- Ateroscleroza in diabetul zaharat
- Nutrimenti benefici pentru energie si imunitate
- Omega 3 poate proteja creierul impotriva contractarii
A fost descoperita gena pentru atacuri de panica
Un studiu publicat in Journal of Neuroscience leaga, pentru prima data, gena trkC de aparitia atacurilor de panica, si aprofundeaza mecanismele prin care acestea se desfasoara. Atacurile de panica sunt episoade de emotii negative intense care pot afecta chiar indeplinirea activitatilor zilnice.
Literatura de specialitate de pana acum cuprindea informatii referitoare la o baza genetica si neurobilogica pentru incidenta atacurilor de panica, fara a fi identificate implicatiile directe ale genelor responsabile. Cercetatorii de la Center of Genomic Regulation au aratat insa ca gena NTRK3 este un factor implicat in aparitia atacurilor de panica. Gena NTRK3 are ca rol codarea unei proteine esentiale pentru formarea creierului, supravietuirea neuronilor si stabilirea conexiunilor intre acestia. Oamenii de stiinta au observat ca disfunctii ale acestei gene cauzeaza modificari in dezvoltarea creierului care duc la probleme in sistemul de memorie corelat cu frica. Acest sistem este mai eficient in procesarea informatiilor legate de frica ceea ce duce la supraestimarea unei situatii ca fiind periculoasa.
Atacurile de panica dureaza intre 5 si 20 de minute si apar brusc. In astfel de stari individuale resimte o frica puternica, al carei factor declansator nu este prezent si nu poate fi identificat concret. De asemenea, atacul de panica este insotit de ameteli, respiratie dificila, transipratii reci si dureri abdominale.