
- Totul despre schinduf: de la proprietati si beneficii la moduri de utilizare corecta
- Productivitatea in era multitasking: 7 moduri de a imbunatati memoria si atentia
- Acizii Omega-3, supereroii sanatatii pentru copii: Beneficii si mod de administrare
Papaya: beneficii pentru sanatate si utilizari ale fructului exotic
Cunoscut pentru gustul sau dulce si aroma tropicala, papaya este mai mult decat un desert natural savuros. Acest fruct ascunde in pulpa sa o adevarata comoara de nutrienti esentiali pentru sanatate. Bogat in vitamine, enzime digestive si antioxidanti, papaya este utila pentru sustinerea sistemului digestiv, a imunitatii si a sanatatii pielii, printre altele. Descopera beneficiile cunoscute si mai putin cunoscute ale consumului regulat de papaya, precum si moduri in care poti integra acest fruct in stilul tau de viata. Fie ca il preferi proaspat, sub forma de smoothie, adaugat in retete creative sau sub forma de extract in suplimente cu enzime, papaya merita un loc constant in dieta ta.
Cuprins:
- Ce este papaya: originea si caracteristicile fructului
- Beneficiile consumului de papaya pentru sanatate
- Cum poate fi utilizata papaya
- Semintele de papaya: beneficii si utilizari
- Contraindicatii si precautii in consumul de papaya
Ce este papaya: originea si caracteristicile fructului
Papaya este un fruct tropical dulce si nutritiv, care isi are originile in sudul Mexicului, America Centrala si Filipine. In prezent, papaya este cultivat in multe regiuni tropicale si subtropicale din lume, printre principalii producatori numarandu-se India, Brazilia, Mexic, Indonezia si Nigeria. Datorita adaptabilitatii sale, papaya este disponibila pe piata tot timpul anului, oferindu-ti acces constant la beneficiile sale nutritive.
Fructul exotic provine de la Carica papaya L., o planta erbacee perena de mari dimensiuni din familia Caricaceae, ce poate atinge pana la 10 metri inaltime. Desi este considerata un arbore fructifer, Carica papaya nu este propriu-zis un copac din punct de vedere botanic, tulpina sa nefiind lemnoasa. Planta are o singura tulpina, cu frunze mari, palmate, grupate in varf. Florile sunt parfumate si apar in axilele frunzelor.
Fructele au, de obicei, o forma ovala sau alungita, similara cu o para mare. Marimea fructelor variaza considerabil, de la 15 la 40 cm lungime, cu o greutate ce poate ajunge pana la 5 kg, in functie de soi. Pe masura ce se coace, coaja fructului isi schimba culoarea din verde in galben-portocaliu. In interior, papaya are o pulpa suculenta, de culoare portocalie sau rosiatica, cu o textura moale si cremoasa, amintind de pepenele galben. Mirosul fructului este tropical, distinct, intens cand acesta este copt, iar gustul are note subtile de pepene si piersica. Gustul papaya este influentat de factori precum varietatea si gradul de coacere, unele soiuri fiind mai dulci si aromate, in timp ce altele pot avea o aroma mai subtila. Pentru a te bucura pe deplin de gustul papaya, este recomandat sa alegi un fruct copt, cu o pulpa moale si parfumata.
In centrul fructului vei gasi numeroase seminte negre, sferice, care sunt comestibile si au un gust usor picant.
Un aspect unic al papaya este enzima papaina, cu beneficii digestive deosebite. Enzima este extrasa din sucul fructului necopt si are o actiune similara pepsinei, enzima de origine animala. Mai precis, papaina ajuta la descompunerea proteinelor si este adesea folosita ca ingredient activ in suplimentele alimentare pentru digestie.
▶️ Grija pentru digestie incepe cu alegeri inteligente! Descopera Secom Super Enzymes™ de la KaL, o formula complexa cu enzime, inclusiv papaina, pentru o digestie usoara, fara balonare sau disconfort. Fiecare masa poate deveni mai usor de digerat cu ajutorul unei formule echilibrate de enzime, care sustin descompunerea proteinelor si absorbtia optima a nutrientilor. Simte diferenta dupa fiecare masa!
Valoarea nutritionala a fructului de papaya
Papaya este apreciata pentru continutul sau bogat de vitamine, minerale si antioxidanti, care ofera numeroase beneficii pentru sanatate.
Compozitia nutritionala a unui fruct mic de papaya (cca 152 grame):
- Calorii: aproximativ 67 calorii
- Carbohidrati: 17 g (din care circa 2,6 g fibre)
- Proteine: aprox. 0,7 g
- Grasimi: aprox. 0,4 g
- Vitamina C: aprox. 95,6 mg
- Vitamina A: aprox. 250 mcg
- Calciu: cca. 31,4 mg
- Magneziu: aprox. 33 mg
- Fosfor: aprox. 15,7 mg
- Potasiu: aprox. 286 mg
In plus fata de nutrientii mentionati, papaya contine cantitati mici de fier si vitamine B (riboflavina, niacina si piridoxina). Acesti nutrienti, desi prezenti in cantitati mai mici, contribuie la valoarea nutritiva generala a fructului.
Papaya contine antioxidanti importanti, in special carotenoizi, precum licopenul. Acesti compusi protejeaza celulele de stresul oxidativ si de efectele nocive ale radicalilor liberi (1).
Dupa cum am mentionat deja, papaya se distinge de alte fructe tropicale prin continutul de enzime proteolitice, cum ar fi papaina si chimopapaina, care descompun proteinele, facilitand digestia si absorbtia nutrientilor.
Datorita continutului ridicat de apa si fibre, papaya contribuie la hidratarea corpului si la sanatatea sistemului digestiv. Fibrele te ajuta sa eviti constipatia si sa mentii un tranzit intestinal sanatos.
Nu in ultimul rand, chiar daca are un gust dulce, papaya are un indice glicemic relativ scazut, ceea ce o face o alegere buna daca este necesar sa-ti controlezi nivelul de zahar din sange.
Beneficiile consumului de papaya pentru sanatate
Proprietatile nutritive ale acestui fruct au numeroase efecte pozitive asupra organismului, confirmate de studii stiintifice.
Imbunatatirea digestiei si sanatatii intestinale
Enzimele digestive din papaya, papaina si chimopapaina, ajuta la:
- descompunerea eficienta a proteinelor, usurand digestia
- reducerea disconfortului digestiv si a balonarii
- ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil
- reducerea constipatiei
- imbunatatirea tranzitului intestinal
-
gestionarea ulcerelor (2)
Un studiu a demonstrat ca papaya fermentata poate ajuta la imbunatatirea florei intestinale, avand efect probiotic (3). Probioticele sunt compusii care ajuta la proliferarea bacteriilor bune din stomac, ce sustin digestia si combat inflamatia.
▶️ Ai grija de echilibrul tau interior! Sustine sanatatea digestiva si imunitatea cu Jarro-Dophilus®+FOS 100 caps de la Jarrow Formulas de la Secom, o formula inteligenta, ce combina 6 tulpini probiotice si fibre solubile pentru a reface flora intestinala si a mentine un tranzit optim. Fiecare capsula lucreaza eficient din interior, pentru ca tu sa te simti bine zi de zi. Incepe transformarea cu un simplu gest de grija pentru tine!
Sustinerea sistemului imunitar
Datorita continutului mare de vitamina C, papaya contribuie la intarirea sistemului imunitar (4). Vitamina C este esentiala, printre altele, pentru:
- stimularea productiei si activitatii celulelor imunitare
- suport in combaterea infectiilor si a bolilor
- accelerarea procesului de vindecare a ranilor
- sustinerea productiei de colagen, necesar pentru o piele, un par si unghii sanatoase
- sustinerea sanatatii articulatiilor.
Proprietati antiinflamatoare si antioxidante
Antioxidantii din papaya, in special vitamina C, licopenul si betacarotenul, dar si enzima papaina ofera protectie impotriva stresului oxidativ si a inflamatiei cronice (5,6), contribuind la:
- reducerea riscului de boli cardiovasculare.
- prevenirea anumitor tipuri de cancer, de exemplu, cel mamar, pulmonar si pancreatic (7)
- incetinirea imbatranirii celulare.
Beneficii pentru sanatatea cardiovasculara
Consumul regulat de papaya poate imbunatati sanatatea inimii si a sistemului circulator. Potasiul continut de papaya este esential pentru mentinerea tensiunii arteriale in limite normale, deoarece ajuta la relaxarea vaselor de sange si la imbunatatirea circulatiei. In plus, vitamina C prezenta din abundenta in papaya contribuie la scaderea tensiunii arteriale prin reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei (8). Nu in ultimul rand, licopenul - pigmentul antioxidant care da culoarea portocalie intensa acestui fruct - poate juca un rol protector impotriva bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale, prin reducerea colesterolului „rau” (LDL).
Suport pentru sanatatea ochilor
Continutul ridicat de vitamina A si carotenoizi face din papaya un aliat pentru mentinerea sanatatii ochilor (9). Potrivit mai multor studii, papa poate:
- reduce riscul de degenerescenta maculara legata de varsta
- ajuta la prevenirea cataractei
- imbunatateste vederea pe timp de noapte.
Beneficii pentru sanatatea pielii
Mai mult decat atat, papaya poate contribui la sanatatea pielii, datorita continutului sau de vitamina C si antioxidanti. Acesti nutrienti pot ajuta la protejarea pielii, inclusiv a scalpului, impotriva daunelor provocate de radiatiile ultraviolete (UV) si la stimularea productiei de colagen, mentinand astfel elasticitatea si aspectul tanar al epidermei. Consumul de papaya poate fi, de asemenea, benefic in reducerea inflamatiilor cutanate si in accelerarea vindecarii ranilor minore.
Beneficii pentru reducerea glicemiei
Unul dintre beneficiile mai putin cunoscute ale papaya este capacitatea sa de a reduce nivelul zaharului din sange. Studiile sugereaza ca aceasta poate fi utila in special pentru persoanele cu prediabet, ajutand la reglarea glicemiei intr-un mod natural (10). Totusi, este important de retinut ca acest efect poate deveni problematic pentru cei care urmeaza deja tratamente cu insulina sau medicamente antidiabetice, deoarece exista riscul de hipoglicemie - o scadere brusca a glicemiei.
Cum poate fi utilizata papaya
Ca sa profiti la maximum de proprietatile nutritive ale fructului de papaya, trebuie sa stii cum sa o alegi, sa o consumi si sa o conservi corect. Alege o papaya cu coaja galben-portocalie. Petele verzi de pe coaja sunt acceptabile, deoarece fructul se va coace si dupa recoltare. Fructul trebuie sa cedeze usor la presiune, dar sa nu fie prea moale.
Cum se mananca papaya
Pentru consum, spala bine fructul sub apa rece, taie-l pe lungime, apoi, cu o lingura, scoate semintele negre din centru. Poti consuma semintele, dar au un gust piperat. Curata fructul de coaja, apoi taie pulpa dupa cum ai nevoie.
Papaya este extrem de versatila in bucatarie, putand fi folosita intr-o varietate de preparate, de la deserturi exotice pana la feluri principale savuroase. Poti prepara smoothie-uri, pline de vitamine, sau dulceata ori gem de papaya, perfecte pentru tartine sau clatite. Poti prepara sosuri dulci-picante, de exemplu, chutney, in combinatie cu ceapa, ardei iute, ghimbir si alte condimente, ideale pentru a acompania preparate din carne sau legume la gratar. Cu un gust exotic si o textura interesanta, papaya poate fi folosita in salate de cruditati, alaturi de morcovi, castraveti si ardei, pentru un plus de prospetime si vitamine. De asemenea, papaya poate fi folosita in curry-uri, alaturi de lapte de cocos, legume si carne de pui sau creveti, pentru un gust dulce-picant si o textura cremoasa. Papaya poate fi folosita pentru a fragezi carnea. Enzima papaina are proprietati proteolitice, care ajuta la descompunerea fibrelor de colagen din carne, facand-o mai frageda si mai usor de gatit. Poti marina carnea cu suc de papaya sau cu bucati de papaya zdrobite, pentru a obtine o textura mai frageda si un gust usor dulceag.
Pentru a pastra prospetimea si valoarea nutritiva a papaya, pastreaza fructele necoapte la temperatura camerei, pana se coc. Fructele coapte pot fi pastrate in frigider pana la 5-7 zile. Pentru conservare pe termen lung, congeleaza bucatile de papaya, pentru smoothie-uri sau deserturi.
Semintele de papaya: beneficii si utilizari
Semintele de papaya au numeroase beneficii si utilizari surprinzatoare. Semintele de papaya sunt bogate in:
- acizi grasi Omega-3 si Omega-6
- proteine
- fibre.
- enzime proteolitice
- compusi fenolici cu proprietati antioxidante
- carpaina, cu proprietati de combatere a parazitilor intestinali.
Semintele de papaya pot ajuta la detoxifierea ficatului, au efect antiinflamator, imbunatatesc digestia, completand efectul benefic al pulpei, si au proprietati antibacteriene.
Semintele de papaya pot fi consumate macinate, dupa ce au fost uscate in prealabil, si adaugate in smoothie-uri sau iaurt. De asemenea, pot fi folosite drept condiment sau preparate sub forma de ceai sau infuzie.
Contraindicatii si precautii in consumul de papaya
Desi papaya are multe beneficii, este important sa cunosti contraindicatiile asociate consumului. Astfel, persoanele alergice la latex pot avea reactii alergice la papaya. Printre simptomele alergiei la papaya se numara mancarimile, urticaria sau dificultatile de respiratie.
De asemenea, enzimele proteolitice din papaya pot irita mucoasa bucala sau esofagiana, in cazul persoanelor cu o sensibilitate crescuta.
Papaya - interactiuni medicamentoase
Papaya poate interactiona cu anumite medicamente, respectiv:
- anticoagulantele: consumul excesiv de papaya poate amplifica efectul anticoagulantelor, crescand riscul de sangerare
- antidiabeticele: papaya poate influenta nivelul glicemiei, necesitand ajustarea dozelor de antidiabetice.
Papaya in sarcina si alaptare
Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa manifeste precautie in ceea ce priveste consumul de papaya. Fructele necoapte au o concentratie mare de latex, care poate stimula contractiile uterine, deci trebuie evitate in sarcina (11). Desi papaya coapta este considerata sigura pentru consum, femeile care alapteaza ar trebui sa consulte un medic pentru a stabili cantitate maxima optima.
Consumul de papaya la copii si bebelusi
Introducerea papaya in alimentatia copiilor necesita o minima atentie. Papaya poate fi introdusa in alimentatie dupa varsta de sase luni, ca parte a diversificarii alimentare, insa este indicat sa se inceapa cu cantitati mici si sa se monitorizeze eventualele reactii alergice.
Intrebari frecvente despre papaya
1. Este papaya buna pentru pierderea in greutate?
Da, papaya poate fi utila pentru pierderea in greutate. are un continut scazut de calorii, este bogata in fibre si are un indice glicemic redus, ceea ce o face o optiune buna pentru persoanele care urmaresc sa-si controleze greutatea. Fibrele din papaya ajuta la instalarea rapida a satietatii, reducand astfel aportul caloric total. Totusi, pentru un control eficient al greutatii, alimentatia trebuie sa fie combinata cu un stil de viata sanatos, care sa includa si activitati fizice efectuate zilnic.
2. Cat de des pot consuma papaya?
Papaya poate fi consumata zilnic, ca parte a unei diete echilibrate. O portie de 1-2 felii pe zi este considerata sigura si benefica pentru majoritatea adultilor sanatosi. Cu toate acestea, este important sa variezi sursele de fructe din dieta, pentru a beneficia de o gama larga de nutrienti.
3. Pot manca papaya pe stomacul gol?
Da, papaya poate fi consumata pe stomacul gol. De fapt, unii nutritionisti recomanda consumul de papaya dimineata, pe stomacul gol, pentru a maximiza absorbtia enzimelor si a nutrientilor. Acest lucru poate ajuta la imbunatatirea digestiei si la detoxifierea organismului.
4. Este papaya sigura pentru diabetici?
In general, papaya este considerata sigura pentru persoanele suferind de diabet zaharat, avand in vedere indicele sau glicemic scazut. Cu toate acestea, ca in cazul oricarui fruct, este important sa se consume cu moderatie si sa se monitorizeze nivelul glicemiei. Se recomanda consultarea unui medic sau a unui nutritionist pentru recomandari personalizate.
5. Pot consuma semintele de papaya?
Da, semintele de papaya sunt comestibile si au propriile lor beneficii pentru sanatate. Ele contin compusi benefici cu proprietati antiparazitare si antibacteriene. Cu toate acestea, au un gust usor picant si ar trebui consumate cu moderatie. Pot fi macinate si adaugate in smoothie-uri sau salate.
6. Cum pot accelera coacerea unui fruct de papaya?
Pentru a accelera coacerea, poti pastra fructul la temperatura camerei, invelit intr-o punga de hartie in care ai introdus o banana coapta sau un mar. Aceste fructe emit etilen, un gaz natural care accelereaza procesul de coacere. Verifica papaya zilnic, pentru a evita supracoacerea.
7. Papaya este buna pentru constipatie?
Da, papaya este excelenta pentru gestionarea constipatiei. Continutul sau ridicat de fibre ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal si la promovarea unui scaun regulat. Enzimele digestive, cum ar fi papaina, ajuta, de asemenea, la descompunerea alimentelor si la usurarea digestiei, reducand astfel constipatia.
8. Exista efecte secundare ale consumului de papaya?
In general, consumul de papaya este sigur pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta efecte secundare, cum ar fi reactii alergice, iritatii ale stomacului sau interactiuni medicamentoase. Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de papaya necoapta, deoarece aceasta poate provoca contractii uterine. Consumul excesiv de papaya poate duce la carotenemie, o afectiune inofensiva in care pielea devine galbena din cauza consumului ridicat de betacaroten.
9. Cum se pastreaza cel mai bine papaya?
Papaya necoapta trebuie pastrata la temperatura camerei pana cand se coace. Odata coapta, papaya poate fi pastrata la frigider pana la o saptamana. Pentru a prelungi termenul de valabilitate, papaya poate fi congelata.
10. Pot folosi papaya pentru ingrijirea pielii?
Da, papaya poate fi folosita pentru ingrijirea pielii. Enzimele din papaya pot ajuta la exfolierea pielii, la indepartarea celulelor moarte si la imbunatatirea texturii pielii. Papaya poate fi folosita si pentru a trata acneea, petele pigmentare si alte afectiuni ale pielii. Aplica o masca de papaya pe piele si lasati-o sa actioneze timp de 10-15 minute, apoi clateste cu apa calduta.
Sanatatea incepe din interior, iar natura are mereu solutii simple si eficiente - papaya fiind una dintre ele. Fie ca vorbim despre sustinerea digestiei, intarirea sistemului imunitar, protejarea inimii sau mentinerea pielii sanatoasa, papaya este o sursa generoasa de nutrienti esentiali si antioxidanti. Usor de integrat în alimentatia zilnică, papaya poate fi consumata proaspata sau gatita, dar si sub forma de extract, in suplimente alimentare naturale, de exemplu, cele cu enzime digestive. Bucura-te de gustul sau delicios, alaturi de toate beneficiile pe care le oferă corpului tau.
Sursa foto: Freepik
Resurse:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23931131/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25418890/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8870802/
- https://www.mdpi.com/2072-6643/9/11/1211
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8066973/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21520494/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8270321/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8750500/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7355812/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24316314/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12144723/