Ai grija la diversificare! Pot aparea reactii alergice!

Ai grija la diversificare! Pot aparea reactii alergice!

Chiar din primul an de viata copiii pot manifesta reactii alergice la anumite alimente sau la substante din mediul extern. Cele mai frecvente sunt alergiile cutanate, dar si cele cu simptomatologie respiratorie iar diversificarea alimentara poate fi o adevarata incercare pentru micutii cu predispozitie alergica. Semnele si simptomele sunt numeroase si alergiile se manifesta diferit de la un copil la altul.

Cuprins:
Ce este alergia?
Recunosti manifestarile alergice?
Introdu un singur aliment nou, o data la 3-4 zile
Cand e momentul potrivit?
Ce greseli trebuie evitate?
Alaptarea poate continua
Colostrumul pudra si probioticele sunt de ajutor

Ce este alergia?

Alergia este o reactie de hipersensibilitate a organismului la anumite substante comune prezente in mod obisnuit in mediul extern, bine tolerate de persoane fara predispozitie la boli alergice si percepute ca alergene de persoanele susceptibile. Exista reactii de hipersensibilitate imediata care apar in cateva minute de la contactul cu alergenul, dar si reactii intarziate, al caror raspuns apare in 48-72 ore dupa expunerea la alergen, acestea fiind, in general, provocate de substante secretate de agenti patogeni (paraziti, micobacterii, fungi).

Comportamentul de tip alergic are tendinta familiala de aparitie. Riscul ca un nou-nascut, sugar sa dezvolte simptome de tip alergic este strans legat de prezenta unor simptome similare la unul din parinti.

Alergenii renumiti sunt: praful, polenul, parul de animale, noxele, alunele, ciocolata, mezelurile, fructele de mare, ouale, laptele, produsele fast-food, capsunele, bananele, kiwi, cremele, detergentii, colorantii si vopselurile. Dintre alergenii alimentari, exista si alimente care produc reactii alergice la copil daca sunt consumate de mama care alapteaza fiindca substantele alergene se transmit prin laptele matern.

Recunosti manifestarile alergice?

Ca sa stii sa eviti alergiile, trebuie sa le recunosti. Si la copilul foarte mic, reactiile alergice au simptomele clasice fie ale rinoconjunctivitei: stranut frecvent, rinoree, prurit nazal, ochi rosii si lacrimare intensa, iar daca este vorba despre alergii alimentare sau produse de medicamente pot aparea fenomene urticariene. Astmul alergic, cea mai severa manifestare din spectrul atopic, se manifesta prin constrictia cailor respiratorii (bronhoconstrictie) ce determina respiratie sacadata si scurta, tuse spastica frecventa si expir prelungit.

Dermatita atopica este o reactie alergica frecventa la copilul mic si se manifesta prin leziuni specifice pe piele, mancarime si infectii asociate. In cazul alergiilor alimentare simptomele pot fi diverse, incepand cu varsaturi, dureri abdominale si scaune lichide sau chiar cu striuri sanghinolente, pana la edemul fetei si gatului si ulterior, in cazuri extreme, edem generalizat.

Introdu un singur aliment nou, o data la 3 - 4 zile

Pentru a evita reactiile alergice, este important ca la diversificarea alimentara sa ai mare grija la felul in care intoduci alimentele in dieta copilului. Recomandarea generala este sa introduci maximum un aliment la trei, patru zile. Este necesar sa procedezi in acest mod fiindca reactiile alergice la alimentele noi pot aparea chiar si cu intarziere de cateva zile. Daca vei introduce in dieta copilului mai multe alimente odata, sau mai rapid de 3 - 4 zile va fi greu sa indentifici la ce substanta a fost produsa reactia alergica si va fi mai greu sa elimini alimentul vinovat. Iata care sunt semnele si simptomele la care trebuie sa reactionezi deoarece indica o alergie alimentara: bebelusului tau i se umfla gura sau fata, se scarpina, ii apar mici bubite pe corp, prezinta stari de voma sau are scaune apoase si rar cu striuri de sange. De asemenea, este posibil sa-i curga nasul, ochisorii si sa gafaie din cand in cand. Tusea, diareea, durerile de burtica si prezenta gazelor intestinale, dar si tulburarile comportamentale pot fi simptome ale alergiilor alimentare.

Evitarea alergiilor alimentare se face printr-o diversificare corecta a alimentatiei. De obicei, primele alimente solide introduse in dieta copilului sunt legumele. Principalele legume care se introduc sunt radacinoasele: morcovii, pastarnac, radacina de patrunjel precum si cartofii dulci, dovleceii. Trebuie sa fiti atenti daca dati copiilor fructe de mare, alune sau miere. Alunele si fructele de mare sunt celebre din cauza reactiilor alergice severe pe care le pot produce. Tineti cont si de faptul ca mierea trebuie introdusa in alimentatia copilului numai dupa ce acesta a implinit varsta de 1 an. Daca apar manifestari alergice, alimentele introduse trebuie scoase urgent din dieta. In timp, copilul ar putea ajunge sa le tolereze, nu inseamna ca va fi alergic la ele toata viata, deci periodic se va incerca reintroducerea acestora cu prudenta in alimentatie. Dar, odata identificate simptomele alergice este indicat sa ii sustii organismul pentru a preveni si alte simptome suparatoare fiindca este clara sensibilitatea speciala a copilului tau.

Durerile de burtica date de colici sunt frecvente la copii cand incepem diversificarea alimentara, dar disconfortul poate fi mai mic daca te folosesti de calitatile probioticelor. Acestea sunt organisme vii, nepatogene, cu efecte benefice asupra sanatatii. Ele actioneaza in cavitatea bucala, in tubul digestiv, pe caile respiratorii si in sistemul uro-genital. Pe langa faptul ca sustin imunitatea copilui si il feresc de infectii, probioticele sunt utile si in maturizarea florei intestinale, pregatind copilul sa faca fata mai usor introducerii de alimente noi in dieta.

Cand e momentul potrivit?

Diversificarea alimentara poate incepe in jurul varstei de 4 luni, cand alaptarea nu mai poate acoperi total nevoile nutritive ale copilului. Alimentele care trebuie introduse in dieta copilului ar trebui sa vina cu un plus de vitamine, saruri minerale, fibre vegetale si mai multe glucide si lipide. De alimentele introduse in timpul diversificarii se pare ca depind si preferintele alimentare ale adultului de mai tarziu.

Ce greseli trebuie evitate?

Unii copii accepta cu greu alte alimente in afara laptelui, de aceea este recomandata introducerea treptata a oricarui alt tip de hrana. La inceput in cantitati mici, care cresc progresiv, in functie de toleranta digestiva a copilului, care trebuie urmarita cu mare atentie. Nu se incepe diversificarea cand copilul este bolnav sau cand este in convalescenta pentru ca aceasta procedura ar fi un stres suplimentar pentru bebelus. Daca cel mic refuza alimentul nou introdus, chiar si dupa mai multe incercari, trebuie sa renunti si sa incerci sa il reintroduci dupa o perioada de timp.

Alaptarea poate continua

Pe masura ce introducem alimente noi in dieta copilului, nevoia lui de a consuma laptele matern scade. Dar este indicat sa nu intrerupi alaptarea fiindca il privezi de o multime de beneficii pe care le ofera sanatatii celui mic acest aliment. Insa, daca iti este imposibil sa mai alaptezi, fiindca te intorci la serviciu sau pentru ca nu mai ai suficient lapte, poti utiliza suplimente alimentare pudra.

Colostrumul pudra si probioticele sunt de ajutor

Colostrul, considerat un ”miracol al naturii”, este laptele matern din primele 48 de ore dupa nastere si este mai bogat in nutrienti si in substante care stimuleaza cresterea decat laptele simplu care se formeaza ulterior in glandele mamare. Colostrul dezvolta si protejeaza flora intestinala a micutului tau si ii sustine sistemul imunitar.

 

Produse recomandate


  • 118 ml (gust de s...
    Pret obisnuit
    141,00 lei
  • 50g pudra (gust d...
    Pret obisnuit
    152,00 lei
  • flacon cu 71 g pu...
    Pret obisnuit
    150,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare