Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Colicile bebelusilor (zis si colicii). Tot ce trebuie sa stii despre ele – diagnostic, simptome si tratamente

Colicile bebelusilor (zis si colicii). Tot ce trebuie sa stii despre ele – diagnostic, simptome si tratamente

Orice parinte stie cat de dificila este perioada in care bebelusul are colici. Colicile nu sunt o afectiune, ci, mai degraba, descrierea unui comportament. Singurul simptom real intotdeauna asociat cu colicile abdominale la bebelus este plansul intens, pe perioade lungi. Pentru a le trata in mod corect, trebuie mai intai sa stii ce sunt, cum se manifesta si ce factori le provoaca.

Cuprins

  1. Ce sunt colicile bebelusilor
  2. Care sunt simptomele colicilor bebelusilor
  3. Care sunt cauzele colicilor bebelusilor
  4. Remedii pentru colici abdominale la bebelusi
  5. Tratamente recomandate de medic pentru colicile de bebelusi
  6. Ingrijirea bebelusului care are colici – pozitii pentru calmarea colicilor
  7. Alimentatia mamei, un factor important in tratarea colicilor la nou-nascuti
  8. Metode de a preveni colicile bebelusului
  9. Cum stii daca bebelusul are colici si nu se confrunta cu o boala mai grava

CE SUNT COLICILE BEBELUSILOR

Colicile sau dispepsiile la bebelus nu sunt o boala, ci, pur si simplu, un proces de adaptare a sistemului digestiv la noua modalitate de alimentatie. Principala cauza a aparitiei colicilor este alimentatia si modul cum se face aceasta. Colicile pot sa apara din cauza unei diete neadecvate a mamei sau a unei eventuale intolerante alimentare a bebelusului, dar nu numai. 

Colicile abdominale sunt cosmarul multor parinti. Bebelusul este agitat, nu se odihneste, refuza mancarea si singurul lucru pe care il face este sa planga continuu. Colicile afecteaza intre 10 si 40% dintre sugarii din intreaga lume, se arata intr-un studiu realizat la Tripler Army Medical Center, in Statele Unite ale Americii. 

De altfel, colicile pot aparea chiar si daca bebelusul are o stare buna a sanatatii, cu reflex de supt normal, alimentat corespunzator. El poate sa regurgiteze ocazional, dar nu vomita, nu face febra, nu este letargic, are un tranzit intestinal bun, o greutate satisfacatoare, fiind, in general, pe curba sa de crestere. 

CAND APAR COLICII - CAT DUREAZA COLICII

Daca te intrebi cand apar colicii ori cat dureaza colicii, trebuie sa stii ca nu exista un moment aparte sau general valabil. In general, ele isi fac aparitia in jurul saptamanii a sasea de viata a copilului si dispar complet cand acesta are intre 3 si 6 luni.

Chiar daca nu este o afectiune grava sau care sa creeze probleme pe termen lung, este, totusi, o situatie care supune parintii la un stres in plus dupa nasterea copilului. Colicile ii priveaza de somn si pe parinti, si pe nou-nascut si pot duce chiar la depresie, mai ales in cazul mamelor.

CARE SUNT SIMPTOMELE COLICILOR BEBELUSILOR

ce sunt colicii

Cercetatorii au analizat in numeroase randuri comportamentul nou-nascutilor, pentru a vedea in ce masura pot face corelatii intre starea lor si felul in care se manifesta, pozitia corpului, intensitatea si tonalitatea sunetelor. 

Rezultatele au fost pe masura asteptarilor: pentru fiecare emotie si fiecare experienta, bebelusul adopta o postura care transmite parintelui ce se intampla, fie ca este vorba despre o stare pozitiva sau una mai putin placuta.

Care sunt semnalele pe care nou-nascutul le foloseste pentru a te anunta de problema colicilor abdominale? Copilul incepe sa planga imediat dupa ce a mancat - plans puternic, de durata si care il priveaza de somnul de dupa masa. Daca este vorba despre colici, bebelusul este foarte agitat in timp ce plange, acesta isi freaca sau isi rasuceste picioarele. Postura corpului tradeaza intotdeauna durerea. Copilul se va incovoia si isi va aduce picioarele in sus, cat mai aproape de abdomen, spre zona in care s-a instalat disconfortul. Aceste episoade de plans apar de mai multe ori pe zi si nou-nascutul se va opri din plans mai greu decat de obicei.

CUM ITI DAI SEAMA CA BEBELUSUL ARE COLICI

Colicile sunt diagnosticate de obicei dupa regula cifrei trei si prin excludere: copilul plange fara un motiv clar aproximativ trei ore pe zi, mai multe de trei zile pe saptamana, pe o perioada mai lunga de trei saptamani, noteaza specialistii de la Mayo Clinic. Cel mai frecvent, crizele de plans au loc dupa-amiaza si seara. 

Uneori, starea de agitatie este normala la bebelus, atunci cand este de scurta durata si nu este insotita de alte simptome, cum ar fi varsaturile, febra sau eruptiile cutanate. Nou-nascutii sunt solicitati din plin de ritmul alert cu care se dezvolta si de multitudinea de elemente din jurul lor la care trebuie sa se adapteze. In medie, un bebelus plange aproximativ doua ore pe zi. In cazul in care se confrunta cu temutele colici, insa, situatia pare sa ajunga la extrem, copilul fiind foarte greu de linistit. Alte simptome ale colicilor sunt gazele, sughitul, cat si tulburarile de tranzit si burtica tare a bebelusului.

CARE SUNT CAUZELE COLICILOR BEBELUSILOR

Cauzele colicilor sunt inca un subiect de discutie in randul pediatrilor. Motivele exacte pentru care ele apar nu au fost inca stabilite. Totusi, medicii considera alimentatia bebelusului ca fiind una dintre principalele cauze ale crampelor resimtite la nivelul abdomenului.

Incidenta este egala la ambele sexe si nu depinde nici de termenul la care a a fost nascut copilul - atat copiii nascuti prematur, cat si cei nascuti la termen se confrunta cu disconfortul abdominal provocat de colici.

Exista mai multe motive pentru care pot sa apara durerile specifice colicilor. Dupa nastere, sistemul digestiv al nou-nascutului are nevoie de timp pentru a se adapta alimentatiei pe baza de lapte. Organismul bebelusului nu tolereaza inca toate componentele din lapte, iar alimentele cu potential alergen pot sa contribuie si ele la aparitia colicilor. Mama trebuie sa fie atenta si la modul in care hraneste copilul, pentru ca o tehnica gresita de alaptare poate creste riscul de aparitie a crampelor. Dieta mamei se numara si ea printre factorii determinanti: obiceiurile nesanatoase ale acesteia se pot rasfrange asupra celui mic.

O alta cauza identificata de medici este introducerea alimentelor solide (diversificarea alimentatiei) prea devreme in dieta bebelusului. Medicii recomanda ca diversificarea sa fie inceputa la 5-6 luni.

REMEDII PENTRU COLICI ABDOMINALE LA BEBELUSI

Tratarea colicilor bebelusilor trebuie abordata cu foarte mare grija. Nou-nascutii sunt foarte sensibili si nu trebuie sa le administrezi niciodata tratamente (fie ele si naturiste) fara sa consulti un medic pediatru inainte, acesta fiind cel care poate pune diagnosticul.

REMEDII NATURALE PENTRU COLICILE DE BEBELUSI

Printre remediile naturiste recunoscute pentru efectele lor benefice asupra calmarii colicilor se numara ceaiul de chimen, fenicul si/ sau anason. Totusi, inainte sa incepi administrarea acestor ceaiuri si a oricaror medicamente pentru colici, nu uita sa ii faci o vizita medicului pediatru, pentru a afla daca ele sunt recomandate pentru copilul tau.

O alternativa este ca mama care alapteaza sa consume aceste ceaiuri si prin laptele sau sa ii transmita substantele benefice bebelusului. Aceste ceaiuri pot fi administrate doar pe perioade scurte de timp, deoarece pot interfera cu sistemul hormonal al mamei si copilului

TRATAMENTE RECOMANDATE DE MEDIC PENTRU COLICILE DE BEBELUSI

Vizita la medic este necesara inca de la declansarea primelor simptome. Pediatrul iti poate prescrie diverse tratamente menite sa calmeze colicile, pe care le poti achizitiona de la farmacie. Tratamentele cel mai intalnite sunt cele pe baza de fenicul si ghimbir, precum si cele care ajuta la eliminarea gazelor. 

Printre recomandarile pediatrului se pot numara si suplimentele pe baza de probiotice ce contin tulpini de bifidobacterii care pot ajuta la ameliorarea duratei si frecventei colicilor. Alte recomandari pot include masajul burticii, baile calde sau comprese. 

Produsele cu simeticona sunt frecvent recomandate in tratarea colicilor, pentru ca ar elimina excesul de gaze din abdomen. Dar unele studii au aratat ca, in ceea ce priveste colicile bebelusilor, acesta nu ar fi mai mult decat un placebo.

INGRIJIREA BEBELUSULUI CARE ARE COLICI - POZITII PENTRU CALMAREA COLICILOR

cand apar colicii la bebelusi

Printre metodele de linistire a bebelusului se numara obiceiuri legate de stilul de viata, dar si pozitii pentru calmarea colicilor:

  • Baia calduta - este relaxanta pentru bebelus, la fel si dusul. Daca ai posibilitatea, poti sta sub dus cu bebe in brate si sa indrepti apa spre spatele lui, este o senzatie placuta pentru el. Asigura-te ca apa de la dus are temperatura potrivita.
  • Masajele blande, care calmeaza durerea - pentru eliminarea gazelor din burtica, poti incerca sa ii faci un masaj bland celui mic, dupa baita. Si masajul bland pe spate ajuta in aceste cazuri, iar tratamentul chiropractic s-a dovedit a avea efecte benefice asupra bebelusilor. O alta metoda pentru calmarea durerii este aplicarea unor comprese caldute sau unei perne speciale pentru colici, care se incalzeste si are un efect calmant.
  • Miscarea ajuta la eliminarea gazelor - exercitiile fizice tip „bicicleta” ajuta la eliminarea gazelor. Cand schimbi scutecul bebelusului, misca-i piciorusele imitand miscarea de pe bicicleta. De asemenea, o plimbare in aer liber este benefica oricand. Aerul curat si leganatul caruciorului il vor calma si relaxa pe micut.
  • Sunete care linistesc bebelusii, din mediul inconjurator - sunetele „albe”, zgomotele difuze, care ii amintesc bebelusului de cele pe care le auzea cand era in burtica mamei au un efect calmant. Exista inclusiv aparate speciale care produc astfel de sunete. Unii parinti au observat faptul ca bebelusii se relaxeaza cand aud uscatorul de par sau aspiratorul.
  • Plimbarea cu masina - copiii se linistesc si cand merg cu masina si multi parinti au apelat la aceasta solutie pentru a-si calma micutii. Poti merge intr-o plimbare cu masina alaturi de el – in felul acesta este leganat si aude sunetul motorului, elemente care ii distrag atentia de la disconfortul din burtica.
  • Leganatul si infasatul - aduc aminte de pantecul mamei. O alta idee este sa-l pui intr-un marsupiu si sa te plimbi prin casa cu el la piept - miscarea si bataile inimii tale il vor linisti. Infasatul bebelusului ii aduce aminte de calmul din pantecul mamei si il ajuta sa se relaxeze.

Chiar daca plansul face parte din dezvoltarea normala a unui bebelus, trebuie sa il iei in serios si sa ii oferi copilului alinare. Nu te gandi ca va creste un rasfatat, ci ca faci un lucru esential raspunzand unei anumite nevoi pe care o are. 

ALIMENTATIA MAMEI, UN FACTOR IMPORTANT IN TRATAREA COLICILOR LA NOU-NASCUTI

Dieta mamei care alapteaza joaca un rol foarte important in tratarea colicilor. Alimentatia mamei in timpul alaptarii ar trebui sa nu contina produse cu potential alergen (alune, nuci, susan etc.), si nici mancaruri care provoaca balonare la adulti.

COLICI BEBELUSI - ALIMENTE DE EVITAT

Mamele ar trebui sa evite laptele de vaca, branza, iaurtul, varza, conopida, broccoli, telina, fasolea, nautul, mancarea foarte condimentata sau picanta. Nici ceapa sau usturoiul nu ar trebui consumate prea des de catre mamele care alapteaza, ele fiind alimente care pot provoca disconfort abdominal. Aceste alimente sunt, totusi, sanatoase si pline de nutrienti, asadar ele nu trebuie total eliminate din dieta mamei, ci doar consumate cu grija, mai rar si in cantitati mici. Totodata, cofeina si alcoolul ar trebui evitate de mamele care alapteaza.

Monitorizarea copilului dupa alaptare poate sa te ajute sa determini care sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti. Poti incepe un jurnal alimentar in care sa notezi atat alimentele consumate de tine, cat si reactiile bebelusului dupa alaptare. Astfel, poti observa mai usor care alimente ii priesc si care provoaca acele colici bebelusi.

METODE DE A PREVENI COLICILE BEBELUSULUI

Hranirea bebelusului cu lapte matern este considerat primul pas in prevenirea colicilor la bebelusi (pe langa numeroasele avantaje pe care le aduce alaptatul). Cand este hranit, bebelusul trebuie tinut intr-o pozitie care sa faciliteze curgerea naturala a laptelui pe esofag si in burtica. El trebuie hranit inainte sa planga de foame, deoarece, atunci cand plange, inghite aer, apare balonarea si creste astfel riscul de colici.

Hraneste bebelusul intr-un mediu cat mai linistit – asaza-te comod si pune niste muzica relaxanta. Dupa alaptare, copilul trebuie ajutat sa elimine gazele din stomac (eructare sau ragait), pentru a preveni balonarea si crampele abdominale.

Tot o metoda de a preveni colicile bebelusului este si atentia la ce trebuie si, mai ales, ce nu trebuie sa mananci cand alaptezi.

CUM STII DACA BEBELUSUL ARE COLICI SI NU SE CONFRUNTA CU O BOALA MAI GRAVA

Colicile bebelusilor nu sunt un motiv de ingrijorare pentru parinti si nu au consecinte pe termen lung asupra sanatatii copilului. Totusi, pentru ca simptomele lor sunt atat de generale – plansul si agitatia – si pentru ca sunt atat de des intalnite in cazul copiilor, exista posibilitatea ca un bebelus sa fie diagnosticat cu ele chiar si atunci cand sufera de o boala mai grava. 

Diferenta principala dintre colici si afectiunile mai grave o reprezinta elementele care insotesc plansul prelungit al bebelusului. In timp ce, in cazul colicilor, plansul este principalul simptom, in alte afectiuni apar si alte manifestari, precum febra.

SIMPTOME COMUNE COLICILOR DE BEBELUSI

Cele mai comune simptome ale colicilor sunt plansul si irascibilitatea copilului. Copilul da semne ca simte un disconfort la nivelul abdomenului ridicand piciorusele si avand o pozitie incovoiata. Burtica este tare si umflata, iar plansul este unul acut si prelung.

SIMPTOME GRAVE DIFERITE DE COLICI DE BEBELUSI

In cazul in care plansul specific colicilor este insotit de febra, varsaturi, diaree, acestea pot fi semnele unei boli mai grave. Imediat ce au aparut aceste simptome, copilul trebuie dus la medic, deoarece pot semnala o afectiune mai grava.

Colicile bebelusilor nu sunt grave, dar reprezinta o adevarata provocare pentru parinti. Plansul prelung al bebelusului, faptul ca nu se calmeaza in ciuda diverselor metode folosite si privarea de somn duc la o suprasolicitare a parintilor. Abordate cu grija si calm, ele pot fi, insa, tratate in mod eficient.

Sursa foto: Freepik, Shutterstock

Produse recomandate


  • 30 ml (gust de fr...
    Pret obisnuit
    56,00 lei
  • flacon cu 71 g pu...
    Pret obisnuit
    145,00 lei
  • Pret obisnuit
    118,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare