Ce trebuie sa stim despre Hepatita C - boala asimptomatica cu urmari grave pe termen lung

Ce trebuie sa stim despre Hepatita C - boala asimptomatica cu urmari grave pe termen lung

Hepatita C o afectiune „tacuta”, asimptomatica, cu unele dintre cele mai grave consecinte pe termen lung, iar tara noastra se situeaza pe primul loc in UE dupa numarul de pacienti bolnavi de aceasta maladie, arata datele Ministerului Sanatatii.

Cuprins:

Ce este hepatita C

Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de infectia cu virusul HCV. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial exista aproximativ 70 de milioane de persoane infectate cu HCV. Incidenta este mai crescuta in zonele mai putin dezvoltate din punct de vedere economic - tari din estul Europei, de pe coasta de est a Mediteranei si tari din Africa. In acelasi timp, in fiecare dintre aceste zone incidenta este mai mare pentru anumite categorii de populatie - consumatorii de droguri injectabile, de exemplu.

Virusului Hepatitei C nu provoaca simptome evidente sau suparatoare, insa afecteaza cu timpul functiile ficatului si degenereaza in ciroze hepatice, cancer de ficat, insuficienta hepatica.

In tara noastra, despre Hepatita C s-a discutat mult in contextul transfuziilor sangvine si al interventiilor chirurgicale efectuate in anii ’80 inceputul anilor ’90, multe persoane contractand virusul hepatic C. Pana la acea data, bancile de sange nu efectuau teste pentru depistarea virusului hepatitei C, deoarece acesta inca nu era cunoscut.

Din cauza sterilizarii precare din spitale si a transfuziilor sangvine, un numar foarte mare de persoane s-au imbolnavit de hepatita C in acea perioada, astazi confruntandu-se cu diverse complicatii ale bolii. In Romania se inregistreaza peste un milion de cazuri de hepatica C, insa cifra ar putea fi mai mare, din cauza faptului ca persoanele se adreseaza medicilor tarziu.

Despre virusul HVC

Virusul Hepatitei C - Hepacivirus: hepatitis c virus - are o perioada de incubatie intre doua saptamani si sase luni, iar 80% dintre persoanele infectate nu manifesta simptome specifice bolii. Virusul are dimensiuni reduse, este de tipul ARN si face parte din familia Flaviviridae.

HCV provoaca atat infectii acute, cat si infectii cronice. In faza acuta, infectia cu HCV este asimptomatica, iar persoanele cu un sistem imunitar puternic elimina virusul spontan in circa sase luni, fara vreun tratament specific. Totusi, in cazul a 55-85% dintre persoanele infectate, virusul ramane cantonat in ficat, evoluand spre insuficienta hepatica, ciroza, cancer hepatic, scriu specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Persoanele care sufera de Hepatita C cronica prezinta un risc intre 15 si 30% de afectiuni precum cancer hepatic si ciroza.

Virusul a fost identificat in anul 1988 de Daniel W. Bradley si Michael Houghton, dupa un amplu program de cercetare derulat intre anii 1970-1980. Cercetatorii au observat ca la persoanele care suferisera o transfuzie sau un transplant, aparea o hepatita cauzata de un alt virus decat cel al hepatitei A sau B, numit NANBH (hepatita nonA, nonB).

Care sunt simptomele hepatitei C

In faza acuta, boala este de cele mai multe ori asimptomatica sau se manifesta prin oboseala, dureri musculare, iritabilitate, greata sau icter usor – simptome care pot fi usor confundate sau ignorate de pacienti. In majoritatea cazurilor, boala este identificata mult mai tarziu, de cele mai multe ori dupa un set de analize hepatice de rutina sau atunci cand apar complicatii.

Desi asimptomatica in primii ani, afecteaza in timp functiile ficatului. Odata patruns in sange, virusul hepatitic C se ataseaza de celula hepatica si incepe sa se multiplice, raspandindu-se la nivelul ficatului. Celulele hepatice infectate „declanseaza” alarma eliberand interferoni (proteine ale sistemului imunitar ce raspund la atacul unor agenti straini, cum sunt virusurile).

Pe suprafata celulelor hepatice afectate apar markeri de suprafata, pentru a fi recunoscute mai usor de „celulele ucigase” ale sistemului imunitar – celulele T. Acestea distrug celulele hepatice infectate, incercand sa limiteze actiunea virusului. Ca urmare a luptei dintre sistemul imunitar si virus, pe suprafata ficatului incep sa apara cicatrici.

In timp, boala progreseaza spre fibroza – hepatocitele infectate sunt inlocuite de tesut conjunctiv. In 30% dintre cazuri, fibroza evolueaza catre ciroza, boala caracterizata de modificarea severa a tesutului hepatic, functiile ficatului fiind grav compromise.

Simptomele timpurii ale Hepatitei C sunt:

  • Lipsa poftei de mancare
  • Dureri abdominale
  • Febra
  • Stare de rau dublata de oboseala

Simptomele ce apar la peste 12 luni de la contactarea virusului HVC:

  • Stare continua si accentuata de oboseala, probleme de concentrare si memorare
  • Senzatie de rau
  • Schimbari de dispozitie, stari de depresie, anxietate
  • Indigestie, balonare, dureri abdominale
  • Mancarimi la nivelul pielii
  • Dureri articulare si musculare
  • Pielea si ochii capata o tenta galbuie

Cum se transmite hepatita C

Hepatita C este o boala care se transmite de la o persoana la alta prin contaminarea cu sangele infectat. Mai expuse riscului sunt urmatoarele persoane:

  • personalul medical
  • persoanele care sufera de hemofilie
  • persoanele care au suferit interventii chirurgicale si transfuzii sangvine, in special inainte de 1992
  • consumatorii de droguri injectabile
  • persoanele cu parteneri sexuali multipli
  • cei care si-au facut tatuaje, piercing-uri sau tratamente cosmetice cu instrumentar nesterilizat
  • Virusul se poate transmite si de la mama infectata la nou-nascut, insa cazurile sunt mai rare. Spre deosebire de alte forme de hepatita virala, cea cu - HVC nu se transmite prin alimente, lapte matern, apa, contactul cu persoana infectata (imbratisare, atingere, strangere de mana).

Hepatita C nu se transmite pe cale aeriana, stranut sau tuse si nici prin contacte sociale obisnuite – strangere de mana, imbratisare, sarut, coabitare, atingere sau prin folosirea comuna a tacamurilor. De asemenea, hepatita C nu se transmite prin intepaturile insectelor.

Cum se previne hepatita C

Hepatita poate fi prevenita printr-un stil de viata echilibrat si precaut, dar si printr-o atentie sporita cand vine vorba despre utilizarea anumitor obiecte personale - periuta de dinti, forfecuta de unghii, lama de ras etc. - care nu trebuie niciodata sa fie utilizate de mai mult de o persoana. Totodata, ranile trebuie curatate cu atentie si nu trebuie niciodata sa ajunga in contact cu obiecte straine sau care nu sunt sterile.

In acelasi timp, trebuie sa fim precauti si cand vine vorba despre tatuaje sau piercing-uri, care trebuie executate numai in saloane specializate si care folosesc mereu ace sigilate. De cele mai multe ori, personalul din aceste saloane are o procedura legata de acele utilizate si arata clientului acul sigilat inainte.

Medicii si personalul medical trebuie sa respecte cu rigurozitate regulile de sterilizare a instrumentarului medical. Acele de la seringi, endoscoapele, instrumentarul stomatologic si tubulatura de dializa ar trebui atent sterilizate dupa fiecare pacient.

Cum se trateaza Hepatita C

Infectia cu hepatita C se depisteaza prin teste de laborator, insa analizele obisnuite de sange nu sunt de ajuns pentru a descoperi acest virus. Persoanele care au fost expuse la virus sau care doresc sa se testeze pot solicita medicului efectuarea analizelor speciale pentru hepatita C.

Pentru diagnosticarea hepatitei C se folosesc doua metode: testul de indentificare al anticorpilor din organism si testul PCR (polymerase chain reaction - determinarea cantitativa a revers transcriptazei virale QRT-PCR), care semnaleaza prezenta particulelor virusului hepatic C din organism. Testul PCR este utilizat atat pentru diagnosticare, cat si pentru monitorizarea raspunsului la tratament.

Bolnavii cu hepatita C pot avea o evolutie foarte buna daca, odata diagnosticata boala, raman sub supravegherea unui medic si au un regim de viata cat mai echilibrat. In acest moment, pentru hepatita C exista cateva tratamente, insa acestea au multiple efecte adverse. Schemele de tratament naturale integrate celor alopate pot fi de ajutor in tratarea afectiunii si in ameliorarea efectelor secundare ale medicamentelor.

Tratamentul medicamentos pentru hepatita

Dupa descoperirea infectiei cu hepatita C nu se administreaza imediat un tratament. Starea pacientului este evaluata si se stabileste modul in care evolueaza afectiunea. In cazul hepatitei C acute tratamentul se face pentru a se evita cronicizarea afectiunii.

Protocolul standard pentru aceasta boala cuprinde interferon injectabil si ribavirina administrate oral.

Dubla terapie - cu interferon si ribavirina - este considerata mai eficace, insa este greu de tolerat, deorece efectele secundare ale acestor medicamente pot fi extrem de neplacute. La iterferon si ribavirina se adauga un tratament cu medicamente din clasa DAA - boceprevir si telaprevir - concepute pentru a bloca multiplicarea virusului hepatitic C.

Efectele secundare provocate de administrarea acestor medicamente sunt febra, dureri musculare, oboseala generalizata, greata, stari de voma, tulburari de dispozitie, depresie. Ele sunt motivele pentru care multi dintre pacienti renunta la tratament. Medicii recomanda de obicei alte medicamente care sa amelioreze simptomele medicamentelor din tratamentul hepatitei C.

Vaccin impotriva hepatitei C nu exista inca, iar cercetatorii din intreaga lume lucreaza la dezvoltarea unui medicament care sa impiedice infectarea cu acest virus atat de periculos. Succesul tratamentului depinde de genotipul virusului - genotipurile 2 si 3 sunt mai usor de tratat, in vreme ce genotipul 1 este cel mai rezistent la medicamente.

Ce stil de viata impune hepatita C

Pacientii cu hepatita C trebuie, in primul rand, sa aiba o alimentatie care sa nu suprasolicite ficatul. Consumul de alcool este complet interzis pacientilor care sufera de Hepatita C, la fel si consumul de alimente grase, foarte dulci, ultra-procesate, crustaceele, produsele lactate cu un continut ridicat de grasime, apa de la robinet sau alimente foarte sarate. Activitatea fizica este si ea de ajutor pentru pacientii care sufera de hepatita C, miscarea avand efecte benefice asupra intregului organism insa ritmul si intensitatea exercitiilor trebuie adaptate in functie de starea fiecarui pacient.

Organismul afectat de virusul hepatitei C este vulnerabil, astfel incat trebuie sa-l protejam din toate punctele de vedere.

Solutii naturiste utile in completarea tratamentului medicamentos al hepatitei C

Unele ceaiuri si remedii naturiste pot fi de ajutor atunci cand sunt utilizate in completarea tratamentului medicamentos. Produsele din plante sunt utile mai ales in ceea ce priveste protejarea ficatului. Sunt considerate eficiente:

  • Ceaiul de papadie
  • Sucul de telina cu lamaie
  • Sirop din lamaie, frunze de ochiul boului si menta
  • Ceaiul de anghinare
  • Ceai de armurariu
  • Curcuma
  • Radacina de lemn dulce

Sfaturi pentru persoanele care au hepatita C

Dincolo de alimentatie si obiceiuri zilnice, persoanele care sufera de hepatita C trebuie sa acorde atentie oricarui obiect personal pe care il utilizeaza si sa nu il imparta cu nimeni altcineva. Acestea trebuie sa informeze medicul cu privire la boala la orice tip de interventie - de obicei medicul ofera oricarui pacient un formular de completat ce contine si intrebari legate de boli precum Hepatita C. In cazul in care pacientul doreste un tatuaj sau un piercing este imperativa informarea in prealabil a personalului salonului in legatura cu infectia cu hepatita C.

Persoanele infectate cu virusul hepatitei C trebuie sa acorde o atentie sporita si cand vine vorba despre viata intima. Contactul sexual neprotejat nu este recomandat, intrucat exista sanse extrem de mari de infectare a partenerului.

Una dintre cele mai complicate infectii ale ficatului, Hepatita C este boala cu cele mai multe repercusiuni asupra sanatatii ficatului, pe termen lung. Fara un tratament corespunzator, persoanele cu hepatita C cronica, in timp, evolueaza spre ciroza sau cancer hepatic, afectiuni potential fatale pentru pacient.

Sursa foto: Shutterstock

Produse recomandate


  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    242,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    133,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    147,00 lei
  • 60 capsule vegeta...
    Pret obisnuit
    201,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare