescut de infarct miocardic, atac cerebral vascular, insuficienta renala si retinopatie.
  • Retinopatia diabetica este o complicatie determinata de afectarea vaselor mici ale retinei. Aproape toti pacientii cu diabet zaharat de tip 1 dezvolta o forma de retinopatie, iar la cei cu diabet de tip 2, aceasta apare la mai putin de 60% din cazuri. Retinopatia este o boala care progreseaza in timp, fiind cea mai frecventa cauza de orbire la pacientii cu varsta intre 20 si 54 de ani.
  • Nefropatia diabetica – este o boala renala cronica, progresiva, care se manifesta prin aparitia unor leziuni la nivelul rinichilor, cauzate de nivelul mare al concentratiei de glucoza in sange. Hiperglicemia afecteaza functionarea nefronului, unitate morfo-functionala care asigura functia de filtrare a rinichilor. Nefropatia diabetica apare la aproximativ 1/3 din pacientii cu diabet zaharat, fiind principala cauza de insuficienta renala cronica terminala.
  • Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie in diabetul zaharat si se manifesta prin dereglari la nivelul structurilor nervoase. Tulburarile nervoase declanseaza un lant de disfunctii. Neuropatia duce la scaderea sensibilitatii dureroase, tactile, termice si vibratorii in anumite parti ale corpului si, in unele cazuri, apar modifica ale musculaturii. Picioarele sunt cel mai frecvent afectate de neuropatie, ulceratiile fiind printre principalele manifestari ale acesteia.

In functie de segmentele afectate, neuropatia diabetica poate fi periferica (afecteaza picioarele, bratele si degetele), neuropatie vegetativa sau autonoma (afecteaza inima, sistemul digestiv, tractul urinar, organele sexuale, plamanii, ochii), neuropatia focala (afecteaza un singur nerv).

  • Tulburari de dinamica sexuala – se manifesta prin impotenta la barbatii cu diabet si uscaciune vaginala la femei.
  • Piciorul diabetic – este consecinta neuropatiei diabetice si angiopatiei. Boala consta in ulceratii recurente la nivelul piciorului, infectii, fisuri plantare, distrugerea progresiva a oaselor si articulatiilor piciorului (piciorul Charcot). Netratarea corepunzatoare a problemelor, pot duce la necrozarea piciorului si amputarea acestuia.
  • Infectiile urinare – sunt o problema cu care se pot confrunta diabeticii. Nivelul ridicat al glucozei in sange si afectarea functiilor vezicii urinare cauzate de neuropatie, favorizeaza dezvoltarea infectiilor urinare.
  • Complicatii mucoaso-cutanate – se manifesta prin infectii ale pielii si mucoaselor (candidoze, conjunctivite, foliculite, micoze) sau dermatopatie diabetica, sclerodermie, xantomatoza etc. La diabetici infectiile tind sa fie mai severe si frecvente, in principal, din cauza functiei alterate a leucocitelor.

Atitudinea necorespunzatoare fata de boala si multiplele tulburari metabolice pot duce la aparitia complicatiilor acute ale diabetului zaharat. Cetoacidoza diabetica si coma hiperosmolara sunt complicatii severe, cu o rata crescuta de mortalitate.

  • Cetoacidoza este cea mai severa complicatie a diabetului si este asociata cu deficitul de insulina, cuplat cu o crestere a concentratiei de cetone. Incapacitatea organismului de a utiliza glucoza ca donor de energie, si inlocuirea acesteia cu acizii grasi ca sursa energetica determina acumularea de corpi cetonici la nivel sangvin. De cele mai multe ori, cetoacidoza este cauzata de intreruperea aportului e insulina, dar poate fi determinata si de stres fizic (infectii, interventii chirurgicale) sau emotional. Cetoacidoza se manifesta prin greata, varsaturi, dureri abdominale, cuplate cu o rata crescuta de formare a urinei. In lipsa unui tratament corespunzator, pacientul poate ajunge in coma. Persoanele care folosesc pompa de insulina sunt mai predispuse acestei complicatii deoarece chiar si intreruperea de scurta durata a eliberarii de insulina poate duce la un deficit de insulina.
  • Coma hiperosmolara este o complicatie a diabetului non-insulinodependent si apare in special la persoanele varstnice. Aceasta apare ca urmare a deshidratarii profunde, asociata cu o hiperglicemie ridicata. Coma hiperosmolara poate fi precipitata de afectiuni grave cum ar fi: accidentul vascular cerebral, infarct miocaric, infectii; deproceduri cum ar fi dializa peritoneala sau hemodializa, alimentatia prin sonda cu formule proteice si folosirea perfuziilor cu incarcare inalta de carbohidrati; sau de utilizarea steroizilor, fenitoinului, agentilor imunosupresivi si diuretice.
    Coma hiperosmolara poate aparea si la pacientii insulino-dependenti care primesc suficienta insulina pentru a preveni cetoza, dar insuficienta pentru a controla hiperglicemia.
  • Hipoglicemia – se manifesta prin scaderea concentratiei de glucoza in sange si este intalnita atat la pacientii cu diabet de tip 1, cat si la cei cu diabet de tip 2. Hipoglicemia este periculoasa deoarece glucoza este resursa energetica primara a creierului. In absenta sa, functionarea creierului se altereaza si poate surveni decesul, daca episodul se prelungeste.

Copiii, gravidele si batranii, mai predispusi la complicatii

Printre cele mai predispuse categorii la complicatiile date de diabet zaharat sunt femeile insarcinate, batranii si copii. Acestia ar trebui sa gestioneze cu mult mai multa atentie boala si sa ramana in permanenta sub supravegherea medicala.

In cazul copiilor si adolescentilor cu diabet zaharat de tip 1, complicatiile acute, precum hipoglicemia si cetoacidoza, prezinta un risc mai ridicat, insa n-ar trebui neglijate complicatiile vasculare si nervoase care se pot instala devreme si duc la degradarea rapida a sanatatii si chiar mortalitate4.

Femeile insarcinate dezvolta, cel mai frecvent, diabet gestational. In majoritatea cazurilor, aceasta forma de diabet, dispare dupa sarcina. Totusi diabetul gestational sau alte forme de diabet in sarcina ridica anumite probleme. Printre cele mai frecvente complicatii sunt: greutatea crescuta a copilului la nastere (peste 4kg), nastere prematura, hipoglicemie la copil, avort spontan, nasterea unui copil mort5.

Varstnicii sunt mai predispusi complicatiilor din cauza alterarii sanatatii, dar si asocierii diabetului cu alte probleme de sanatate, motiv pentru care controlul glicemic in cazul acestei categorii trebuie sa fie foarte strict.

Referinte:

1 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/
2 Datele studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), realizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat cu Societatea Romana de Nefrologie. Concluziile studiului au fost prezentate in mai, 2014.
3 Federatia Asociatiilor diabeticilor din Romania http://fadr.ro/despre-diabet/diabetul-in-romania/
4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10609124
5 http://www.nhs.uk/Conditions/gestational-diabetes/Pages/Complications.aspx

Produse recomandate


  • flacon cu 120 tab...
    Pret obisnuit
    227,00 lei
  • 30 tablete RapidS...
    Pret obisnuit
    50,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare