vitamina-c-incetineste-evolutia-cataractei

Un consum sustinut de Vitamina C ajuta la incetinirea procesului de evolutie a cataractei. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Oftalmologie o dieta bogata in vitamina C poate reduce cu o treime riscul progresiei cataractei, studiul subliniind rolul nutrientilor in incetinirea evolutiei acestei boli.

Cercetatorii Kings College din Londra si-au propus sa vada in ce masura nutrientii din alimentatie pot avea un impact asupra riscului aparitiei si evolutiei cataractei, analizand timp de 10 ani, 1000 de perechi de gemeni din Marea Britanie. Subiectilor inclusi in studiu le-a fost urmarit si evaluat aportul de Vitamina C din alimentatie dar si alti nutrienti. In plus, la inceputul studiului, subiectilor in varsta de 60 de ani le-a fost masurata opacitatea cristalinului, aceeasi evaluare fiind realizata si dupa 10 ani.
Datele analizei la inceputul studiului au aratat ca la subiectii cu o dieta bogata in Vitamina C riscul de a dezvolta cataracta era cu 20% mai mic comparativ cu cei a caror dieta continea o cantitate redusa de Vitamina C. In plus, dupa 10 ani, riscul de avansare a cataractei la subiectii cu o dieta bogata in vitamina C era cu 33% mai mic fata de cei cu un deficit de Vitamina C in alimentatie.

Statisticile arata ca factorii genetici reprezinta 35% din cauzele aparitiei cataractei, in 65% dintre situatii fiind implicati factorii de mediu (dieta, stil de viata, afectiuni colaterale etc), datele studiului subliniind faptul ca factorii genetici sunt mai putin importanti in aparitia si evolutia acestei boli.

Vitamina C este un nutrient indispensabil vietii, solubil in apa, cunoscuta pentru implicatiile in sanatatea sistemului imunitar si a proprietatilor antioxidante. Fluidul din interiorul ochiului contine o cantitate mare de Vitamina C, vitamina care prin proprietatile antioxidante protejeaza ochiul de actiunea factorilor de mediu, cum ar fi soarele, care afecteaza sanatatea ochiului.


Referinta:
*Ophthalmology. 2016 Mar 24. Yonova-Doing, Ekaterina, et al. "Genetic and Dietary Factors Influencing the Progression of Nuclear Cataract." Ophthalmology 123.6 (2016): 1237-1244.