Beneficii pentru sanatate, de la incepator la maratonist

Beneficii pentru sanatate, de la incepator la maratonist

Cuprins

Tinerii romani fac miscare pentru sanatate fizica si psihica
Poti incepe oricand sa alergi
Beneficii pentru sanatate

Fie ca te antrenezi pentru o competitie sportiva, cum ar fi un semimaraton sau un maraton, fie ca o faci pentru a te mentine in forma, alergarea este o activitate care aduce beneficii pentru sanatatea intregului organism.

Cresterea tonusului muscular si scaderea masei de grasime sunt doua dintre cele mai cunoscute aspecte benefice ale alergarii. Acestora li se adauga insa si numeroase alte beneficii, precum sustinerea functiilor cognitive, imbunatatirea starii psihice, intarirea muschiului cardiac sau curatarea mai eficienta a tenului. De aceea, sportul si activitatile fizice in general castiga tot mai mult din timpul nostru zilnic.

Tinerii romani fac miscare pentru sanatate fizica si psihica

30% dintre tineri considera ca activitatile sportive ii ajuta sa se mentina intr-o forma fizica buna, 22% practica sport pentru a-si imbunatatii starea de sanatate, iar 15% pentru a se elibera de stres si pentru a se relaxa, potrivit studiului “Participarea Tinerilor la activitati sportive”. De asemenea, aproximativ 27% dintre tinerii romani chestionati in cadrul cercetarii au declarat ca au practicat sau practica in acest moment joggingul. Importanta activitatilor fizice este recunoscuta de altfel de aproape toti tinerii romani. 89% dintre respondenti considera ca miscarea este importanta sau chiar foarte importanta, iar 47% fac miscare de cel putin cateva ori pe saptamana.

Studiul “Participarea Tinerilor la activitati sportive” a fost realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangard si a fost publicat de Ministerul Tineretului si Sportului la finalul anului trecut. Cercetarea a cuprins un esantion de 1205 de subiecti, cu varsta intre 14 si 35 de ani, intervievati in perioada august – septembrie 2014.

Poti incepe oricand sa alergi

Alergarea este o activitate fizica ce poate fi practicata la orice varsta, atat timp cat se ia in considerare capacitatea fizica a fiecarei persoane si se creste efortul gradual. Insa odata ce sunt parcurse anumite praguri de dificultate si rezistenta, se poate ajunge la performante precum terminarea unei curse de semimaraton (21 de kilometri) sau maraton (42 de kilometri).

De la un nivel mediu pana la cel mai avansat, alergarea nu necesita un echipament foarte sofisticat, ci doar care sa indeplineasca anumite conditii esentiale pentru protejarea sanatatii. Cea mai importanta componenta a echipamentului sunt pantofii de alergare, care trebuie sa amortizeze cat mai mult din socul si presiunea exercitate asupra articulatiilor si talpilor, sa protejeze incheietura gleznei si sa ofere flexibilitate pentru talpa. Imbracamintea este recomandat sa fie dintr-un material care sa permita circulatia aerului, pentru a nu mentine umezeala aproape de corp. Se evita astfel variatiile prea mari in temperatura corpului, pentru a nu sensibiliza organismul la actiunea virusurilor intr-un context in care activitatea sistemului imunitar este slabita din cauza cortizolului secretat suplimentar pentru reducerea eventualelor inflamatii. De asemenea, imbracamintea care permite eliminarea umiditatii de la suprafata pielii, contribuie la evitarea iritatiilor si a leziunilor epidermice.

Beneficii pentru sanatate

Alergarea inseamna un efort suplimentar pentru organism insa, daca acesta realizat gradual, poate intari organismul si poate sustine desfasurarea activitatii pe o perioada mai lunga de timp. Beneficiile au impact asupra mai multor sisteme ale organismului, in special cardiovascular, osteoarticular, metabolic sau nervos.

Alergarea este benefica pentru cresterea nivelului de colesterol “bun”, reglarea ritmului cardiac si pentru sustinerea efortului cardiac pe o perioada lunga de timp. La nivelul sistemului osteoarticular, aceasta creste masa osoasa si reduce pierderea osoasa cauzata de imbatranire. Pentru sistemul metabolic, beneficiile se evidentiaza nu doar prin consumul mare de calorii din timpul alergarii, ci si dupa ce ne-am oprit. Prin actiunile pe care le intreprinde pentru a reveni la starea initiala, dinainte de efortul fizic intens, organismul continua sa consume mai multe calorii decat ar face-o in cazul unor activitati obisnuite. De asemenea, in timpul efortului fizic creste aportul de oxigen, inclusiv la nivel nervos. In plus, organismul secreta substante care imbunatatesc starea de spirit, asa numitii “hormoni ai fericirii”.

Nu in ultimul rand, alergarea te ajuta sa ai un ten mai curat. Secretia abundenta a glandelor sudoripare ajuta la deblocarea porilor si la eliminarea reziduriilor lipidice, cu conditia ca tenul sa fie curatat inainte si dupa efort.

Pentru a afla mai multe despre cum poti sustine sanatatea prin alergare vino la standul Secom®, in cadrul Semimaratonului International Bucuresti, intre 15 si 17 mai 2015, in Piata Constitutiei. Consultantii nostri iti vor oferi sfaturi pentru sanatate, vei beneficia de preturi speciale la produse din portofoliul Secom® ce sustin un stil de viata activ si vei putea castiga premii surpriza.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare