cordyceps-ciupercile-care-iti-cresc-vitalitatea

Folosita in medicina traditionala chineza, ciuperca medicinal cordyceps si-a dovedit proprietatile de protector pulmonar si hepatic, de imunostimulator si de revitalizant pentru intregul organism.

Cuprins

Protejeaza ficatul si rinichii de efectul nociv al medicamentelor
Suport pentru sistemul imunitar
Utila diabeticilor si in disfunctii sexuale
Reduce colesterolul si lupta cu cancerul

Protejeaza ficatul si rinichii de efectul nociv al medicamentelor

Potrivit livestrong.com, un studiu clinic realizat la Universitatea Michigan a relevat faptul ca administrarea cordyceps are un puternic efect antioxidant si ajuta la protejarea rinichilor si a ficatului de efectul nociv produs de unele medicamente precum cele din categoria gentamicinelor si ciclosporinelor. Rezultatele sunt sustinute si de un studiu realizat la Mayo Clinic, potrivit caruia ciuperca reduce toxicitatea la nivelul rinichilor, data de medicamente puternice. De asemenea, cercetatori de la universitatea Michigan au observat ca administrarea cordyceps scade gradul de fibrozare a ficatului si imbunatateste functia hepatica in infectiile cornice cu hepatita B. De asemenea, codyceps este protector pulmonar si poate fi administrat complementar, cu efecte pozitive in bronsita, pneumonie, astm bronsic, emfizem pulmonar, tuberculoza dar si in gripa, afectiune in care amelioreaza tusea, reduce secretiile mucoaselor si transpiratiile nocturne.

Suport pentru sistemul imunitar

Cordyceps poate avea efect imunomodulator si imunostimulator asupra sistemului imunitar, adica imbunatateste raspunsul imun al organismului in fata atacurilor agentilor patogeni. Efectul pozitiv al administrarii de cordyceps se explica prin faptul ca ciuperca stimuleaza poducerea de celule imunitare T si ca sporeste longevitatea limfocitelor, ambele tipuri de celule fiind esentiale pentru asigurarea unei aparari eficiente a organismului.

Utila diabeticilor si in disfunctii sexuale

Efectul hipoglicemic, adica de reducere a nivelului de glucoza din sange a fost observat la persoanele care au administrat cordyceps, de aceea substantele active din ciuperca pot aduce beneficii diabeticilor. Un studii dublu orb, efectuat la Universitatea Pittsburg a aratat ca ciuperca poate avea efect pozitiv in cazul administrarii adjuvante in disfunctii sexuale masculine. In cadrul testelor efectuate pe animale de laborator, administrarea de cordyceps a stimulat productia unor hormoni masculini, precum testosteronul si crotizolul. Ciuperca este si tonic sexual feminin, dar poate reduce infertilitatea masculina prin cresterea numarului si calitatii spermatozoizilor.

Reduce colesterolul si lupta cu cancerul

Cordyceps are efect pozitiv in reducerea colesterolului determina reducerea hipertensiunii arteriale in teste de laborator efectuate asupra animalelor, sustin cercetatorii de la Universitatea Pittsburg. Rolul cardiprotector al codyceps este dat de faptul ca reduce nu doar nivelul colesterolului total, al LDL ci si pe cel al trigliceridelor, reduce peroxidarea lipidelor, previne si amelioreaza ateroscleroza, regleaza ritmul cardiac si tonifica inima, creste rezistenta la efort, regleaza tensiunea arteriala si are efect anticoagulant. Alte studii efectuate la Universitatea Michigan arata ca administrarea cordyceps are efect antitumoral. Efectul benefic se explica prin faptul ca ciuperca stimuleaza activitatea sistemului imunitar si, administrata complementar in terapiile antitumorale, imbunatateste rata de folosire celuara a oxigenului, reduce acidoza si hypoxia, adica rata de multiplicare a celulei tumorale si are rol protector in chimioterapie.

(articol actualizat la data 05-01-22)