Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra

Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra

Aproape 17 milioane de oameni din intreaga lume sufera un atac vascular cerebral (AVC) in fiecare an si in jur de 6 milioane isi pierd viata din cauza acestuia. Pe langa bolile de inima, atacul cerebral reprezinta a doua cauza de deces. Riscul de a face un AVC este mai crescut in Europa de Est, Rusia si in Asia de Sud-Est, iar incidenta acestei afectiuni in randul tinerilor este in crestere1.

Cititi mai jos informatiile necesare pentru a intelege in ce conditii are loc un accident vascular cerebral, care sunt semnele si cauzele acestuia. De asemenea, aflati si cum va puteti feri de acesta si ce schimbari este indicat sa faceti in stilul de viata.

Ce este un accident vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral survine atunci cand are loc intreruperea alimentarii cu sange si oxigen la nivelul creierului. Acest lucru poate fi cauzat fie de un cheag (ischemic), fie de o artera rupta (hemoragic). Celulele nervoase din zona afectata incep sa moara treptat2, iar acea parte a corpului controlata de zona afectata a creierului nu mai functioneaza adecvat. In caz de atac cerebral este esentiala apelarea la tratament de urgenta inca de la primele simptome.

Semnele care te ajuta sa recunosti un atac cerebral

Simptomele care indica un accident vascular cerebral depind de zona afectata a creierului, insa cele mai intalnite dintre acestea sunt slabiciunea ori paralizia aparuta pe o parte a corpului. Aceasta stare se manifesta prin pierderea partiala ori totala a miscarii voluntare.3 Persoanele afectate se vor confrunta cu o senzatie de amorteala ori paralizie la nivelul fetei, al unui brat ori al unui picior, ceea ce va determina pierderea echilibrului si a coordonarii. De asemenea, pot sa apara probleme de vedere la unul ori la amandoi ochii. Un alt simptom aparut in caz de atac cerebral este durerea de cap intensa, care poate fi insotita de ameteala, voma si de alterarea starii de cunostinta.4

Daca va recunoasteti unele dintre aceste simptome, nu asteptati sa treaca de la sine, ci sunati la urgenta. Cu cat trece mai mult timp, cu atat creste riscul ca creierul sa fie afectat mai rau.

Factorii care determina aparitia unui accident vascular cerebral

Cauzele care ce duc la aparitia unui atac cerebral pot fi in stransa legatura cu varsta, sexul, mostenirea genetica sau stilul de viata ale unei persoane.

Tutunul, spre exemplu, este una dintre principalele surse ce pot duce la aparitia unui AVC. Din cauza substantelor care se regasesc in compozitia tigarilor, fumatul excesiv sporeste incidenta afectiunilor cerebrale. Douazeci de tigari pe zi pot scurta viata unui fumator, deoarece riscul aparitiei atacului cerebral este de sase ori mai crescut. La capitolul vicii, si alcoolul este considerat vinovat de aparitia acestei afectiuni.

Hipertensiunea este un alt factor major care determina aparitia AVC-ului. Presiunea ridicata a sangelui poate afecta vasele de sange prin aparitia cheagurilor ori a unui anevrism ce poate duce la ruperea vasului sanguin.

De asemenea, persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului sunt mai predispuse la formarea cheagurilor de sange. O dieta care abunda in grasimi si alimente foarte sarate este un drum sigur catre o afectiune cerebrala. Un astfel de stil de viata este vinovat nu doar pentru un LDL marit, dar si pentru tensiunea arteriala crescuta.

Foarte atente cu alimentatia trebuie sa fie, in special, persoanele care sufera de diabet. Cele diagnosticate cu diabet de tip I trebuie sa isi administreze frecvent insulina, iar cele care au diabet de tip II trebuie sa faca exercitii fizice regulat si sa urmeze, de asemenea, o dieta sanatoasa.
Stresul si sedentarismul sunt doua conditii care cresc predispozitia la accidente vasculare cerebrale. Urcatul scarilor, in detrimentul mersului cu liftul, si plimbarile scurte sunt doua lucruri pe care le puteti face pentru a lupta cu cele doua probleme.5

Ce schimbari trebuie sa faceti in stilul de viata pentru a preveni atacul cerebral?

Acum ca ati aflat care sunt semnele si cauzele unui accident vascular, este important sa stiti si cum il puteti preveni, dar si ce schimbari trebuie sa faceti in stilul vostru de viata.

In primul rand, renuntarea la vicii si adoptarea unui regim alimentar sanatoas, care sa cuprinda toti nutrientii necesari organismului, in cantitate optima.
Sportul va poate ajuta sa tineti sub control tensiunea arteriala si colesterolul. De asemenea, reducerea stresului se va dovedi extrem de utila in mentinerea unei stari bune de sanatate.

Nu in ultimul rand, controlul periodic al greutatii, al glicemiei si al tensiunii arteriale pot reduce semnificativ aparitia AVC-ului.
Pe langa aceste masuri de precautie, introduceti in dieta si suplimente care sustin functiile cerebrale. Optati pentru cele care contin ingrediente ce fac parte din structura cerebrala, cum ar fi: L-Glutamina, taurina si citidina.

L-Glutamina este un aminoacid care se gaseste in mod natural in organism si care tine sub control o multitudine de functii. Printre alte beneficii, aceasta substanta tine la distanta stresul si imbunatateste starea interioara, eliminand iritabilitatea, anxietatea si insomnia. Astfel ea mentine functiile creierului si scade riscul afectiunilor cerebrale.6

Taurina este un alt ingredient necesar pentru mentinerea sanatatii creierului. Acest aminoacid asigura protectie antioxidanta, protejand celulele nervoase. Pe langa sustinerea dezvoltarii neuronale, taurina regleaza si activitatea cardiaca.7

Citidina este o substanta care sustine metabolismul cerebral, in special prin faptul ca imbunatateste memoria. Exista experimente care indica rezultate bune in caz de leziuni cerebrale si dementa, in urma administrarii acestui „combustibil pentru creier”, asa cum mai este supranumit. Aceeasi substanta actioneaza si ca un scut pentru celulele nervoase.8

Un stil de viata sanatos reduce semnificativ aparitia accidentului vascular cerebral. Pune accent pe ingrediente care sustin activitatea cerebrala si vei tine la distanta afectiunile de la nivelul creierului.

Neuro Optimizer®, formula complexa pentru sustinerea activitatii cerebrale

Sustineti functiile cerebrale cu Neuro Optimizer®, formula naturala cu ingrediente care fac parte din structura cerebrala. Formula contine Cognizin®, ingredient patentat si studiat clinic, si este imbunatatita cu fosfatidilserina, fosfatidilcolina, L-glutamina, taurina, acetil L-carnitina si acid alfa lipoic. Produsul contribuie la recuperarea functiilor cerebrale si sustine activitatea cerebrala in suprasolicitare, performanta si efort intelectual.


Referinte:
1. What is a stroke?, www.khanacademy.org
2. Definition of Cerebrovascular accident, www.medicinenet.com
3. Definition of Cerebrovascular accident, www.medicinenet.com
4. Symptoms and causes, www.mayoclinic.org
5. Cerebrovascular Disease Causes, www.news-medical.net
6. Find a Vitamin or Supplement GLUTAMINE, www.webmd.com
7. Taurine: Important Brain Nutrient, www.life-enhancement.com
8. Citicoline: A Novel Therapeutic Agent with Neuroprotective, Neuromodulatory, and Neuroregenerative Properties, www.naturalmedicinejournal.com


Produse recomandate


Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare