Ultima zi cu livrare gratuita la orice produs!

Vitaminele pentru copii: importanta, surse si principalele tipuri

Vitaminele pentru copii: importanta, surse si principalele tipuri

Vitaminele se pot dovedi utile indiferent de varsta, insa, pentru copii, acestea sunt cu atat mai importante. Aflati in plina dezvoltare, copiii au nevoie de o gama variata de vitamine si minerale, pe care le pot obtine fie dintr-o dieta bine stabilita, fie din suplimente alimentare, utilizate in urma recomandarilor unui specialist.

Pentru a intelege mai bine importanta vitaminelor pentru copii este esential sa cunoastem rolul acestora in dezvoltarea celor mici, nutrientii recomandati, sursele din care vitaminele si mineralele pot fi obtinute si actiunea pe care carenta de vitamine o are asupra lor.

Ce rol au vitaminele pentru copii

Vitaminele au un rol deosebit de important pentru copii, iar o dieta bogata in nutrienti sau utilizarea suplimentelor alimentare potrivite poate aduce multiple beneficii pentru cei mici. In continuare, vom discuta despre cele mai importante dintre acestea:

Le asigura o dezvoltare optima

Pentru a creste si a se dezvolta corespunzator, este important ca unui copil sa-i fie asigurat necesarul de vitamine, deoarece acestea contribuie la producerea celulelor si la multiplicarea lor intr-un mod adecvat. De exemplu, vitaminele din complexul B sunt utile pentru a sustine buna dezvoltare a celor mici, avand actiuni pozitive asupra sistemului nervos, circulator si asupra metabolismului1.

Ajuta la mentinerea sanatatii fizice si cognitive

principalele tipuri de vitamine pentru copii

Pe langa sustinerea cresterii si dezvoltarii, asigurarea necesarului de vitamine pentru copii ajuta si la mentinerea sanatatii fizice si cognitive a celor mici, beneficii care le vor influenta pozitiv capacitatea de concentrare, memoria sau abilitatea de a gandi logic2.

Sustin sistemul imunitar

Vitaminele au si rolul de a sustine sistemul imunitar al celor mici, pentru a ajuta organismul sa lupte cu o serie de agenti patogeni (virusuri, bacterii), fie pentru a impiedica patrunderea acestora in organism, fie pentru a contribui la dobandirea unei unei bune stari de sanatate1.

Cresc apetitul

Pentru ca exista cazuri in care copiii se confrunta cu un apetit scazut, suplimentele alimentare care contin vitamine pot contribui la cresterea poftei de mancare a celor mici, astfel incat sa poata beneficia de o dieta sanatoasa si echilibrata1.

Principalele tipuri de vitamine pentru copii

Din punctul de vedere al modului in care vitaminele sunt absorbite de organism, acestea se impart in doua categorii: hidrosolubile si liposolubile. Iata care sunt particularitatile fiecarei categorii:

Vitamine hidrosolubile

Vitaminele hidrosolubile sunt acei compusi pe care organismul nu ii depoziteaza, ci ii foloseste imediat ce acestia ajung in sange. Cu toate ca sunt utilizate rapid, acestea nu pot fi inmagazinate, deci este important sa fie furnizate cu recurenta organismului. Astfel, este important ca vitamina C sau cele din complexul B sa fie furnizate constant copiilor, fie prin dieta, fie prin suplimente alimentare.

Vitamine liposolubile

Vitaminele liposolubile sunt acele vitamine care sunt depozitate fie in tesutul adipos, fie in ficat, pentru a putea fi folosite de organism in caz de nevoie. Printre cele mai cunoscute vitamine liposolubile se numara vitamina A, E, K sau D, care pot fi depozitate in organism chiar si pentru cateva luni3.

Vitamine si minerale recomandate pentru copii

Vitamine si minerale recomandate pentru copii

Pentru ca buna dezvoltare a copiilor depinde, in mare masura, de un aport corect de vitamine, este important sa cunoastem nutrientii de care cei mici au nevoie in aceasta etapa a vietii si ce vitamine sunt recomandate pentru copii. In cele ce urmeaza, vom prezenta o lista cu vitaminele potrivite pentru copii, care pot contribui la buna dezvoltare a celor mici.

Vitamina A

Retinolul (vitamina A) este un compus care contribuie la formarea rodopsinei (pigment fotoreceptor din retina), mentinerea sanatatii membranelor mucoase, stabilizarea lizozomilor (parte a celulelor, in special a celor din sistemul imunitar, care are rolul de a stoca enzime, cu scopul de a actiona impotriva agentilor patogeni inglobati de acestea) si la sinteza glicoproteinelor (proteine complexe, regasite in intreg organismul).

Vitamina A se regaseste in alimente precum galbenusul, uleiul de peste, untul, uleiul de ficat de peste sau in legume si fructe galbene ori legume cu frunze verde inchis.

Complexul de vitamine B

Vitaminele B2, B3, B6 si B12 pot contribui la asigurarea unui metabolism sanatos si sustin buna functionare a sistemului circulator si a celui nervos1. Fiecare vitamina din acest complex poate contribui in mod direct la mentinerea sanatatii organismului copiilor, dupa cum urmeaza:

  • Vitamina B2 - sustine sanatatea ficatului, absorbtia nutrientilor si pe cea a proceselor enzimatice. Poate ajuta la descompunerea rapida a carbohidratilor, proteinelor sau a grasimilor si mentine ritmul normal al metabolismului. De asemenea, poate sustine o mai buna absorbtie a fierului, a acidului folic sau a vitaminelor B1, B3 si B6 in organism, dar si sanatatea membranei mucoase de la nivelul sistemului digestiv14;
  • Vitamina B3 - are rolul de a mentine nivelul trigliceridelor15 din organism si sanatatea pielii, de a contribui la reducerea starii de oboseala sau de extenuare si de a sustine sanatatea psihica a copilului;
  • Vitamina B6 - este eficienta pentru sustinerea bunei functionari a sistemului nervos si a celui imunitar, poate contribui la formarea normala a globulelor rosii si poate preveni aparitia anemiei;
  • Vitamina B12 - are rolul de a sustine sanatatea sistemului nervos, de a contribui la formarea normala a globulelor rosii si la functionarea normala a sistemului imunitar. Totusi, este important ca vitamina B12 la copii sa fie utilizata doar in urma unei recomandari a pediatrului, intrucat acest compus poate interactiona cu anumite medicamente sau antibiotice4.

Vitamina C

Cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, vitamina C este una dintre cele mai cunoscute vitamine pentru copii, deoarece are rolul de a sustine sistemul imunitar, sanatatea oaselor, pe cea a vaselor de sange prin formarea normala a colagenului. Vitamina C este regasita in citrice, capsuni, broccoli, rosii, cartofi sau ardei grasi13.

Vitamina D

Vitamina D (colecalciferolul si ergocalciferolul) contribuie la sustinerea sanatatii sistemului osos si imunitar. Pentru ca aceasta nu se regaseste in foarte multe alimente, este recomandata utilizarea de suplimente alimentare, chiar si in cazul sugarilor care nu pot beneficia suficient de aceasta vitamina din laptele matern.

Colecalciferolul (vitamina D3) este sintetizat de organism ca urmare a expunerii copilului la lumina soarelui, insa poate fi regasit in alimente precum galbenusul, untul sau uleiul de ficat de peste. Ergocalciferolul (vitamina D2) este regasit in portocale, anumite tipuri de ciuperci sau cereale fortificate5.

Vitamina E

Vitamina E poate contribui la dezvoltarea sistemului imunitar al copilului, ajutand organismul sa lupte cu virusurile si bacteriile. De asemenea, poate asigura buna functionare a sistemului circulator si poate influenta pozitiv anumite procese din organism. Vitamina E poate fi obtinuta dintr-o gama variata de fructe cu coaja lemnoasa precum nucile, arahidele sau migdalele, din fructe precum avocado sau kiwi, din legume precum ardeii grasi, broccoli sau varza si din alte categorii de alimente precum germenii de grau, galbenusurile sau cerealele integrale6.

Vitamina K

Vitamina K contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos si poate regla metabolismul, facilitand transportul sau in sange si activand proteinele care transporta acest compus in corp. Aceasta vitamina poate contribui si la coagularea sanatoasa a sangelui. Este regasita in alimente vegetale precum broccoli, fasolea, varza sau verdeturile si produse de origine animala precum lactatele fermentate, carnea sau ouale7.

Calciu

Calciul are rolul de a contribui la sanatatea oaselor si a dintilor, are un rol important in coagularea sangelui, poate sustine dezvoltarea creierului si a activitatii cerebrale, dar si activarea anumitor enzime din organism.

Acest mineral poate fi obtinut prin consumul produselor lactate, dar si al legumelor, alimentelor fortificate sau al pestelui8.

Magneziu

Magneziul este un alt mineral care poate ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos si muscular, la reglarea circulatiei sangelui, dar si in sustinerea relaxarii a muschilor si a nervilor. De asemenea, acest mineral poate contribui la mentinerea unui nivel normal al zaharului in sange, digestiei normale si a unui metabolism energetic normal.

Poate fi obtinut din legume precum spanacul, broccoli sau frunzele de sfecla rosie, fructe cu coaja lemnoasa precum nucile, migdalele sau arahidele si din fructe precum ananasul, kiwi sau bananele9.

Zinc

Zincul este un mineral care poate sustine buna functionare a sistemului imunitar, sanatatea sistemului osos, metabolismul normal al macronutrientilor, mentinerea functiei cognitive si procesul de diviziune celulara, pentru buna functionare a organismului.

Poate fi obtinut din alimente de origine animala precum carnea rosie de vita, porc, oaie sau miel sau produse lactate, legume precum sfecla rosie, ciupercile, broccoli, cartofii, sparanghelul, rosiile sau salata verde, fructe precum ananasul, mango, bananele, caisele sau capsunile si din fructele de mare10.

Fier

Fierul are rolul de a sustine formarea normala a globulelor rosii si a hemoglobinei, ceea ce contribuie la transportul normal al oxigenului in corp. De asemenea, poate contribui la sustinerea sistemului imunitar, la mentinerea unui metabolism energetic normal si la dezvoltarea functiei cognitive a copiilor11.

Este regasit in alimente de origine animala precum ficatul de gasca, porc si vitel, carnea de vita, pieptul de pui sau galbenusul, in legume precum spanacul, broccoli, fasolea sau sfecla rosie, dar si in pepenele verde.

Surse de vitamine si minerale

Surse de vitamine si minerale

Copiii pot obtine necesarul de vitamine atat din alimentele pe care le consuma, cat si prin utilizarea unor suplimente de vitamine sau a siropurilor cu vitamine, in functie de situatie:

Alimente bogate in vitamine si minerale

O dieta bogata in vitamine si minerale reprezinta un excelent mod prin care copilul va putea obtine tot acesti nutrienti. Totusi, este recomandata o dieta echilibrata, care sa includa alimente cu un continut ridicat de vitamine si minerale recomandate unui copil, pentru o dezvoltare armonioasa a celui mic1.

Suplimente alimentare pentru copii

In anumite situatii, continutul de vitamine din alimentele consumate de copil nu este suficient pentru a asigura necesarul indicat pentru organism, astfel ca suplimentarea acestora poate fi recomandata. Pentru aceste situatii, exista doua categorii de suplimente care pot fi consumate de catre cel mic:

Tablete masticabile si comprimate filmate cu vitamine pentru copii

Aceste produse sunt recomandate copiilor mai mari de 4 ani, care pot deja sa mestece o tableta sau sa inghita un comprimat. Avand valori bine stabilite, aceste suplimente pot permite monitorizarea dozei zilnice de vitamine si minerale recomandate pentru un copil1.

Sirop cu vitamine pentru copii

Siropurile cu vitamine au acelasi rol precum tabletele masticabile si comprimatele, insa pot fi utilizate si de copiii mai mici, cu varsta de pana la 4 ani, avand un gust placut si fiind usor de ingerat. Din acest motiv, este recomandat ca suplimentele alimentare sa nu fie lasate la indemana celor mici1.

Cum se utilizeaza suplimentele si vitaminele pentru copii

Pentru o dezvoltare fizica si cognitiva armonioasa a copiilor, este necesar ca vitaminele pentru copii sa fie utilizate luand in calcul o serie de aspecte bine stabilite si tinand cont de faptul ca acestea nu ar trebui sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat. De aceea, vitaminele pentru copii pot fi utilizate:

La recomandarea medicului

In urma unui consult sau a unui set de analize, medicul pediatru poate decide daca este necesara utilizarea de suplimente de catre cel mic. In acest caz, specialistul va recomanda tipul de vitamine si minerale de care copilul are nevoie, dar si doza recomandata.

Tinand cont de doza zilnica recomandata

Pentru a evita supradozajul, este importanta respectarea dozei zilnice recomandate de vitamine si minerale pe care un copil le poate utiliza. Aceste informatii pot fi regasite pe prospectul fiecarui produs si sunt raportate la varsta copilului si la alte aspecte generale.

Luand in calcul interactiunea cu alte medicamente

In cazul in care copilul urmeaza un eventual tratament alopat, este important sa va asigurati ca vitaminele sau mineralele pe care copilul le utilizeaza nu interactioneaza cu acesta, prin consultarea prospectului sau printr-o discutie cu medicul pediatru.

Respectand prospectul si indicatiile de pe eticheta produsului

Citirea cu atentie a prospectului sau a indicatiilor de pe eticheta produsului si respectarea cu atentie a tuturor informatiilor este necesara inainte de utilizarea suplimentelor cu vitamine. In acesta se pot regasi informatii precum contraindicatiile sau doza zilnica recomandata.

Carenta de vitamine la copii

In cele mai multe cazuri, un copil poate sa absoarba vitaminele si mineralele de care are nevoie din alimentele pe care le consuma. Totusi, exista situatii in care cel mic nu isi poate satisface necesarul de nutrienti, iar acestea pot avea diferite cauze si manifestari, dupa cum urmeaza:

Cauze

Cauzele pentru care un copil se poate confrunta cu carenta de vitamine sunt legate atat de alimentatie, cat si de eventuale manifestari cronice de care ar putea suferi:

O alimentatie incorecta

O dieta dezechilibrata si incorecta reprezinta una dintre cauzele care pot genera carenta de vitamine la copii. Pentru a-i asigura copilului necesarul de vitamine si minerale, este important ca acesta sa aiba o dieta echilibrata, din care sa nu lipseasca legumele, fructele, carnea, produsele lactate si pestele. Pentru un aport optim de vitamine, este indicat ca alimentatia copilului sa includa trei mese pe zi si doua gustari13.

Manifestari cronice

Bune practici care pot asigura necesarul de vitamine al copilului

Anumite manifestari cronice intalnite la copii, precum cele care afecteaza capacitatea de absorbtie intestinala, pot cauza aparitia carentelor de vitamine. In cazul in care copilul se confrunta cu o astfel de manifestare, este necesara monitorizarea sa, pentru a depista orice eventuala carenta de vitamine.

Manifestari ale deficitului de vitamine

Carenta de vitamine poate influenta negativ starea de sanatate a copilului si poate genera anumite probleme, printre care:

Tulburari de crestere si de dezvoltare

In anumite cazuri, carenta de vitamine poate genera anumite tulburari de crestere si dezvoltare pentru cel mic. De exemplu, carenta de vitaminele A si B12 poate intarzia procesul de crestere a copilului si poate genera anumite tulburari de dezvoltare. In aceste situatii, este necesar un consult specializat, in urma caruia medicul pediatru va prescrie suplimentele necesare pentru cel mic13.

Manifestari medicale frecvente

Multe dintre vitaminele necesare unui copil asigura buna functionare a sistemului sau imunitar, iar in cazul unui deficit al anumitor nutrienti, corpul celul mic va fi slabit, iar posibilitatea aparitiei unor manifestari medicale frecvente poate fi mai mare.

Posibile reactii adverse aparute in urma utilizarii de suplimente cu vitamine si minerale

Cu toate ca suplimentele cu vitamine pentru copii nu genereaza reactii adverse, daca sunt utilizate corespunzator, exista situatii in care acestea pot cauza manifestari secundare:

Manifestari asociate supradozajului

In cazul in care suplimentele alimentare sunt consumate accidental, in cantitati mai mari decat doza recomandata, sau sunt utilizate contrar indicatiilor medicului sau celor din prospect, copilul se poate confrunta cu manifestari specifice administrarii in exces.

Cu toate ca, in cele mai multe cazuri, o supradozare cu vitamine nu cauzeaza manifestari grave pentru cel mic, in situatia in care consuma o cantitate prea mare de vitamina A, D, E sau K, acesta se poate confrunta cu manifestari serioase, pentru care poate avea nevoie de ingrijiri medicale urgente13.

Printre manifestarile comune unui supradozaj cu vitamine se numara: durerea de stomac, varsaturile, diareea sau constipatia, durerile severe de cap, senzatia de amortire a fetei, durerile articulare sau musculare, pierderea apetitului sau paloarea pielii.

Bune practici care pot asigura necesarul de vitamine al copilului

Un stil de viata sanatos, care pune pret pe miscare, alimentatie si preventie, poate reprezenta modul prin care copilul isi va asigura necesarul de vitamine si prin care va fi ferit de eventuale manifestari medicale. Iata un set de bune practici care pot contribui la dezvoltarea sa optima si care ii pot asigura necesarul de vitamine:

  • Asigurarea unei alimentatii cat mai variate, de la o varsta cat mai frageda, bogata in fructe, legume, carne, cereale integrale, lactate si peste;
  • Incurajarea unei igiene corespunzatoare in rutina zilnica a celor mici, pentru a limita contactul acestora cu virusurile si bacteriile si pentru a preveni imbolnavirile;
  • Incurajarea unui stil de viata care include miscarea zilnica si iesiri regulate in aer liber, astfel incat copilului sa-i fie asigurat aportul de vitamina D;
  • Vizitele regulate la medicul pediatru, pentru evaluarea starii de sanatate a celui mic si pentru a confirma ca necesarul sau de vitamine este pe deplin satisfacut13.

O dezvoltare fizica si cognitiva armonioasa a copilului este strans legata de asigurarea necesarului acestuia de vitamine. Astfel, incurajarea unui stil de viata sanatos si vizitele regulate la medicul pediatru sunt metode perfecte prin care ne putem asigura, ca parinti, ca micutul va creste si se va dezvolta intr-un mod optim.

Surse:

  1. Vitamins for Kids: Do Healthy Kids Need Supplements? - https://www.webmd.com/parenting/guide/vitamins-for-kids-do-healthy-kids-need-vitamins#1
  2. 7 Brain Foods for Kids - https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/features/brain-foods-kids#1
  3. Table 1: Comparison of water-versus fat-soluble vitamins.- https://clinmedjournals.org/articles/cmrcr/cmrcr-4-187-table1.html
  4. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy-A Review- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/
  5. Vitamins for children - https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/vitamins-for-children/
  6. The Role of Vitamin E in Human Health and Some Diseases - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/
  7. Vitamin K - https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/supplement-guide-vitamin-k#1
  8. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56060/
  9. Magnesium and Human Health: Perspectives and Research Directions - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/
  10. ZincFact Sheet for Health Professionals - https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
  11. What You Need to Know About Iron Supplements https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/features/iron-supplements#1
  12. The Facts on Omega-3 Fatty Acids - https://www.webmd.com/healthy-aging/omega-3-fatty-acids-fact-sheet#1
  13. Vitamins and MineralsWhat You Should Know About Essential Nutrients - https://www.mayoclinic.org/documents/mc5129-0709-sp-rpt-pdf/doc-20079085
  14. Benefits and sources of vitamin B2 https://www.medicalnewstoday.com/articles/219561#sources
  15. Niacin - Fact Sheet for Health Professionals https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/

Sursa Foto: Shutterstock

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare