-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Boala de reflux gastroesofagian: cauze, simptome si tratament

Boala de reflux gastroesofagian: cauze, simptome si tratament

Multi oameni pot resimti din cand in cand refluxul gastroesofagian, fara ca acesta sa provoace un disconfort major. Insa, in situatiile in care acesta apare frecvent, de cel putin doua ori pe saptamana, poate fi vorba de boala de reflux gastroesofagian (BRGE), afectiune care necesita remedii specifice pentru diminuarea simptomelor si prevenirea complicatiilor.

Termenul „gastroesofagian“ se refera la stomac si esofag. Reflux presupune o curgere inapoi sau regurgitare. Pe scurt, refluxul gastroesofagian apare in momentul in care ceea ce este in stomac se intoarce in esofag.

In cele ce urmeaza vom detalia care sunt cauzele si simptomele acesteia, dar si care sunt remediile potrivite si metodele de preventie.

Cuprins:

Ce este boala de reflux gastroesofagian?
Reflux gastroesofagian: simptome
Boala de reflux gastroesofagian: cauze si factori de risc
Cum este diagnosticata boala de reflux gastroesofagian?
Refluxul gastroesofagian: tratament
Refluxul gastroesofagian: preventie
Refluxul gastroesofagian la copii: simptome
Complicatii in boala de reflux gastroesofagian

Ce este boala de reflux gastroesofagian?

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afectiune caracterizata prin regurgitarea continutului gastric in esofag. Aceasta boala gastrointestinala cronica este cauzata de multiple mecanisme diferite care pot fi intrinseci, structurale sau ambele, care, in cele din urma, duc la expunerea esofagului la continutul gastric acid. Din punct de vedere clinic, boala de reflux gastroesofagian prezinta, de obicei, simptome caracteristice, precum pirozis (senzatie de arsura) sau regurgitare (trecerea continutului gastric in cavitatea bucala). Se poate prezenta, de asemenea, intr-un mod atipic, cu simptome extraesofagiene, cum ar fi durerea in piept, eroziunile dentare, tusea cronica, laringita sau astmul. Principalul mod de gestionare a acestei afectiuni este modificarea stilului de viata.

Reflux gastroesofagian: simptome

Boala de reflux gastroesofagian apare atunci cand continutul gastric ajunge in mod frecvent in esofag. Acest reflux acid irita tesutul esofagului si produce urmatoarele simptome:

  • pirozis (senzatie de arsura), care apare de regula dupa masa si care poate ajunge pana la nivelul gatului;
  • durere in piept;
  • dificultate la inghitire;
  • regurgitatie;
  • senzatie de nod in gat.

Senzatia de arsura in piept se poate amplifica pe timpul noptii si pot sa mai apara si alte simptome, precum tusea seaca sau dificultatea a dormi.

Totodata, din cauza acidului care ajunge in esofag poate sa apara si senzatia de gust amar in gura.

reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian: cauze si factori de risc

Boala refluxului gastroesofagian este cauzata de acidul gastric care ajunge frecvent in esofag. In mod normal, la baza esofagului exista muschi care se relaxeaza atunci cand inghitim si apoi se contracta. Refluxul gastroesofagian apare atunci cand muschii nu se contracta suficient si permit sucului digestiv si continutului din stomac sa urce in esofag.

Acest lucru se intampla din cauza unor factori de risc care cresc incidenta de aparitie a bolii de reflux gastroesofagian. Factorii de risc includ:

  • obezitate;
  • hernie hiatala;
  • sarcina;
  • sclerodermie (o boala a testului conjunctiv);
  • golire intarziata a stomacului.

Pe langa acesti factori de risc mai exista si alte obiceiuri care pot duce la agravarea simptomelor precum:

  • fumatul;
  • consumul unor cantitati mari de mancare;
  • consumarea de alimente pe timpul noptii;
  • consumarea de alimente grase, prajite sau condimentate;
  • cafeaua, alcoolul si bauturile carbogazoase;
  • anumite medicamente.

Citeste si Gastrita: cauze, simptome si tratament

Cum este diagnosticata boala de reflux gastroesofagian?

Diagnosticarea bolii de reflux gastroesofagian este facuta de catre un medic gastroenterolog in urma unei examinari fizice, a istoricului medical (anamneza) si a evaluarii simptomelor.

Pentru confirmarea diagnosticului, medicul poate recomanda si efectuarea unor investigatii suplimentare precum:

  • Endoscopie digestiva superioara – esofagoscopia presupune inserarea unui tub prevazut cu o camera video si lumina in interiorul esofagului pentru examinarea mucoasei esofagiene si a stomacului. In urma acestei proceduri poate fi detectata o eventuala inflamatie (esofagita) sau alte complicatii. Eventual, poate fi recoltata si o proba de tesut (biopsie) pentru a determina daca exista si alte complicatii, precum esofagul Barrett;
  • Ph-metrie esofagiana - presupune plasarea unui dispozitiv (ph-metru) in interiorul stomacului pentru a monitoriza cantitatea de acid si cat de des acidul refuleaza in esofag;
  • Manometrie esofagiana - investigatia presupune evaluarea contractiilor muschilor de la nivelul esofagului in timpul inghitirii. In acelasi timp, poate fi masurata si forta cu care muschii esofagului se contracta;
  • Radiografia tubului digestiv - presupune inghitirea unui lichid de contrast care scoate in evidenta mucoasa tubului digestiv in timpul radiografiei. Medicul va putea evalua starea esofagului, a stomacului si a intestinelor. Suplimentar, poate fi recomandata si inghitirea unei pastile cu bariu care permite diagnosticarea unor afectiuni precum hernia hiatala, dar si daca esofagul s-a ingustat si ingreuneaza inghitirea.

Refluxul gastroesofagian: tratament

Pentru a preveni aparitia bolii de reflux gastroesofagian, dar si pentru ameliorarea simptomelor, medicul va recomanda schimbarea stilului de viata si a regimului alimentar, alaturi de administrarea unor inhibitori ai pompei de protoni (medicamente antiacide).

De cele mai multe ori, boala de reflux gastroesofagian poate fi tinuta sub control cu ajutorul medicamentelor si cu respectarea unui anumit regim alimentar. Insa, in cazul in care acestea nu ajuta la ameliorarea simptomelor, poate fi necesara o interventie chirurgicala, precum fundoplicatura Nissen. Aceasta interventie este minim invaziva (laparoscopica) si presupune infasurarea partii superioare a stomacului in jurul portiunii exterioare a esofagului pentru a incorda muschii si pentru a preveni refluxul gastric.

Reflux gastroesofagian: tratament complementar

Pe langa recomandarile medicului, mai exista si cateva remedii naturiste care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, precum plantele medicinale:

  • Musetelul - consumul de ceai de musetel poate ajuta la reducerea disconfortului de la nivel gastric. Aceasta planta are proprietati antiinflamatoare si este benefica pentru sanatatea sistemului digestiv;
  • Licorice (radacina de lemn dulce) - studiile au aratat ca lemnul dulce ajuta la cresterea nivelului de mucus de la nivelul sistemului digestiv si are, astfel, rolul unei bariere care protejeaza stomacul si esofagul de acidul in exces. Totodata, poate fi de ajutor in prevenirea refluxului gastroesofagian.

Refluxul gastroesofagian: preventie

Pe langa remediile care sustin ameliorarea simptomelor, exista si cateva schimbari ale stilului de viata care pot ajuta la prevenirea aparitiei refluxului gastroesofagian:

  • Mentinerea unei greutati adecvate - excesul de grasime din zona abdomenului pune presiune pe stomac si duce la refluxul acidului catre esofag;
  • Renuntarea la fumat - tutunul scade capacitatea de functionare optima a sfincterului esofagian inferior;
  • Evitarea alimentelor si bauturilor care produc reflux - usturoiul, menta, rosiile, ceapa, mancarurile condimentate, bauturile carbogazoase, cafeaua si alcoolul;
  • Ridicarea capului, mai sus cu 15 cm cu o perna in timpul somnului - mai ales daca refluxul gastroesofagian apare in timpul noptii;
  • Mestecarea fara graba a mancarii - deoarece ajuta la procesul de digestie si poate preveni aparitia acidului gastric in exces;
  • Consumarea cinei cu doua, trei ore inainte de culcare - pentru a permite ca procesul de digestie sa aiba loc si pentru ca tot continutul din stomac sa ajunga in intestine, conform Manualului Merck.

Citeste si Ficatul gras: cauze, simptome si tratament

reflux gastroesofaginal copii

Refluxul gastroesofagian la copii: simptome

Refluxul gastroesofagian poate sa apara si la copii, cu precadere la cei cu varsta sub patru luni. De altfel, aproape 10% dintre copiii cu varsta sub un an au episoade frecvente de reflux gastroesofagian.

Unele dintre cele mai comune simptome sunt aruncarea mancarii din gura si varsaturile. Chiar daca acestea apar in mod normal la copiii mici, daca se intampla in mod frecvent poate fi vorba de boala refluxului gastroesofagian.

Alte simptome mai pot include:

  • dificultati la inghitire;
  • refuzul de a manca;
  • inecare sau sufocare;
  • ragaieli sau sughit;
  • stare de iritabilitate in timpul sau dupa hranire;
  • arcuirea spatelui in timpul sau dupa hranire;
  • pierdere in greutate sau crestere lenta;
  • tuse recurenta sau pneumonie;
  • dificultate in a dormi.

Daca simptomele persista sau nu se amelioreaza este recomandat un control medical. De regula, remediile sunt aceleasi ca in cazul adultilor.

Complicatii in boala de reflux gastroesofagian

Daca boala de reflux gastroesofagian nu este tratata la timp, poate sa apara inflamatia cronica a esofagului (esofagita) si urmatoarele complicatii:

  • Stricturi esofagiene (ingustarea esofagului) - acidul gastric produce cicatrici pe tesutul esofagului, iar in timp aceste cicatrici ingusteaza esofagul si pot sa apara probleme la inghitire;
  • Ulcer - acidul gastric poate provoca rani deschise in interiorul esofagului, care pot duce la aparitia ulcerului esofagian. Simptomele includ durere, sangerari si dificultati la inghitire;
  • Esofagul Barrett - ranile produse de acidul gastric in interiorul esofagului pot duce la aparitia unor schimbari ale tesutului esofagului inferior. Aceste schimbari sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a cancerului esofagian.

E important de mentionat ca mai pot sa apara si alte complicatii precum tuse cronica, astm sau alte probleme respiratorii, in special in cazul in care refluxul gastroesofagian apare pe durata noptii. Totodata, pot sa apara si probleme la nivelul cavitatii orale, precum afectiuni ale gingiilor sau eroziunea smaltului.

Desi refluxul gastroesofagian apare in mod normal atat la adulti, cat si la copii, atunci cand se manifesta in mod frecvent si este insotit de dureri in piept si alte simptome specifice, poate fi vorba de boala refluxului gastroesofagian. Adoptarea unui stil de viata echilibrat poate ajuta la prevenirea acestei afectiuni.

Bibliografie:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441938/

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430979/

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4133436/

4.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/#R54

5.https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ajco.12295

6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16246942

7.https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-infants/definition-facts

Sursa foto: Shutterstock

 

Produse recomandate


  • 45 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    249,00 lei
  • Pret obisnuit
    126,00 lei
  • cutie de carton c...
    Pret obisnuit
    155,00 lei
  • flacon cu 71 g pu...
    Pret obisnuit
    150,00 lei
  • Pret obisnuit
    219,00 lei
  • Pret obisnuit
    50,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    52,00 lei

Urmatorul articol


1 comentariu

  • Croitor Tamara

    Multumesc de informatie

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare