Noi perspective ale Vitaminei B12

Noi perspective ale Vitaminei B12

Carenta de vitamina B12 la nivel cerebral ar putea fi implicata in procesul de imbatranire, autism si schizofrenie, arata datele unui studiu recent, realizat in cadrul Universitatii Northeastern, Boston, SUA.

Echipa de cercetatori a masurat nivelurile a cinci tipuri de cobalamina de la nivelul cortexului frontal, pe un esantion de 43 de subiecti umani, cu varste cuprinse intre 19 saptamani (dezvoltare fetala) si 80 de ani, dintre care 12 fiind diagnosticati cu autism si 9 cu schizofrenie. Analiza a aratat ca nivelul de cobalamina totala a fost semnificativ mai redus la cei cu varsta peste 60 de ani, in special metilcobalamina – ce a avut un declin corelat cu varsta de aprox. 10 ori mai mare. La nivelul encefalului fetal s-a inregistrat un nivel mai mare de cianocobalaminain activa, in timp ce la subiectii cu schizofrenie nivelul de metilcobalamina si adenozilcobalamina era de 3 ori mai redus decat in cazul subiectilor din grupul de control din aceeasi categorie de varsta. Gradul scazut de metilcobalaminala grupul cu autism a fost asociat si cu descresterea activitatii metioninsintetazei si o crestere a nivelului de homocisteina. Astfel, in urma analizei s-a constatat ca nivelul de vitamina B12, in special metilcobalamina, de la nivelul cortexului frontal, descreste o data cu inaintarea in varsta, spre deosebire de nivelul plasmatic al acesteia unde nu s-a observat aceasta corelatie.
Vitamina B12, sau cobalamina, este una dintre vitaminele grupului B, implicata in cele mai importante reactii biochimice ale organismului, dar si in formarea si mentinerea tecii de mielina a nervilor. Aceasta vitamina nu poate fi produsa de organismul uman si trebuie obtinuta din surse externe (alimentatie, suplimente).
Vitamina B12 a fost subiectul multor studii efectuate in ultimii ani, aceastea indicand rolul crucial al acesteia in procesul de dezvoltare neurocognitiva, fara insa a investiga statusul vitaminei B12 la nivel cerebral pe parcursul duratei de viata. Vitamina B12 (cobalamina) se intalneste sub diferite forme, inclusiv metilcobalamina si adenozilcobalamina, ce servesc drept cofactori ai metioninsintetazei si ai metil-malonil-CoA mutazei. Aceasta se gaseste in produsele de origine animala si se absoarbe in ultima parte a intestinului subtire. Carenta de Vitamina B12 apare in dietele vegetariene, dar si in cazul unor afectiuni ale intestinului subtire, stomacului sau boli care influenteaza absorbtia acestei vitamine (ex. boala Biermer – anemia pernicioasa).


Referinte:
Zhang, Yiting, et al. "Decreased brain levels of vitamin B12 in aging, autism and schizophrenia." PloS one 11.1 (2016): e0146797. (Public Library of Science - www.plos.org; Plos One -www.plosone.org)
Y. Zhang, Dept. of Pharmaceutical Sciences, Northeastern University, Boston, MA, 02115, United States. Additional authors for this research include N.W. Hodgson, M.S. Trivedi, H.M. Abdolmaleky, M. Fournier, M. Cuenod, K.Q. Do and R.C Deth (see also Neurology).

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare