Beneficii mai putin stiute ale argininei

Beneficii mai putin stiute ale argininei

Arginina este un aminoacid esential, cunoscut mai ales pentru efectul detoxifiant asupra ficatului. Dar lipsa argininei din organism determina o serie de tulburari surprinzatoare, precum eruptiile cutanate, constipatia ori lipsa libidoului, iar, in timp, poate sa afecteze intregul sistem imunitar. Acest lucru se intampla fiindca arginina este un aminoacid folosit de organism pentru formarea proteinelor si consolidarea apararii impotriva infectiilor. Iata cateva dintre efectele benefice mai putin cunoscute ale argininei.

Cuprins:

  1. Normalizeaza tensiunea
  2. Creste potenta barbatilor
  3. Ajuta la controlul diabetului
  4. Ce trebuie sa mai stii despre arginina

NORMALIZEAZA TENSIUNEA 

Arginina este precursorul oxidului nitric, ce dilata, relaxeaza si mentine elasticitatea vaselor sangvine. Prin urmare, are un efect pozitiv in reducerea tensiunii arteriale, inclusiv a hipertensiunii pulmonare si coronariene. Acelasi efect pozitiv se observa si in cazul administrarii argininei la persoanele cu o circulatie periferica deficitara, care au in permanenta senzatia de maini si de picioare reci, dar si in contextul manifestarilor din sindromul Raynaud. 

Persoanele cu predispozitie pentru afectiuni cardiovasculare din cauza colesterolului marit pot beneficia si ele de proprietatile argininei. Aceasta reduce nivelul colesterolului in hipercolesterolemii, previne trombozele (blocarea vaselor de sange cu cheaguri) si ateroscleroza (depunerile de colesterol pe artere), amelioreaza fluxul sanguin coronarian si periferic, mentine elasticitatea vaselor sanguine. Mai mult, reduce din manifestarile neplacute ale tulburarilor cardiace, precum angina pectorala si cardiopatia ischemica.

CRESTE POTENTA MASCULINA

Pentru ca are efecte pozitive asupra sistemului circulator, in mod indirect, arginina ajuta si la cresterea performantelor sexuale ale barbatilor. In egala masura, arginina stimuleaza productia de testosteron, hormon sexual masculin, care are efect vasodilatator, stimuleaza circulatia sanguina si oxigenarea organelor sexuale. Din aceste motive, arginina creste libidoul, ajuta la mentinerea erectiei si are un rol important chiar si in procesul spermatogenezei. Mai exact, creste calitatea spermei, deoarece 80% din lichidul seminal conține arginina, iar un eventual deficit conduce la scaderea fertilitatii sau chiar la sterilitate. 

AJUTA LA CONTROLUL DIABETULUI ZAHARAT

Diabeticii sufera, de obicei, de sindrom metabolic, afectiune ce consta in nivel crescut al colesterolului, obezitate abdominala si hipertensiune. Arginina actionează asupra tuturor acestor parametri, cu efect pozitiv. Mai exact, are efect lipotropic, adica ajuta la reducerea tesuturilor grase, in schimb, mentine masa musculara, normalizeaza tensiunea si scade riscul de depunere a colesterolului pe vasele de sange. In plus, arginina stimulează pancreasul sa produca insulina in cazul persoanelor care sufera de diabet insulino-dependent, ajutand la controlul eficient al diabetului.

CE TREBUIE SA MAI STII DESPRE ARGININA
arginina

Arginina este unul dintre cei 20 de aminoacizi care formeaza proteinele din organismul uman. Printre altele, arginina contribuie la diviziunea celulară, eliminarea amoniacului din organism, vindecarea ranilor si secretia unor hormoni, precum cel de crestere. Din arginina, organismul produce, pe langa oxidul nitric, si creatina, un nutrient asociat cu dezvoltarea si buna functionare a musculaturii.

Surse alimentare de arginina

Arginina este considerata un aminoacid semiesential, pentru ca organismul il sintetizeaza de cele mai multe ori in cantitati suficiente pentru nevoile sale. Este posibil, insa, ca, uneori, aportul din alimente sa nu fie suficient, iar medicul sa prescrie suplimente alimentare. Acest lucru se poate intampla in urma unei traume majore sau a unei infectii grave.  

Printre alimentele care contin arginina se numara leguminoasele, cerealele precum orezul brun, ovazul si hrisca, produsele lactate, nucile si carnea, inclusiv pestele. 

Sursa foto: Freepik

Produse recomandate


  • 30 tablete RapidS...
    Pret obisnuit
    52,00 lei

Urmatorul articol


4 comentarii

  • Costi

    Felicitari pentru detalii. Din cate stiu aveti perfecta dreptate.Uni spun ca este ideala si dupa vaccinurilor test.Maxima apreciere.

  • Jenica Nilos

    F bun articolul, felicitari .

  • Cretu dan

    Am sa vad de ce sunt bune!

  • Campean Rodica

    Foarte important pentru buna functionare a organismului. Sunt foarte multumita de acest supliment alimentar!

Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare