grasimile-trans-pot-determina-probleme-de-memorie

In ultimii ani se vorbeste tot mai mult despre impactul negativ al grasimilor trans pentru sanatate, acestea fiind implicate in aparitia bolilor cardiovasculare. Daca vreti sa va pastrati memoria, mai aveti un motiv pentru a va tine departe de produsele care contin aceste grasimi.

Un studiu recent efectuat de University of California-San Diego (UCSD) School of Medicine, arata o legatura intre consumul grasimilor trans si scaderea memoriei. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 1000 de persoane, care au fost chestionate asupra dietei zilnice si a consumului de grasimi. Ulterior, acestea au fost supuse unor teste de memorie observandu-se ca la fiecare gram de grasimi trans consumate zilnic, capacitatea repondentilor de a-si aminti cuvintele din teste era mai mica (0,76% mai putine cuvinte per gram de grasimi).

Grasimile trans sunt o categorie de grasimi care se gasesc din abundenta in mancarea procesata, semipreparata, biscuiti, margarina, prajeli. Acestea sunt produse din uleiuri vegetale printr-un proces de hidrogenare, fiind intens folosite de producatori datorita consistentei si pentru ca prelungesc valabilitatea alimentelor.

Recent, FDA a emis o directiva care determina industria alimentara americana sa renunte la utilizarea grasimilor trans, in termen de trei ani, deoarece sunt un factor major in aparitia bolilor de inima.

Sursa: MNT