-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Totul despre otita la adulti si copii: cauze, simptome si tratamente

Totul despre otita la adulti si copii: cauze, simptome si tratamente

Otita reprezinta o infectie a urechii si poate fi de mai multe tipuri. De cele mai multe ori, otita apare la urechea medie, respectiv partea urechii din spatele timpanului, dar se poate manifesta si în urechea interna si in cea externa.

Infectiile urechii pot fi cronice sau acute. Daca infectiile acute sunt dureroase, dar manifestarile lor sunt de scurta durata, infectiile cronice fie nu dispar, fie reapar constant. Otitele pot provoca leziuni la nivelul urechii medii si interne, care, rareori, sunt permanente.

Otita este dureroasa si sacaitoare, iar daca nu o tratam corect poate avea consecinte neplacute pe termen lung. E important, asadar, sa stim ce o provoaca si cum o putem ameliora.

Cuprins:

Ce este otita?
Otita medie, cea mai frecventa forma: tipuri si cauze
Otita: simptome
Cum se pune diagnosticul de otita?
Tratament otita
Prevenirea otitei
Otita: complicatii

Ce este otita?

Otita este termenul ce defineste un proces inflamator de la nivelul urechii, ca rezultat al unei infectii data de microorganisme patogene. Poate fi localizata la nivelul urechii externe, medii sau interne. Se intalneste cu o frecventa ridicata in cazul copiilor. Statisticile Departamentului de Sanatate din SUA arata ca cinci din sase copii se vor confrunta cel putin o data cu una dintre formele acestei afectiuni in primii trei ani de viata.

Desi este cunoscuta mai mult ca fiind o boala a copilariei si adultii se confrunta adesea cu anumite forme ale ei.

Tipuri de otita

Otita poate fi de mai multe tipuri, in functie de localizarea infectiei sau a inflamatiei, cat si de factorii declansatori. Asadar, luand in considerare aceste aspecte, se poate face urmatoarea clasificare:

  • Otita externa. Reprezinta infectia localizata la nivelul tegumentului care inveleste conductul auditiv extern si pavilionul urechii, determinata in general de prezenta unor germeni bacterieni sau fungici. Apare cel mai des vara, mai ales dupa sesiunile de inot de la mare sau la piscina. In ureche pot ramane cantitati mici de apa, care formeaza mediul propice pentru inmultirea bacteriilor. Aceasta forma mai poarta numele de „otita inotatorului“, deoarece este o forma de otita favorizata de expunerea excesiva la umiditate. Principalii agenti implicati in aparitia otitei externe sunt: Streptococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio alginolyticus, Candida albacans.
  • Otita medie. Este cea mai frecventa forma de otita si se intalneste mai ales la copii. Aceasta defineste un proces infectios localizat la nivelul urechii medii, declansat de diversi agenti patogeni (bacterii si mai rar virusuri). Infectiile urechii medii au o incidenta mare la copii: 80% dintre copiii pana la trei ani, au cel putin un episod, in timp ce la 40% dintre acestia sufera cel putin 6 episoade de otita medie pana la varsta de 7 ani.
  • Otita interna. Este caracterizata de inflamarea urechii interne, a labirintului urechii, motiv pentru care mai este cunoscuta si sub numele de „labirintita“. Este o forma de otita care se vindeca de cele mai multe ori prin simpla actiune a sistemului imunitar al organismului.

Cum se transmite otita?

Otita nu este o afectiune contagioasa, insa factorii care favorizeaza aparitia ei pot fi contagiosi. Cu alte cuvinte, virozele, afectiuni ce pot duce la inflamarea si infectia urechii sunt, intr-adevar, contagioase. Virusurile si bacteriile care pot crea conditiile prielnice pentru dezvoltarea otitei se se raspandesc pe cale aeriana, prin tuse, vorbit sau contact direct.

Anatomia urechii

Otita medie, cea mai frecventa forma: tipuri si cauze

Otita medie, cea mai comuna, dar si cea mai sacaitoare afectiune a urechii, are o incidenta foarte ridicata in cazul prescolarilor. Copiii sunt mai predispusi acestei afectiuni din cauza faptului ca, spre deosebire de adult, la copil trompa lui Eustachio este mai scurta si pozitionata orizontal, fapt ce impiedica drenajul lichidelor.

Daca bacteriile sau virusurile patrund la acest nivel, zona se inflameaza, se acumuleaza fluide care stagneaza, favorizand dezvoltarea agentului patogen. Un rol important in aparitia otitelor la copii il au infectiile respiratorii, cum sunt faringitele, care duc la congestia trompei lui Eustachio si blocheaza drenajul normal al agentilor care patrund in urechea medie.

Ea poate fie acuta, cronica sau seroasa, iar la randul lor, aceste tipuri pot fi clasificate dupa felul in care se manifesta si cauzele care determina dezvoltarea lor.

Otita medie acuta cunoaste doua forme:

  • Otita medie acuta congestiva - este infectia instalata cu mai putin de trei saptamani in urma si are drept cauze frecvente bacteriile S. pneumoniae, H. influenzae, Moraxella catarrhalis, bacilii gram-negativ si streptococul hemolitic de grup B;
  • Otita medie acuta supurata - este otita medie insotita de secretii de lichid purulent.

Otita medie cronica poate fi de trei tipuri:

  • Otita medie cronica neinfectioasa - Este faza cronicizata a otitei acute, in care timpanul a fost perforat, fara sa existe, insa, o infectie. De regula, principalul simptom in cazul acestui tip de otita este pierderea auzului.
  • Otita medie cronica supurativa - Este un tip de otita insotita de secretii supurative si, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), este principala cauza a pierderii auzului la copii. De asemenea, datele OMS arata ca in fiecare an 21.000 de persoane mor din cauza complicatiilor determinat de aceasta forma de otita.
  • Otita medie cronica colesteatomatoasa - Este determinata de dezvoltarea in urechea medie a unui chist (tumoare) numit colesteatom. In unele cazuri, acest tip de otita duce la complicatii severe precum paralizia faciala sau meningita.

Otita medie seroasa - Este determinata de o drenare si o ventilatie precare a urechii medii. Unul dintre simptomele acestei tipuri de otita este pierderea auzului pe o perioda limitata de timp.

Care sunt cauzele otitei medii?

Infectia urechii este provocata de mai multe tipuri de microbi. Principalii agenti implicati in aparitia si dezvoltarea otitei medii sunt: Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis. Factorii favorizanti pentru dezvoltarea otitei sunt:

  • infectiile respiratorii repetate;
  • vegetatiile adenoide (polipii);
  • reactiile alergice;
  • infectii ale sinusurilor;
  • folosirea excesiva a betisoarelor de urechi, care sensibilizeaza pielea urechii (urechea are un sistem de autocuratare, iar cerumenul secretat are rol protector; daca il indepartam in mod constant cu betisoarele, riscam sa lasam urechea vulnerabila in fata factorilor patogeni);
  • colectivitatile favorizeaza raspandirea factorilor patogeni (crese, gradinite);
  • factori de mediu (frig, umezeala, fum de tigara);
  • alte afectiuni preexistente (spre exemplu, sindromul Down);
  • persoanele care au deviatie de sept sunt si ele mai predispuse la dezvoltarea otitelor tocmai din cauza obstructiei nazale care nu permite aerului sa circule corespunzator.

Otita: simptome

Simptomele care insotesc otita sunt, de regula, durerile la nivelul urechii (numita, in limbaj medical, otalgie), febra, greata, scaderea auzului. Disconfortul creat, insa, de aceasta afectiune depinde si de stadiul ei. In functie de evolutia bolii simptomele se pot agrava.

Otita are trei stadii, fiecare dintre ele semnalat de anumite reactii, dupa cum urmeaza:

  • Stadiul presupurativ - Este primul stadiu, cel in care pacientul resimte congestie (senzatia de ureche infundata), durere si incepe sa scada acuitatea auditiva. Uneori apare si febra, iar durerea devine pulsativa, accentuata pe timpul noptii. Unii pacienti semnaleaza si tinitus (tiuit in urechi).
  • Stadiul de supuratie - Nu toate otitele ajung in stadiul acesta, insa daca el este atins apar secretii purulente de la nivelul urechii, iar durerea devine tot mai accentuata.
  • Stadiul de rezolutie sau vindecare - Durerea incepe sa scada in intensitate, dispare febra, iar acuitatea auditiva revine la stadiul normal.

Simptome otita adulti

In functie de aceste stadii, simptomele specifice ale otitei la adulti sunt urmatoarele:

  • durere la nivelul urechii;
  • dificultati de auz;
  • dificultati de a adormi sau de a mentine somnul;
  • febra;
  • drenarea lichidului din ureche;
  • pierderea echilibrului.

Simptome otita copii

otita la copii

Otita la copii are simptome asemanatoare cu cele care apar in cazul adultilor:

  • atingerea urechii in mod constant;
  • lipsa poftei de mancare;
  • febra;
  • secretii de la nivelul urechii;
  • tulburari de somn, agitatie;
  • pierderea echilibrului;
  • dureri de cap;
  • probleme cu auzul (raspuns intarziat la sunete).

Cum se pune diagnosticul de otita?

Otita poate fi diagnosticata de catre medicul de familie, insa este recomandata si o vizita la medicul specialist ORL (otorinolaringolog). Acesta va efectua urmatoarele proceduri pentru a confirma diagnosticul de otita:

  • Anamneza pacientului - Este etapa de baza in stabilirea unui diagnostic si presupune informarea medicului cu privire la istoricul medical, obiceiuri de zi cu zi, cat si schimbari recente in stilul de viata. Medicul va pune intrebari cu privire la comportamentul pacientului din ultima perioada pentru a stabili daca a fost expus la factori de risc ce ar putea duce la dezvoltarea otitei si va chestiona pacientul cu privire la simptomele pe care le are.
  • Analiza vizuala a urechii - Prin intermediul otoscopiei medicul poate examina conductul auditiv extern si membrana timpanica.
  • Analize medicale de laborator - Se pot face investigatii radioimagistice - RMN, CT -, cat si analize de sange, printre care hemoleucograma, care indica o crestere a leucocitelor sau proteina C reactiva, care arata ca exista o infectie in organism.

Tratament otita

Otita este una dintre cele mai dureroase afectiuni, intensitatea durerii creste in timpul noptii, si doar tratarea corecta poate duce la ameliorarea acestor simptome atat de suparatoare. 

Tratamentul medicamentos, prescris de medic, este singurul care poate duce la o vindecare completa.

Exista si cateva metode naturale prin care putem ameliora disconfortul provocat de otita, daca ne gasim intr-un moment in care nu putem apela la medic. Incalzirea unui saculet cu sare si aplicarea lui la nivelul urechii, de pilda, poate ajuta in calmarea durerii.

Tratament medicamentos pentru otita

Exista doua tipuri de tratament medicamentos pentru otita: tratamentul simptomatic si tratamentul cauzei.

Pentru tratarea cauzei otitei se apeleaza uneori la antibiotice, cand cauza infectia este de natura bacteriana. Antibioticele nu se administreaza decat in urma unui consult medical si la recomandarea medicului. In functie de tipul si stadiul bolii, specialistul ORL este cel mai in masura sa stabileasca tratamentul adecvat pentru a vindeca otita.

Tratamentul medicamentos in cazul otitei include administrarea de antialgice (medicamente care calmeaza durerea), antipiretice (medicamente pentru scaderea febrei) sau solutii otice cu efect anestezic (pentru a calma durerea).

Miringotomia si timpanoplastia, solutii pentru forme grave de otita

Un tratament ce se impune in formele mai grave ale otitei este miringotomia. Aceasta presupune efectuarea unor mici perforatii (punctii) in timpan astfel incat lichidul acumulat in cutia timpanica sa poata fi eliminat. Procedura se face sub anestezie, iar timpanul se reface in scurt timp. Adesea, medicul opteaza si pentru montarea unor tuburi de dren (tuburi de timpanostomie) care vor ramane acolo cel mult 18 luni si care vor ajuta la scurgerea lichidelor care ar putea provoca o noua infectie.

In cazul otitelor medii purulente cronice, care in formele grave determina aparitia unor leziuni ireparabile, se poate recurge la timpanoplastie. In cadrul acestei interventii este reconstruita urechea medie prin inlocuirea timpanului perforat cu un fragment de piele sau prin inchiderea orificiului patologic.

Prevenirea otitei

Otita poate fi prevenita prin evitarea zonelor de risc, in care microbii se raspandesc cu usurinta de exemplu prin evitarea, pe cat posibil, a prezentei copiilor la gradinita sau in locuri aglomerate in perioada racelilor. Alte modalitati de a preveni otita sunt:

  • Igiena corecta a urechii - Nu este recomanda folosirea betisoarelor de urechi in exces, iar aceste betisoare nu trebuie sa ajunga pe canalul auditiv pentru ca vor impinge cerumenul spre timpan. Igienizarea corecta a urechii se face prin simpla stergere cu prosopul curat a elementelor exterioare.
  • Tratarea obstructiilor nazale si rinofaringiene - Indiferent care este cauza acestor obstructii - deviatie de sept, alergii etc - este foarte important sa le tratam corect si la timp. 

O modalitate de a tine departe otita, si orice infectii, de altfel, este sa avem grija de organismul nostru printr-un stil de viata sanatos. Alimentatia echilibrata si miscarea sunt elementele cheie in a ne pastra sistemul imunitar puternic si gata sa infrunte agentii patogeni.

Vaccinarea, o modalitate eficienta de a prevenit otita

O metoda moderna si sigura de prevenire a otitei este vaccinarea. Odata cu imunizarea impotriva bacteriilor care provoaca aceasta infectie, copiii si adultii sunt protejati de neplacerile si complicatiile cu care aceasta afectiune vine la pachet.

Rata rezistentei bacteriilor la antibiotice este in crestere, iar un numar important de cazuri nu raspunde la tratament (rezistenta este in prezent de peste 60% la peniciline), astfel incat preventia prin vaccinare este esentiala pentru controlul bolii, se arata intr-un comunicat al Societatii Romane de Pediatrie.

Otita: complicatii

Majoritatea infectiilor urechii nu provoaca complicatii pe termen lung. Otitele repetitve, in schimb, pot duce la complicatii grave, precum:

  • otomastoidita - inflamarea mucoasei urechii si a cavitatii osoase din osul temporal;
  • mastoidita - o infectie a osului mastoid, localizat in spatele urechii;
  • meningita -  o infectie ce afecteaza meningele, membranele ce acopera creierul si maduva spinarii;
  • perforarea timpanului - majoritatea leziunilor timpanului se vindeca in 72 de ore, insa, in unele cazuri, poate fi necesara o interventie chirurgicala;
  • pierderea auzului - daca exista o deteriorare semnificativa a timpanului sau a altor structuri ale urechii medii, pierderea auzului poate fi permanenta;
  • intarzieri de vorbire sau dezvoltare - daca auzul este afectat temporar sau permanent la sugari si copii mici, acestia pot prezenta intarzieri in vorbire, abilitati sociale reduse si probleme de dezvoltare;
  • pareza faciala - este afectat nervul facial.

Dupa cum am vazut, otita cunoaste mai multe forme, unele dintre acestea usoare si care nu au nevoie de tratamente complicate. Totusi, o infectie la nivelul urechii nu este niciodata o afectiune de neglijat deoarece poate avea urmari dintre cele mai grave.

Sursa foto: Shutterstock

Resurse:

https://www.healthline.com/health/ear-infections#What-is-an-ear-infection?

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ear-infections/symptoms-causes/syc-20351616

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/otitis-media

https://www.nhs.uk/conditions/ear-infections/

Produse recomandate


  • flacon cu 150ml (...
    Pret obisnuit
    47,00 lei
  • cutie cu 8 plicur...
    Pret obisnuit
    37,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare