📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Rujeola sau pojarul: infectia virala foarte contagioasa a copilariei

Rujeola sau pojarul: infectia virala foarte contagioasa a copilariei

Rujeola, cunoscuta in termeni populari drept pojar, este o boala infectioasa si una dintre cele mai contagioase ale copilariei. Rujeola poate avea o evolutie severa in randul bebelusilor si copiilor sub 5 ani, insa poate afecta major toate grupele de varsta.

Afla, in cele ce urmeaza, ce este rujeola, de ce apare si cum se manifesta, care sunt factorii de risc, ce tratament exista, dar si care este diferenta dintre rujeola si rubeola.

CE ESTE RUJEOLA SAU POJARUL,

Rujeola sau pojarul este una dintre bolile copilariei, aparitia ei fiind cauzata de virusul rujeolic. Desi in trecut aceasta reprezenta o boala des intalnita, in prezent, rujeola poate fi prevenita, de cele mai multe ori, prin vaccinare.

Totusi, rujeola sau pojarul poate avea o evolutie severa in randul copiilor cu varsta mai mica de 5 ani, dar si in cazul persoanelor cu varsta de peste 20 de ani1. Rujeola se manifesta la persoanele care nu au fost imunizate sau la cele care nu au suferit niciodata de aceasta afectiune.

Odata ce o persoana, indiferent de varsta, a fost infectata cu virusul rujeolei, organismul va dezvolta anticorpi impotriva infectiei, cazurile de recidiva fiind, astfel, extrem de rare. De asemenea, imunitatea impotriva rujeolei se obtine si prin vaccinare. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vaccinarea impotriva rujeolei a dus la scaderea numarului cazurilor cu 73% la nivel mondial2.

Este important de mentionat faptul ca rujeola poate duce frecvent si la aparitia unor complicatii severe, precum pneumonie, complicatii neurologice sau infectii bacteriene secundare.

DIFERENTA DINTRE RUJEOLA SI RUBEOLA

Rujeola (pojar) nu este sinonima cu rubeola. In timp ce rujeola este produsa de virusul rujeolic, rubeola apare din cauza virusului rubeolic, fiind cunoscuta si sub denumirea de pojar german, pojarel sau pojarul de 3 zile.

In ceea ce priveste manifestarile bolii, rubeola este mai blanda decat rujeola, uneori poate fi asimptomatica si nu prezinta risc de complicatii pe termen lung. Printre manifestarile rubeolei se numara euptia cutanata, febra, durerile de cap, congestia nazala si inflamarea ochilor. Singura exceptie este in cazul femeilor insarcinate, deoarece are actiune teratogena. Mai exact, poate produce malformatii in aproape 90% din cazuri3. Cel mai ridicat risc este in primele saptamani de sarcina.

In schimb, rujeola poate implica o afectare majora in randul copiilor mici si adultilor si poate duce frecvent la aparitia complicatiilor. Totodata, rujeola se manifesta pe o durata mai lunga, incluzand o perioada de incubatie, o faza prodromala si o faza acuta.

Rubeola nu este la fel de contagioasa precum rujeola, insa ambele se pot transmite pe calea aerului, cand persoana infectata tuseste sau stranuta.

CAUZELE APARITIEI RUJEOLEI: FACTORI DE RISC SI POSIBILE COMPLICATII

Virusul rujeolei face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae.

FACTORI DE RISC

Unul dintre principalii factori de risc este reprezentat de lipsa vaccinarii. Alti factori de risc pot fi:

  • Persoanele cu un sistem imunitar scazut sau compromis (HIV, leucemie);
  • Femeile insarcinate;
  • Persoanele cu deficienta de vitamina A, caz in care simptomele si complicatiile pot fi mult mai severe.

Printre grupele de risc se regasesc sugarii care nu au varsta necesara vaccinarii si care, pe fondul unui sistem imunitar slabit, pot dezvolta complicatii ce pot fi fatale.

In ceea ce priveste bebelusii nou-nascuti, acestia sunt protejati de anticorpii maternali, care le confera imunitate pasiva in primele luni de viata. Totusi, aceasta imunitate scade progresiv, in aproximativ doua luni si jumatate dupa nastere, fiind necesar ca bebelusii sa fie vaccinati impotriva rujeolei4.

POSIBILE COMPLICATII

Printre cele mai frecvente complicatii ale rujeolei se numara:

  • Otita - reprezinta una dintre cele mai comune complicatii;
  • Bronsita;
  • Laringita;
  • Pneumonia;
  • Diareea;
  • Convulsiile;
  • Complicatiile asociate cu sarcina - avort spontan, nastere prematura sau greutate redusa a fatului.

Totodata, alte complicatii mai rare ale pojarului pot fi hepatita, strabismul (afectarea muschilor oculari), inflamarea nervului optic, tulburari cardiace, encefalita (inflamatie la nivelul creierului), scaderea numarului de trombocite sau panencefalita sclerozanta subacuta. Aceasta din urma se manifesta la nivelul sistemului nervos central, este rara, dar fatala si se poate instala la 7-10 ani de la infectia initiala.

CUM SE TRANSMITE RUJEOLA (POJARUL)

Virusul se transmite prin aer, prin picaturile de saliva sau secretii ale persoanei infectate. Rezista pe suprafete cateva ore, astfel ca se poate transmite prin contact cu suprafata infectata si ducand apoi mana la nas, gura sau ochi. Virusul se localizeaza la nivelul gatului si se multiplica, invadand organismul. O persoana care a fost expusa virusului are 90% sanse de a dezvolta o infectie5.

Mai exact, virusul se multiplica la nivelul nasului, traheei, bronhiilor, plamanilor si sistemului limfatic ale unei persoane infectate. Apoi, virusul poate afecta ochii, tractul urinar, sistemul nervos central si sistemul vascular.

Este important de mentionat ca o persoana infectata este contagioasa timp de aproximativ patru zile inainte si dupa aparitia eruptiei cutanate6.

SIMPTOME POJAR LA ADULTI SI COPII. CAT DUREAZA POJARUL

in ceea ce priveste simptome pojar la adulti si copii, acestea apar dupa aproximativ 10 sau 14 zile de la expunerea la virusul rujeolic. Printre principalele simptome se numara:

  • Febra;
  • Tuse seaca;
  • Rinoree;
  • Durere in gat;
  • Conjunctivita;
  • Aparitia unor puncte mici, de culoare alb-gri, la nivelul mucoasei bucale, cu un mic punct alb in centru (punctele Koplik);
  • Eruptie cutanata.

Daca te intrebi cat dureaza pojarul, trebuie sa stii ca evolutia bolii are loc pe parcursul a doua, pana la trei saptamani, fiind descrise trei etape:

  • Perioada de incubatie - asimptomatica din punct de vedere clinic, dar in cursul careia pacientul este contagios, dureaza intre 10 si 14 zile de la expunerea la virusul rujeolic;
  • Faza prodromala - in care apar simptome precum febra, tuse seaca, dureri in gat, rinoree si conjunctivita. Aceasta perioada poate dura intre trei si cinci zile. Spre finalul perioadei, incep sa apara si punctele Koplik. Acestea dispar dupa aproximativ 18 ore de la aparitie, moment in care se manifesta faza acuta a rujeolei;
  • Faza acuta - acum apare eruptia cutanata, sub forma unor puncte rosii-maronii, plate sau usor proeminente, care se pot transforma in pete. Eruptia cutanata apare initial la nivelul fetei, apoi se raspandeste pe membrele superioare, trunchi si membrele inferioare. Eruptia cutanata poate provoca, uneori, o mancarime intensa a pielii. Este important de mentionat ca, in faza acuta a bolii, febra va continua sa creasca si poate ajunge pana la 40-41 de grade Celsius. Aceasta va incepe sa dispara progresiv, mai intai de pe fata si apoi de pe brate si piept. Faza acuta dureaza in jur de cinci zile.

Perioada in care o persoana este contagioasa difera in functie de statusul imun. De exemplu, cei cu un sistem imunitar slabit sunt contagiosi pe toata durata afectiunii.

Citeste si Febra la copii: de ce apare, cum se manifesta, cum se masoara si cum se scade temperatura

DIAGNOSTICAREA RUJEOLEI

rujeola la copii

Diagnosticul de rujeola este pus in urma unui consult medical. Doctorul va examina simptomele caracteristice rujeolei, precum punctele Koplik si petele cutanate, care apar la nivelul fetei, trunchiului, membrelor superioare si inferioare. Totodata, alte simptome urmarite in cadrul consultului medical sunt coriza sau guturaiul (inflamarea mucoasei nazale insotita de secretie apoasa abundenta), conjunctivita, dar si tusea seaca.

Uneori, pot fi necesare si anumite analize de sange pentru confirmarea diagnosticului de rujeola. Analizele de laborator presupun detectarea anticorpilor serici specifici pojarului, precum imunoglobulinele M (IgM) si G (IgG). Acestia pot fi detectati dupa ce s-a manifestat eruptia de rujeola.

TRATAMENTUL RUJEOLEI LA COPII SI ADULTI

In cazul rujeolei, nu exista un tratament specific, ci doar de tip simptomatic. Totusi, exista cateva masuri care pot fi luate in cazul persoanelor din grupele de risc sau al celor care au fost expuse virusului:

Vaccinare post-expunere - persoanele care nu au fost imunizate (inclusiv bebelusii si copiii), pot primi vaccinul pentru rujeola in termen de 72 de ore de la expunere, pentru a fi protejate impotriva virusului. Chiar daca rujeola se va manifesta, simptomele vor fi usoare si de scurta durata;

Administrarea de imunoglobuline - femeile insarcinate, copiii si persoanele cu un sistem imunitar slabit pot primi imunoglobuline in primele sase zile de la expunere. Daca, totusi, rujeola se va manifesta, simptomele vor fi mai putin severe.

<h2>AMELIORAREA SIMPTOMELOR

Pentru a ameliora simptomele rujeolei si pentru a spori gradul de confort al persoanelor infectate, sunt recomandate urmatoarele:

Repaus la pat, atat in cazul copiilor, cat si al adultilor;

Consum de lichide (apa, ceai, suc natural de fructe), pentru a preveni aparitia deshidratarii din cauza febrei;

Purtarea ochelarilor de soare, evitarea cititului la veioza si a statului in fata televizorului, deoarece lumina puternica poate fi un factor care produce disconfort;

Administrarea de antibiotice, numai la recomandarea medicului, pentru a ajuta la ameliorarea complicatiilor asociate rujeolei (pneumonie, infectii la nivelul urechilor etc.);

Administrarea de antitusive si antipiretice pentru ameliorarea tusei, rinoreei si a febrei, numai la recomandarea medicului;

Folosirea unui umidificator, pentru a ameliora tusea;

Administrarea de suplimente pe baza de vitamina A, in cazul persoanelor cu carenta de vitamina A, la recomandarea medicului.

Se recomanda, de asemenea, evitarea administrarii de aspirina copiilor si adolescentilor, pentru a preveni aparitia sindromului Reye.

AI VOIE SA FACI BAIE CAND AI RUJEOLA?

Multa lume se intreaba daca ai voie sa faci baie cand ai rujeola. Pentru ca circula o preconceptie potrivit careia nu ar fi bine sa faci baie atunci cand ai eruptii cutanate. Totusi, nu exista niciun motiv ca pacientul sa nu faca baie. Dimpotriva, poate fi un moment relaxant pentru el. In caz de rujeola, rubeola, scarlatina, medicii dau asigurari ca nu exista niciun risc de suprainfectie a pielii. Baia poate fi utila pentru a combate febra si pentru a calma mancarimile. 

RUJEOLA LA COPII - COMPLICATII SI PREVENTIE

In cazul copiilor care au contactat virusul rujeolic, este indicat ca acestia sa nu frecventeze scoala timp de cel putin patru zile de la aparitia eruptiilor cutanate. Daca apar complicatii, perioada de carantina poate creste pana la 21 de zile.

Este necesar sa apelam de urgenta la medic in cazul copiilor infectati cu virusul rujeolei si care dezvolta urmatoarele simptome:

  • Stari de confuzie;
  • Oboseala persistenta;
  • Diaree care persista mai mult de doua saptamani;
  • Febra care persista mai mult de 10 zile - in plus, atunci cand febra persista mai mult de 3-4 zile de la debutul rash-ului rujeolic, pacientul trebuie evaluat de un medic, pentru a determina eventuale complicatii, cum ar fi infectii ale urechii sau pneumonia;
  • Semne de deshidratare;
  • Migrene puternice;
  • Dureri la nivelul gatului.

De asemenea, daca pare ca boala a intrat in remisie, apoi reapar simptomele la cateva zile, este indicat un control medical de urgenta.

Toate cazurile de rujeola la copii, dar si la adulti trebuie anuntate la medicul de familie. Acesta are obligatia de a centraliza toate cazurile de pojar.

TRATAMENT RUJEOLA LA COPII SI ADULTI - SUPLIMENTE ALIMENTARE SI REMEDII NATURISTE PENTRU AMELIORAREA EFECTELOR POJARULUI

In ceea ce priveste tratament rujeola la copii si adulti, exista o serie de ingrediente naturale care pot fi de ajutor in refacerea sistemului imunitar si ameliorarea simptomelor pojarului:

Vitamina C - are rol antioxidant si ajuta la intarirea sistemului imunitar, atat la copii, cat si la adulti. Ea se poate gasi in cantitati mari in fructele si legumele verzi, citrice, macese sau fructe de padure, dar si in suplimente alimentare pentru copii.

Ghimbir - prezinta proprietati antiseptice si antiinflamatoare, sustine sistemul imunitar, ajuta la reglarea temperaturii corpului si la reducerea febrei.

Zinc - puternic antioxidant cu rol protector al cailor respiratorii, lupta impotriva radicalilor liberi. Zincul contribuie la reducerea simptomelor de raceala, astm sau boli inflamatorii si ajuta la intarirea sistemului imunitar.

Usturoi - este utilizat de secole atat ca aliment, cat si ca adjuvant in diverse terapii naturiste, datorita beneficiilor sale. Are proprietati imunostimulatoare, ajutand sistemul imunitar sa lupte impotriva agentilor patogeni.

Goldenseal - planta medicinala cu istorie lunga, denumita si „antibiotic natural”. Aceasta titulatura se datoreaza continutului de berberina, compus activ cu rol antiinfectios, antibacterian, antiviral, antifungic si antiparazitar.

Echinacea - contine compusi activi cu rol antiviral si antioxidant, care contribuie la stimularea sistemului imunitar si la reducerea inflamatiei.

Argint coloidal - are actiune antibacteriana, antifungica, antivirala si antiparazitara. Este util atat profilactic, cat si in perioada de recuperare a organismului in urma unor afectiuni.

Colostru - primul lapte matern, a carui productie debuteaza in ultimul trimestru de sarcina. Contine o gama variata de compusi nutritivi (inclusiv factori de crestere, oligozaharide) si anticorpi, ce sunt transferati de la mama la fat si care ajuta la consolidarea sistemului imunitar al acestuia in perioada de dupa nastere. Poate fi administrat sub forma de pulbere sau de capsule, atat copiilor, cat si adultilor.

Ceai de musetel - contribuie la reducerea febrei si sprijina imunitatea;

Ciuperci Shiitake - contribuie la stimularea sistemului imunitar, pentru ca acesta sa functioneze la capacitate maxima. Pot fi consumate proaspete sau sub forma de capsule.

VACCINUL, MASURA DE PREVENIRE A RUJEOLEI

In ceea ce priveste prevenirea rujeolei, metoda principala care ofera imunitate este vaccinarea impotriva pojarului.

Imunizarea se face prin intermediul vaccinului ROR (rujeola, oreion, rubeola), care se administreaza copiilor in doua doze, la un an, apoi rapel la 5-7 ani. Eficienta vaccinului este de 93% in prima doza si ajunge la aproximativ 97% dupa administrarea celei de-a doua doze7. 

In anumite cazuri, vaccinul poate fi facut si mai devreme, intre sase si 12 luni, daca este vorba de o epidemie de rujeola sau daca cel mic este nevoit sa calatoreasca impreuna cu parintii intr-o zona de risc. Bineinteles, se va face din nou vaccinarea la un an si rapel la 5-7 ani.

Vaccinarea poate fi facuta si in masa, pentru imunizare colectiva, astfel incat sa fie protejate persoanele vulnerabile, care nu pot fi vaccinate, precum copiii care au leucemie si care pot dezvolta complicatii severe.

In acelasi timp, imunizarea colectiva impiedica raspandirea rujeolei cu viteza unei epidemii, mai ales ca aceasta este una dintre cele mai contagioase boli ale copilariei. Pentru a se obtine imunizarea colectiva, este necesar ca aproximativ 96% din populatie sa fie vaccinata8.

TRATAMENT RUJEOLA - ADMINISTRAREA DE IMUNOGLOBULINE

Ca tratament rujeola, se pot administra imunoglobuline. Acestea sunt obtinute in laborator, din plasma sangvina umana, si contin anticorpi care ajuta la protejarea organismului impotriva agentilor patogeni, in special in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit. Imunoglobulinele mai sunt cunoscute si sub denumirea de gamaglobuline sau globuline imune serice.

Astfel, exista anumite tipuri specifice de imunoglobuline care pot ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva rujeolei. Administrarea de imunoglobuline poate contribui la limitarea infectiei, la ameliorarea simptomelor sau poate preveni aparitia rujeolei, in urma expunerii.

Ar mai fi de mentionat faptul ca persoanele care au fost expuse virusului ar trebui sa se izoleze pentru a nu raspandi infectia. Persoanele care nu au avut rujeola sau cele care nu au fost vaccinate impotriva acesteia nu ar trebui sa intre in contact cu pacientul.

CUM ARATA RUJEOLA LA COPII SI ADULTI: POZE SI IMAGINI

Pentru a putea distinge manifestarile rujeola la copii si la adulti si pentru a o putea deosebi de alte afectiuni, este important sa stim cum arata rash-ul cutanat, care apare in perioada acuta, dar si punctele Koplik, din faza prodromala. Iata cum arata rujeola in imagini:

rujeola bebelusi

 

cum arata rujeola

 

complicatiile rujeolei

Produse recomandate


  • 50g pudra (gust d...
    Pret obisnuit
    147,00 lei
  • Pret obisnuit
    123,00 lei
  • Pret obisnuit
    191,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    49,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    49,00 lei
  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    135,00 lei
  • 118 ml (gust de p...
    Pret obisnuit
    63,00 lei
  • 118.50ml (gust de...
    Pret obisnuit
    129,00 lei
  • 30ml (gust de por...
    Pret obisnuit
    70,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    71,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    97,00 lei
  • Pret obisnuit
    49,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare