📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Sunatoarea: proprietati, beneficii si moduri de utilizare

Sunatoarea: proprietati, beneficii si moduri de utilizare

Cunoscuta si sub denumirea de pojarnita, sunatoarea (Hypericum perforatum) se numara printre plantele folosite in mod frecvent in scop terapeutic. O administram de cele mai multe ori sub forma de ceai, insa aceasta se gaseste si in tincturi sau in capsule.

Gratie principiilor active pe care le contine, sunatoarea este folosita pentru ameliorarea mai multor simptome si imbunatatirea starii de sanatate, asa ca, in cele ce urmeaza, analizam in detaliu proprietatile acestei plante, beneficiile sale si modurile de utilizare.

Unde creste sunatoarea si cum o recunosc - Ce este sunatoarea

Denumita stiintific Hypericum perforatum, sunatoarea este o planta erbacee (plantele erbacee sunt cele care nu au o tulpina lemnoasa, ci una subtire, moale si, de regula, verde) care creste in Europa, America, Australia, Noua Zeelanda si Asia de Est, gasindu-se preponderent in zonele de campie si de deal.

Aceasta poate fi recunoscuta usor gratie florilor galbene, cu cinci petale in forma de stea, care se desfac larg, a frunzelor verzi, in forma ovala, si a tulpinii care ajunge, in general, la 30 de centimetri inaltime. In unele cazuri, planta poate atinge si un metru, insa dezvoltarea sa depinde si de factorii de mediu din locul in care creste.

Florile de sunatoare sunt culese, de obicei, in lunile de vara (iunie-iulie) si sunt lasate la uscat intr-un loc cu umbra, pe o bucata de hartie sau de panza.

Ce contine sunatoarea

Printre compusii principali pe care ii contine sunatoarea se numara hipericina, un principiu activ despre care studiile au relevat ca are proprietati antiseptice, antivirale si antidepresive1. De asemenea, sunatoarea este bogata si in hiperforina, o alta substanta cunoscuta pentru proprietatile sale antidepresive, antibacteriene si calmante.

De altfel, sunatoarea a fost inclusa in mai multe studii2 dedicate depresiei, iar rezultatele indica faptul ca, in anumite doze, efectele sale pot fi similare cu cele ale medicamentelor antidepresive standard.

Mai mult decat atat, sunatoarea este bogata in flavonoide, taninuri si catehina3, principii active antioxidante cu rol important in apararea organismului. In plus, aceasta contine acid clorogenic si uleiuri volatile4, cu proprietati calmante si antiinflamatoare, dar si saponine, cunoscute pentru calitatile lor antibacteriene.

Nu in ultimul rand, studiile vorbesc despre importanta uleiului de sunatoare macerata ( Hyperici oleum)5. Acesta se obtine prin lasarea florilor de sunatoare la macerat in ulei de floarea-soarelui sau de masline, intr-un loc insorit, pentru doua-trei saptamani. Uleiul de sunatoare este un remediu cu traditie in zona Balcanilor, ajutand la ameliorarea ranilor si a leziunilor, datorita proprietatilor antibacteriene.

Ce indicatii terapeutice are sunatoarea

ceai de suntoare beneficii pentru ficat

Gratie proprietatilor antiseptice, antiinflamatoare si antivirale, produsele din extract de sunatoare pot fi utilizate cu succes in ameliorarea problemelor digestive. Aceasta contribuie la eliminarea toxinelor din organism si la detoxifierea ficatului, regleaza tranzitul intestinal si calmeaza durerile de stomac.

De asemenea, sunatoarea poate ajuta la ameliorarea starilor depresive6, fiind o solutie de luat in calcul in perioadele de stres, irascibilitate, insomnie si agitatie. Totodata, planta este recomandata si in atacuri de panica, avand efect calmant.

In plus, sunatoarea este eficienta in sensul in care poate grabi procesul de vindecare a ranilor usoare. Se pare ca aplicarea unei creme sau a unui ulei cu extract de sunatatoare, de trei ori pe zi, timp de 16 zile, stimuleaza vindecarea mai rapida a unei rani si reduce dimensiunea cicatricei dupa cezariana7.

Beneficii si recomandari: De la ceai de sunatoare, la gargara cu ceai de sunatoare

Sunatoarea este folosita inca din Antichitate, iar beneficiile sale au fost demonstrate, de-a lungul timpului, prin studii diverse. Consumul de sunatoare are urmatoarele avantaje:

  • combate starile depresive, de anxietate sau de insomnie;
  • incetineste deteriorarea functiilor cognitive (o echipa de cercetare din cadrul Universitatii din Madrid a publicat un studiu conform caruia antioxidantii din sunatoare reduc riscul aparitiei unor afectiuni neurodegenerative);
  • reduce severitatea sindromului picioarelor nelinistite;
  • asigura functionarea normala a sistemului hepato-biliar si sprijina detoxifierea ficatului;
  • reduce inflamatiile si durerile;
  • pentru afectiuni ale cavitatii bucale si faringelui se recomanda gargara cu ceai de sunatoare
  • diminueaza simptomele psoriazisului
  • calmeaza bufeurile si palpitatiile
  • reduce simptomele asociate menopauzei si sindromului premenstrual
  • amelioreaza simptomele de gripa si raceala, gratie proprietatilor antivirale si antiseptice;
  • amelioreaza migrenele, datorita proprietatilor calmante;
  • ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor, taieturilor, plagilor sau a eczemelor;
  • calmeaza senzatiile de usturime si de arsura de la nivelul pielii;
  • atenueaza durerile de stomac, previne si amelioreaza problemele digestive.

Moduri de administrare

ceai de sunatoare seara

Sunt mai multe moduri in care putem administra sunatoarea, aceasta putand fi consumata si utilizata sub forma de ceai, ulei, tinctura sau capsule.

Ceai de sunatoare

Important de mentionat aici este faptul ca, pentru a ne bucura din plin de beneficiile acestei plante, trebuie sa ne asiguram ca produsele pe care le folosim au la baza extract standardizat de sunatoare, nu un amestec nestandardizat, care nu poate produce aceleasi efecte (cum sunt cele din majoritatea ceaiurilor).

Florile de sunatoare pot fi lasate la uscat pe o bucata de panza, pentru a fi apoi folosite la realizarea ceaiurilor (se adauga o lingura de flori maruntite de sunatoare la o cana de apa fierbinte).

Ceaiul de sunatoare este benefic in special seara, inainte de culcare, deoarece are efect calmant si combate starile de agitatie si insomnia. De asemenea, acesta amelioreaza durerile de stomac si asigura buna functionare a sistemului digestiv.

Cate cani de ceai de sunatoare se bea pe zi?

Daca te intrebi cate cani de ceai de sunatoare se bea pe zi, trebuie sa stii ca aceasta depinde de ce tulburare vizezi sa ameliorezi. Pentru ca poate avea interactiuni cu anumite medicamente, este indicat sa ceri sfatul medicului inainte de a face un tratament cu ceai sunatoare.

Ulei de sunatoare

Un alt produs care se poate pregati chiar si acasa este uleiul de sunatoare. In ceea ce priveste uleiul de sunatoare beneficii, acesta poate fi folosit in cazul ranilor, al eczemelor sau al pielii uscate. Pentru a prepara ulei de sunatoare, este necesara o cantitate de flori de sunatoare, cat sa incapa intr-un borcan mai mare, de circa 800 de mililitri sau de un litru, peste care se toarna ulei de masline sau ulei de floarea-soarelui pana se umple recipientul. Se lasa amestecul la macerat in borcanul inchis, pentru doua-trei saptamani, intr-un loc cald si insorit, apoi se filtreaza uleiul de flori de sunatoare.

ulei de sunatoare

Tinctura de sunatoare este un alt produs care se obtine din amestecul dintre planta si alcool lasat la rece. Aceasta este indicata atat pentru uz intern (pentru combaterea starilor depresive si tensionate. In acest caz se pot dilua doua lingurite de tinctura in jumatate de pahar cu apa si se bea amestecul), cat si pentru uz extern (se aplica sub forma de comprese pentru mentinerea sanatatii pielii). Se pun doua linguri de flori de sunatoare maruntite in 100 de mililitri de alcool (de 50 de grade) si se lasa continutul la macerat pentru aproape doua saptamani.

Sunatoare capsule

Sunatoarea poate fi administrata si sub forma de comprimate, probabil fiind cel mai simplu si mai rapid mod de a profita de proprietatile ei.

Ceai de sunatoare: contraindicatii

Desi ofera beneficii semnificative, sunt si situatii in care sunatoarea trebuie consumata si utilizata cu precautie. Aceasta planta poate cauza fotosensibilitate, asa ca, in perioadele de administrare a produselor din sunatoare, ar trebui evitata expunerea la soare. In felul acesta, este mai putin probabil sa apara diferite probleme ale pielii.

Mai mult decat atat, printre ceai de sunatoare contraindicatii se numara cateva medicamente care nu ar trebui luate niciodata impreuna cu planta (in orice forma a ei), pentru ca principiile lor active pot interfera si pot duce la inrautatirea starii de sanatate:

  • Medicamentele antidepresive
  • Pilulele contraceptive
  • Medicamentele antihipertensive
  • Medicamentele antiastmatice
  • Medicamentele analgezice
  • Anestezice (se recomanda evitarea administrarii de sunatoare inainte de o interventie chirurgicala, pentru ca reduce efectul anesteticului)

In acelasi timp, ar trebui evitat consumul de sunatoare in paralel cu cel de bauturi alcoolice sau cu narcotice.

Ceaiurile si capsulele din sunatoare sunt recomandate cu moderatie femeilor insarcinate si numai la recomandarea medicului.

In ceea ce priveste ceaiul de sunatoare in sarcina, acesta este recomandat cu moderatie si numai la sfatul medicului.

In afara actiunii fotosensibilizante, printre efectele secundare, rare, care mai pot aparea in cazul administrarii de sunatoare se numara:

  • Tulburari digestive lejere
  • Alergii cutanate
  • Oboseala
  • Stare de nervozitate
  • Dureri de cap
  • Uscaciune bucala

Ceai de sunatoare la copii

ceai de sunatoare beneficii si contraindicatii

Sunt anumite principii active (de exemplu, cofeina din ceaiul negru, care este interzisa in sarcina) care pot influenta negativ evolutia sarcinii si dezvoltarea fatului. Drept urmare, inainte de alege anumite tipuri de ceai pentru consum, este indicat sa cerem sfatul medicului specialist.

Nu este recomandata administrarea ceai de sunatoare la copii cu varsta sub 6 ani, deoarece poate provoca stari de greata sau constipatie.

In concluzie, sunatoarea se numara printre cele mai bune plante medicinale, fiind utilizata pentru ameliorarea unor probleme ale sistemului nervos, ale celui digestiv și ale pielii. Nu in ultimul rand, este un bun calmant, gratie ingredientelor pe care le contine, fiind indicata in special in perioadele de stres.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Referinte:

1. Hypericin - The facts about a controversial agent: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15638760
2. St John's wort (Hypericum perforatum L.): a review of its chemistry, pharmacology and clinical properties: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11370698
3. The Chemical and Antibacterial Evaluation of St. John's Wort Oil Macerates Used in Kosovar Traditional Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5596533/
4. Essential Oil and Volatile Components of the Genus Hypericum(Hypericaceae): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2975376/
5. The Chemical and Antibacterial Evaluation of St. John's Wort Oil Macerates Used in Kosovar Traditional Medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5596533/
6. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-329/st-johns-wort
7. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-329/st-johns-wort

 

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    21,00 lei
  • flacon cu 100 cap...
    Pret obisnuit
    80,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare