📢Ultima zi cu -20% la achizitii de minimum 250 de lei!

Ginseng: proprietatile, beneficiile si miturile din jurul lui

Ginseng: proprietatile, beneficiile si miturile din jurul lui

Cunoscut si apreciat in intreaga lume pentru efectele sale benefice, ginsengul este o planta cu multe intrebuintari. Fie ca este consumat ca atare, sub forma de pulbere, capsule sau ceai, ginsengul isi dezvaluie rapid proprietatile unice.

Ce este ginsengul

Planta cu frunze alungite are o radacina al carei contur aminteste de forma corpului uman. Datorita acestui lucru, inca din cele mai vechi timpuri, radacinii plantelor din specia Panax a familiei Araliaceae i-au fost atribuite proprietati benefice. Folosit in mod traditional in medicina chineza, ginsengul este cultivat astazi si in alte tari, cum ar fi Rusia, America de Nord sau Coreea de Sud. Datorita continutului bogat in substante active, numite ginsenozide, radacina de ginseng are efecte antiinflamatoare, antiulceroase si hipotensive, fiind utila in stimularea imunitatii.

Unul dintre aspectele care fac din ginseng o resursa pretioasa este intervalul lung de timp dintre plantare si recoltarea radacinii. Planta ajunge la inflorire abia dupa cinci ani, iar radacina ajunge la maturitate dupa alti cinci ani. Pericolul de deteriorare a radacinii este foarte mare dupa recoltare, iar aceasta trebuie uscata sau tratata cu aburi, pentru ca proprietatile curative sa ramana active. Utilizat pentru rolul de tonic fizic si psihic, dar si ca adjuvant in tratamentul diabetului zaharat, ginsengul este considerat un veritabil panaceu.

Substantele active prezente in pudra obtinuta din radacina de ginseng, pot avea efecte benefice in diverse terapii complementare ale anumitor afectiuni. Printre acestea se numara tulburarile afective, bolile cardiace, oboseala cronica, disfunctiile erectile, afectiunile ficatului, hipertensiunea sau chiar simptomele asociate tulburarilor tipice menopauzei. Ginsenozidele, poliacetilena si polizaharidele sunt principiile active care confera ginsengului proprietatile medicinale.

Tipuri de ginseng

Exista nu mai putin de 11 tipuri de ginseng Aceasta planta face parte din rutina de zi cu zi a chinezilor si tot mai multi americani devin consumatori. Cu toate acestea, doar anumite soiuri au proprietatile si substantele active necesare pentru a fi incluse in suplimentele alimentare pe baza de ginseng.

Ginsengul coreean

ginsengul coreean

Cunoscut si ca Panax Ginseng, ginsengul coreean este cultivat in regiunile montane ale Coreei de Sud, in nordul Chinei si pe vaste teritorii din Rusia. Fiind o planta protejata, recoltarea radacinilor de ginseng coreean nu poate incepe mai devreme de momentul in care planta atinge varsta de sase ani. Folosit de secole intregi in prepararea remediilor naturiste, ginsengul este disponibil in diverse forme, in functie de preferinte:

  • in stare naturala: radacina de ginseng poate fi consumata in stare cruda, imediat dupa indepartarea cojii;
  • pulberea de ginseng poate fi folosita la prepararea unei infuzii, dar si pentru a imbogati nutritiv un iaurt sau un suc de fructe;
  • capsule cu extract, cu o doza garantata de 2% ginsenozide si eficienta maxima, ce pot fi administrate si in dietele vegetariene sau vegane;
  • ceai cu amestec de plante care combina proprietatile radacinii de ginseng cu cele ale frunzelor de ceai verde.

Culoarea ginsengului coreean, considerat mai bun decat cel american, difera in functie de procedeul prin care este procesata radacina acestuia.

Ginsengul rosu: este obtinut in urma expunerii la aburi, la o temperatura mare, si ulterior este uscat la soare. Prin acest proces, durata de viata a ingredientelor active creste.

Ginsengul alb: se obtine atunci cand radacina decojita este uscata la soare, astfel incat intra in contact cu aerul si isi pastreaza o umiditate sub 12%.

Ginsengul american

Titulatura stiintifica de Panax quinquefolius desemneaza ginsengul provenit din estul continentului american, dar acest soi poate fi intalnit si pe plantatiile din China. Apreciat pentru aroma dulce a radacinii sale, acest tip de ginseng creste cel mai bine in zona umbroasa a padurilor de foioase din America de Nord si din Canada. Ginsengul american a fost folosit prima data de popoarele native din Lumea Noua, iar incepand cu secolul al XVIII-lea a fost exportat de negustorii asiatici catre Hong Kong.

Plante asemanatoare cu ginsengul

Desi efectele benefice care le sunt atribuite le situeaza pe aceeasi treapta cu ginsengul, iar uneori chiar si denumirea in sine le este imprumutata, plantele de mai jos nu fac parte din familia Araliaceae. Chiar daca au si ele principii active, proprietatile lor difera de cele ale ginsengului veritabil.

  • Eleutherococcus Senticosus (ginsengul siberian)ginsengul american
  • Kaempferia Parviflora (ginsengul tailandez)
  • Eurycoma Longifolia Jack (ginsengul malaezian)
  • Pfaffia Paniculata (ginsengul brazilian)
  • Withania Somnifera (ginsengul indian)

Proprietatile ginsengului

Asa cum o arata si numele soiului din care face parte, Panax, ginsengul a fost apreciat dintotdeauna ca un panaceu universal, cu efecte benefice pentru o gama larga de afectiuni. Chiar daca este o sursa importanta de vitamine si de minerale, ginsengul nu are un aport caloric ridicat. Radacina acestei plante este o bogata sursa de compusi fenolici, cu rol de antioxidanti, precum maltolul, acidul salicilic sau acidul izoftalic.

Principalele ingrediente active ale radacinii de ginseng sunt protopanaxadiolul si protopanaxatriolul, cunoscute si sub numele de ginsenozide. Acestea au un rol imunomodulator si contribuie la scaderea nivelului de glucoza din sange. Panaxim, schingenin si panaquilon reprezinta alte principii active ale ginsengului, care contribuie la functionarea optima a sistemului cardiovascular si a sistemului nervos, contribuind totodata la sustinerea fluxului hormonal.

Beneficiile ginsengului si actiunea asupra organismului

Ginsengul are o popularitate tot mai mare la nivel mondial, datorita rolului sau in prevenirea imbatranirii, armonizarea functiilor digestive si reducerea nivelului de stres. Iata si alte beneficii ale ginsengului pentru sanatate:

Amelioreaza starile de oboseala

Fiind o planta cu efecte tonice si revitalizante pentru organism, dovedite inclusiv prin studii recente1, ginsengul ajuta la ameliorarea starilor de oboseala fizica si mentala. Componentele din radacina de ginseng, cum ar fi polizaharidele si oligopeptidele, stimuleaza regenerarea celulelor si cresc nivelul de energie si vitalitate.

Are rol de sustinere a sistemului imunitar

Functiile sistemului imunitar pot fi sustinute cu ajutorul unui tratament cu ginseng, pe o durata de trei luni. Un studiu recent2 a scos la iveala faptul ca pacientii care au urmat o cura cu ginseng, in urma unei operatii dificile, si-au marit cu 38% sansele de a trai fara riscul de aparitie a unei boli grave.

Confera organismului proprietati adaptogene

Ginsengul poate sustine organismul, mai ales in perioadele stresante sau cand acesta se confrunta cu stimuli nocivi. Prin efectul ginsenozidelor, ginsengul stimuleaza procesele metabolice si sprijina eliminarea toxinelor din corp.

Ofera sustinere in tratamentul disfunctiilor erectile

Stanjenitoarea problema masculina, care apare odata cu inaintarea in varsta, poate fi cauzata de afectiuni precum diabetul, leziunile vasculare sau bolile cardiace. Potrivit studiilor3, includerea unui supliment alimentar cu extract de ginseng in dieta zilnica poate contribui la dilatarea vaselor de sange si la usurarea unor procese fiziologice importante pentru ameliorarea disfunctiilor erectile.

Stimuleaza functiile cerebrale

Memoria si gandirea sunt functii cognitive importante ce pot suferi dereglari pe termen lung sub actiunea unor stimuli. Dintre acestia, radicalii liberi reprezinta un pericol aparte, prin actiunea nociva pe care o au asupra celulelor si proteinelor din organism. Aportul de ginseng pe termen lung poate estompa aceste efecte negative, iar ultimele studii au demonstrat ca administrarea de ginseng poate imbunatati calitatea vietii, prin cresterea abilitatilor fizice si mentale.

Cum se administreaza ginsengul

cum se administreaza ginsengul

Ginsengul este una dintre cele mai versatile plante, in ceea ce priveste modul in care poate fi administrata. Fie ca alegem sa folosim radacina de ginseng in stare cruda, sub forma de pulbere adaugata in alte preparate, sub forma de capsule sau folosita ca baza pentru bauturile energizante, beneficiile pe care organismul le poate resimti vor fi aceleasi. Cei care isi doresc sa se bucure din plin de aroma ginsengului coreean, in combinatie cu ginsengul siberian si cu ceaiul verde, pot folosi pliculetele de Honey Ginseng Green Tea.

Miturile cele mai comune despre ginseng

Valorizat pentru proprietatile sale unice, ginsengul este considerat adesea panaceu universal, care, indiferent de doza sau de starea de sanatate a celui caruia i se administreaza, poate face minuni.

Potrivit unui studiu5, in cazuri izolate, administrarea a mai mult de 1000 mg de ginseng in fiecare zi poate fi asociata cu afectiuni ale ficatului. Asadar, daca vrem sa ne bucuram de beneficiile ginsengului, este indicat sa alegem o sursa de incredere si sa respectam indicatiile si recomandarile de administrarea comunicate de producator pentru fiecare produs in parte.

Cu o reputatie buna de peste 2.000 de ani, ginsengul isi dezvaluie tot mai multe beneficii cu ajutorul tehnologiei moderne prin care pot fi probate calitatile sale. Inclus intr-un regim echilibrat, acesta poate contribui atat la imbunatatirea sanatatii, cat si a starii noastre de spirit.

Bibliografie:

1) PLoS One, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23613825/
2) Journal of ginseng research, https://www.researchgate.net/publication/264099368_Prospective_Study_for_Korean_Red_Ginseng_Extract_as_an_Immune_Modulator_following_a_Curative_Surgery_in_Patients_with_Advanced_Colon_Cance
3) British Journal of Clinical Pharmacology, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2561113/
4) Journal of ginseng research, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23717092
5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4452531/

Sursa foto: Shutterstock

Produse recomandate


  • 50 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    101,00 lei
  • cutie de aluminiu...
    Pret obisnuit
    113,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare