-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Arginina, mai mult decat un aminoacid cu proprietati anabolizante

Arginina, mai mult decat un aminoacid cu proprietati anabolizante

Majoritatea persoanelor care fac efort fizic sustinut si care isi doresc cresterea masei musculare administreaza arginina pentru proprietatile sale anabolizante. Acest aminoacid este insa mai mult decat atat.
Pe langa stimularea metabolismului energetic al celulei musculare, arginina sustine si activitatea sistemului cardiovascular, ceea ce poate insemna in final o mai buna rezistenta fizica. De asemenea, arginina ofera protectie si detoxifiere hepatica, importanta in cazul persoanelor care administreaza substante de sinteza pentru cresterea performantelor fizice.

Cuprins
Arginina pentru un sistem cardiovascular mai performant
Detoxifiere pentru ficat, protectie pentru sistemul renal
Metabolizeaza corect glucidele
Arginina vs. l-arginina. Care este diferenta?

Arginina pentru un sistem cardiovascular mai performant

In timpul efortului fizic activitatea muschilor se intensifica pana la nivelul la care necesita aproximativ 80% din sangele pompat de inima, fata de 15-20% cat utilizeaza in stare de repaos. Vasele de sange din sistemele digestiv, urinar si reproducator se contracta, in timp ce alte vase, din sistemele cardiovascular, respirator si locomotor, in special cele din muschi, se dilata pentru a face fata fluxului sangvin local mai ridicat. Fara vasodilatatie, efortul fizic intens ar trebui rapid intrerupt din cauza irigatiei sangvine insuficiente.

Vasoldilatatia este stimulata de oxidul nitric, sintetizat la nivelul endoteliului din precursorul acestuia, l-arginina. Pentru acest proces, sistemul cardiovascular necesita, pe langa un aport crescut de arginina, si mult oxigen. Tot datorita rolului important pe care il joaca in sinteza oxidului nitric cu efect vasodilatator, arginina sustine si protejeaza circulatia la nivelul arterelor coronare, vase de sange care vascularizeaza inima.

Detoxifiere pentru ficat, protectie pentru sistemul renal

Aportul sporit de aminoacizi inseamna eliberarea unei cantitati considerabile de compusi reziduali, pe care organismul trebuie sa ii metabolizeze in uree si apoi sa ii elimine prin urina. Amoniacul este unul dintre cei mai frecventi astfel de compusi care, daca atinge un nivel alarmant, poate afecta echilibrul acido-bazic (raportul intre diversele substante din organism care sunt implicate in reactiile chimice organice) si activitatea cerebrala. Arginina este un aminoacid care are efecte benefice in acest proces prin stimularea transformarii derivatilor reziduali in uree.

Pentru ca eliminarea compusilor reziduali sa se desfasoare optim, organismul mai are nevoie, pe langa o activitate hepatica eficienta, si de un sistem renal care sa functioneze la parametri optimi. Datorita contributiei sale la dilatarea, relaxarea si mentinerea elasticitatii vaselor sangvine, arginina contribuie la normalizarea fluxului sangvin renal, pentru imbunatatirea perfuziei renale.

Metabolizeaza corect glucidele

Alimentatia sportivilor se bazeaza in mare parte pe alimente bogate in glucide, care sa furnizeze rapid energia necesara sustinerii tuturor activitatilor solicitante. Arginina intervine si este benefica si in aceste procese interne, sustinand metabolismul glucidelor.

Arginina creste sensibilitatea receptorilor la insulina, reducand astfel incarcarea ficatului cu grasimi. De asemenea, stimuleaza productia de insulina la nivel pancreatic, actionand atat la nivel metabolic, cat si in complicatiile cardiovasculare si hepatice asociate tulburarilor metabolice.

Arginina vs. l-arginina. Care este diferenta?

Arginina se regaseste in natura sub mai multe forme, insa dintre acestea nu toate sunt necesare organismului (de exemplu d-arginina). L-Arginina este o forma de arginina pe care organismul copiilor nu o poate secreta, de aceea o obtine exclusiv din aport extern, desi este esentiala pentru crestere. Organismul adultilor dezvolta capacitatea de a secreta partial cantitatea de l-arginina necesara, insa obtine restul de substanta din surse externe.

Fiind un aminoacid semiesential insa benefic pentru numeroase procese organice, atunci cand alegem suplimentarea cu arginina trebuie sa fim extrem de atenti la sursa din care aceasta provine.

Produse recomandate


  • 30 tablete RapidS...
    Pret obisnuit
    52,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare