Beneficiile complexului de vitamine B

Beneficiile complexului de vitamine B

Complexul de vitamine B include o serie de opt vitamine solubile in apa, esentiale pentru organism: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 si B15. Principala sursa de vitamine B este reprezentata de alimentatie, iar aportul extern al acestora trebuie sa aiba loc zilnic, intrucat organismul consuma pentru procesele sale o cantitate considerabila, in timp ce excesul il elimina prin urina.

Cuprins:

Coexista in aceleasi mancaruri dar au variate beneficii
Categorii si beneficii

Coexista in aceleasi mancaruri dar au variate beneficii diverse

Pentru ca vitaminele din complexul B coexista in acelasi tipuri de alimente, multa vreme au fost considerate ca fiind o singura substanta, iar referirile la acestea s-au facut prin sintagma simpla “vitamina B”. Ulterior s-a observat insa ca sub denumirea unica se ascund mai multe vitamine, iar terminologia utilizata la scara generala, pentru a descrie toate aceste vitamine, s-a adaptat, devenind “complexul” sau “grupul” de vitamine B.

Vitaminele B sunt recunoscute in principal pentru beneficiile pe care le ofera pentru sanatatea sistemului nervos, o caracteristica ce este comuna tuturor substantelor care fac parte din acest conglomerat vitaminic. Complexul de vitamine B este insa implicat si in numeroase alte procese organice, in functie de tipul fiecarei vitamine.

 

Categorii si beneficii

Fiecare vitamina din acest grup are o structura unica si anumite efecte si beneficii asupra organismului. 

VITAMINA B1

Vitamina B1, sau tiamina, este implicata, alaturi de alte vitamine din complexul B, in metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor si transformarea acestora in energie pentru organism. Vitamina B1 contribuie si la functionarea normala a inimii, a sistemului digestiv, a sistemului nervos, precum si a celui muscular. Aceasta ajuta la formarea normala a celulelor sangvine, la reglarea productiei de acid clorhidric pentru protejarea stomacului, la transmiterea anumitor semnale de la nervi (si mentinerea sanatatii acestora) catre creier pana la maduva spinarii. Vitamina B1 este recomandata de asemenea pentru sprijinirea capacitatii de invatare si pentru protejarea organismului impotriva efectelor degenerative ale radicalilor liberi. 

Leguminoasele, porumbul, orezul integral, soia, spanacul, cartofii, sparanghelul, bananele si somonul se numara printre sursele alimentare cele mai bogate in vitamina B1.

VITAMINA B2

Vitamina B2, denumita si riboflavina, este esentiala pentru metabolizarea carbohidratilor, asemenei vitaminei B1. B2 este de asemenea necesara pentru cresterea si dezvoltarea normala a tesuturilor, in special pentru piele si par. Si sistemul imunitar utilizeaza vitamina B2, in productia de anticorpi. In anumite circumstante, aceasta vitamina poate avea si rol antioxidant. Branzeturile, ficatul de vitel, migdalele, spanacul, ouale, avocado, conopida sunt surse excelente de vitamina B2.

VITAMINA B3

Vitamina B3, sau niacina, este implicata in minimum 50 de procese metabolice extrem de importante pentru transformarea carbohidratilor in energie. Necesara si pentru metabolizarea grasimilor si proteinelor, B3 este utilizata de organism pentru mentinerea integritatii si sanatatii celulelor si tesuturilor, precum si pentru functionarea optima a sistemului digestiv. Asemeni celorlalte doua vitamine, niacina are proprietati antioxidante, dar contribuie si la secretia hormonilor si la procesul de detoxifiere. Printre cele mai importante surse de vitamina B3 se numara carnea, inclusiv pestele gras, fructele de mare si organele, orezul integral, ciupercile, cartofii rosii, curmalele, avocado, varza de Bruxelles, semintele de dovleac.

VITAMINA B5

Vitamina B5, sau acidul pantotenic, lucreaza alaturi de celelalte vitamine din complexul B pentru metabolizarea grasimilor si pentru producerea de energie. Pe langa aceste functii, acidul pantotenic joaca un rol important in producerea hormonilor antistres si in mentinerea sanatatii tegumentelor si a parului. Asemeni altor vitamine cu care este asociat in grupul B, acidul pantotenic sustine buna functionare a sistemului nervos, precum si imunitar. Vitamina B5 se gaseste, printre altele, in galbenus de ou, avocado, ciuperci, leguminoase, drojdia de bere, branzeturi, cartofi dulci, spanac, morcovi, portocale, capsuni etc.

VITAMINA B6

Vitamina B6, sau piridoxina, ia parte de asemenea la metabolizarea carbohidratilor si a proteinelor. Vitamina B6 este de asemenea necesara pentru producerea de insulina, precum si de celule sangvine rosii si albe. Piridoxina este vitala pentru mentinerea sanatatii celulelor nervoase si musculare. Un alt rol al acesteia este contributia la crearea ADN-ului si ARN-ului. Vitamina B6 se gaseste in alimente precum organe, peste gras, leguminoase, branzeturi, rosii, avocado, prune, ananas, papaya, struguri, pere.

VITAMINA B7

Vitamina B7, sau biotina, are ca principala functie sa ajute la metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Biotina este esentiala pentru o serie de enzime implicate in producerea de energie. De asemenea, biotina este o componenta necesara in formarea si reglarea nivelului de glucoza, precum si anumiti aminoacizi. Se gaseste in alimente ca ouale, somonul, ficatul de pui, germenii de grau, fisticul, cerealele integrale, avocado si anumite branzeturi.

VITAMINA B9

Vitamina B9, sau acidul folic, are un rol extrem de important in procesele care controleaza cresterea si dezvoltarea organismului, in special in ceea ce priveste diviziunea celulelor si producerea de ADN. De altfel, acidul folic este solicitat in toate procesele care presupun diviziunea celulelor si este esential in toate etapele de viata in care are loc o crestere semnificativa, cum ar fi perioada de sarcina sau primele stadii ale dezvoltarii. Vitamina B9 se gaseste in spanac, oua, sparanghel, salata verde, banane, fructe oleaginoase, drojdie de bere, branzeturi si leguminoase.

VITAMINA B12

Vitamina B12, sau cobalamina, contribuie in principal la producerea celulelor rosii sangvine si la mentinerea sanatatii sistemului nervos central. Asemeni vitaminei B9, aceasta este o componenta importanta in formarea ADN-ului si ARN-ului. Printre alimentele care contin vitamina B12 sunt ouale, carnea de vita, porc, pui, organele, ca ficatul, fructele de mare, pestele gras, laptele si alte produse lactate.

Vitaminele, mineralele si oligoelementele sunt indispensabile bunei functionari a organismului uman. Acesta trebuie sa aiba un aport zilnic adecvat, pentru a-si mentine echilibrul. Deficitul, dar si excesul de vitamine si minerale pot fi cauzele a numeroase boli. In cazul unei diete deficitare sau restrictive, tinand cont si de sfatul unui medic, aportul de vitamine poate fi completat prin administrarea de suplimente alimentare.

Produse recomandate


  • Pret obisnuit
    165,00 lei

Urmatorul articol


1 comentariu

  • Kallo Lenuta

    Folosesc produse secom sunt multumita.

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare