Astmul: cauze, manifestari, complicatii si solutii

Astmul: cauze, manifestari, complicatii si solutii

Astmul se numara printre cele mai frecvente tulburari de care sufera oamenii la nivel global. Acesta se manifesta prin ingreunarea respiratiei si face ca anumite activitati fizice sa fie dificil sau chiar imposibil de facut.

Potrivit Global Asthma Report 20181, in momentul de fata sunt aproximativ 339 de milioane de oameni care sufera de astm in intreaga lume. Iar cifrele vor creste de-a dreptul dramatic in urmatoarea perioada. Lasat netratat, astmul este o tulburare care poate cauza grave probleme de sanatate si chiar deces. Insa cu o medicatie adecvata si examinari constante, acesta poate fi tinut sub control, fara sa aiba un impact foarte mare asupra calitatii vietii dumneavoastra.

Astmul este o afectiune complexa, iar in cele ce urmeaza vom analiza in detaliu implicatiile sale: cum se manifesta, care sunt cauzele, ce complicatii exista, dar si la ce solutii puteti recurge in cazul in care suferiti de astm.

Ce este astmul

Pe scurt, astmul reprezinta o afectiune cronica a carei manifestare implica inflamarea cailor respiratorii. Pentru a intelege mai bine aceasta afectiune, e necesar sa explicam putin cum se deplaseaza aerul pana la plamani. Acesta patrunde in interior prin cavitatea nazala, iar apoi traverseaza celelalte componente ale aparatului respirator (faringe, trahee, bronhii, saci alveolari), pana ce ajunge la plamani.

In cazul astmului, caile respiratorii sunt inflamate si tot acest proces care implica intrarea si iesirea aerului din plamani (prin inspiratie si expiratie) devine mult mai dificil. Iar lucrurile se complica mai ales atunci cand apar factori perturbatori, care intensifica manifestarile astmului, limitand calea de acces (devine mult mai ingusta) a aerului ca urmare a inflamatiei.

In aceste conditii apar senzatia de sufocare, dificultatile de respiratie, tusea, chiar si un usor suierat atunci cand respirati.

Tipuri de astm

In functie de specificul lor si de factorii perturbatori, exista mai multe tipuri de astm:

  • Astmul bronsic (intrinsec sau nonalergic): nu se manifesta la persoanele cu alergii si nici nu este cunoscuta cu certitudine cauza declansarii sale. Apare, de regula, ca urmare a unor infectii virale, a unor iritanti din aer, a stresului si a conditiilor meteo;
  • Astmul alergic (extrinsec): este provocat de inhalarea unor alergeni din mediul extern (praf, polen, compusi sau alimente care declanseaza alergiile);
  • Astmul ocupational: se numeste astfel pentru ca se manifesta preponderent in cazul celor care lucreaza in spatii in care exista mult praf sau unde sunt folositi nenumarati compusi chimici;
  • Astmul indus de exercitiile fizice: este cauzat de efortul fizic intens, provocand bronhoconstrictia cailor respiratorii (ingustarea cailor respiratorii);
  • Astmul sezonier: apare ca raspuns la alergenii dintr-un anumit sezon (cum ar fi gerul din timpul iernii sau polenul din primavara).

Bineinteles, exista si alte tipuri de astm, insa cele din lista de mai sus se numara printre cazurile intalnite cel mai des la pacienti.

Care sunt cauzele aparitiei astmului

Astmul se manifesta diferit de la un caz la altul si, in consecinta, este greu de identificat o cauza exacta a declansarii crizei. In general este vorba despre un cumul de factori, iar printre cei care ii favorizeaza aparitia sau ii intensifica manifestarea se numara:

  • Factorii genetici2. Verifica istoricul medical al familiei: daca aveti rude care s-au confruntat cu astmul, sunt sanse mari sa va confruntati si dumneavoastra cu o astfel de problema;
  • Expunerea la diferiti alergeni. Praful, polenul, parul de animale sau bacteriile sunt doar cativa dintre alergenii cu cel mai mare potential de a cauza crize de astm;
  • Infectiile respiratorii, precum raceala comuna, care declanseaza o serie de manifestari, inclusiv obstructionarea cailor respiratorii;
  • Exercitiile fizice, mai ales cele facute la intensitate sporita;cauze astm
  • Vremea. Aerul rece, schimbarile bruste de temperatura si umiditatea pot declansa o criza de astm;
  • Emotiile puternice, in special frica, stresul si anxietatea, dupa cum arata inclusiv cercetarile realizate de prestigioasa Universitate Harvard3;
  • Rasa, deoarece exista studii care au aratat ca particularitatile anumitor rase sporesc sansele de a dezvolta astm4, afro-americanii, fiind, de exemplu, printre cei mai predispusi la astfel de afectiuni;
  • Greutatea, deoarece kilogramele in plus pot favoriza aparitia astmului;
  • Mirosurile puternice, cum este si cel de tigara, pe care cei diagnosticati cu astm ar trebui sa il evite;
  • Anumite alimente sau aditivi alimentari, caz in care trebuie sa vedeti daca apar reactii care devin recurente dupa ce le consumati;
  • Mediul de lucru;
  • Unele medicamente (aspirina sau ibuprofenul, de exemplu).

Care sunt manifestarile astmului

Chiar daca astmul se manifesta diferit de la o persoana la alta, manifestarile sale raman, in linii mari, aceleasi. Important de precizat este faptul ca ele nu se manifesta in permanenta, sunt episodice de cele mai multe ori si isi fac aparitia atunci cand sunt stimulate de factorii declansatori.

Printre semnele care indica prezenta astmului5 se numara:

  • Respiratia ingreunata (dispnee) sau suieratoare (ca urmare a trecerii aerului printr-un canal ingust);
  • Senzatia de sufocare;
  • Oprirea respiratiei pentru un scurt moment;
  • Tusea seaca;
  • Durerea in piept;
  • Presiunea la nivelul toracelui;
  • Dificultatea de a vorbi.

Uneori, acestea se manifesta pe o durata scurta si, in timp, puteti ajunge chiar sa va obisnuiti cu ele si sa le ignorati. Alteori, insa, acestea se manifesta sever si aveti nevoie de medicatie pentru a va reveni.

Cum poate fi gestionata o situatie de urgenta: criza de astm

Crizele de astm inseamna mai mult decat un simplu moment in care tusiti sau va e dificil sa respirati. In timpul crizelor, caile respiratorii se inflameaza puternic si ajung sa se contracte foarte tare, apare si o secretie excesiva de mucus ce le blocheaza, motiv pentru care va confruntati cu lipsa de aer, cu o presiune sporita, dar si o acuta senzatie de sufocare.

Cel mai important lucru in situatiile de urgenta este sa aveti la dumneavoastra un dispozitiv inhalator cu actiune bronhodilatatoare (asigura dilatarea cailor respiratorii contractate in urma crizei de astm), care sa actioneze rapid prin reducerea inflamatiei si a presiunii resimtite. Odata ce este administrat, procesele de inspiratie si expiratie ar trebui sa revina la normal, odata cu ameliorarea celorlalte manifestari (dureri la nivelul pieptului, tuse seaca etc.).

De asemenea, pentru a combate inrautatirea starii dumneavoastra, este important sa evitati factorul perturbator: sa va indepartati sau chiar sa va feriti de el, daca este posibil.

Apoi, in ciuda faptului ca s-ar putea sa nu va simtiti capabil sa stati in picioare, evitati sa va intindeti, pentru a nu obstructiona si mai mult caile respiratorii. Ramanand in pozitie verticala veti ajuta aerul sa circule in interiorul corpului si veti preveni senzatia de sufocare.

Nu in ultimul rand, daca nici dupa administrarea medicamentelor bronhodilatatoare nu va reveniti, iar manifestarile nu se amelioreaza, va trebui sa mergeti de urgenta la medic.

Cum este diagnosticat astmul

Pentru ca manifestarile astmului sunt similare cu cele ale multor alte afectiuni si pot aparea confuzii, singurul care poate pune diagnosticul corect este medicul, dupa ce face o evaluare amanuntita a starii dumneavoastra de sanatate.

cum este diagnisticat astmul

In primul rand, acesta va discuta cu dumneavoastra despre manifestarile resimtite, dar si despre istoricul medical al familiei. Apoi, examinarea propriu-zisa consta in ascultarea respiratiei cu ajutorul stetoscopului si in efectuarea unor teste menite sa evalueze anumite functii sau reactii.

Printre ele se numara si spirometria, o metoda de verificare a functiei pulmonare, care masoara cantitatea de aer pe care o inspirati si o eliberati in timpul respiratiei. In felul acesta, medicul poate estima capacitatea respiratorie.

Apoi, un alt pas al examinarii este realizarea unor teste de piele pentru observarea reactiilor alergice cauzate de anumiti compusi. Aceasta metoda cutanata implica expunerea pielii la anumiti alergeni si apoi observarea semnelor reactiilor alergice locale. In general, atunci cand este cazul, reactiile alergice apar la cateva minute, ajutandu-l pe medic sa traga concluziile medicale pe baza lor.

Tratamentul si metodele de combatere a crizelor de astm

Astmul este o tulburare a cailor respiratorii ce nu poate fi vindecata, insa exista posibilitatea de ameliorare a manifestarilor sale. Tot ce puteti face este sa identificati factorii declansatori, sa incercati sa va feriti de ei pe cat posibil pentru a le limita actiunea, dar si sa urmati tratamentul prescris de medic pentru a tine sub control afectiunea.

Cand vorbim despre tratamentul astmului pe termen lung, de cele mai multe ori sunt recomandate medicamentele cu corticosteroide, gratie proprietatilor antiinflamatoare, care pot ajuta la dilatarea cailor respiratorii. De asemenea, se pot utiliza in practica medicala si compusi (precum „montelukast“) care amelioreaza simptomele astmului. Nu in ultimul rand, pentru situatiile de urgenta, este indicat sa pastrati la dumneavoastra un inhalator, care sa calmeze rapid manifestarile astmatice.

Tratamentul naturist

Pentru ameliorarea manifestarilor astmului, foarte bune sunt si remediile naturiste. De exemplu, siropurile pe baza de plante sunt recomandate ca suport in atenuarea tusei si a expectoratiei mucusului de la nivelul cailor respiratorii. Apoi, pentru ca stresul si anxietatea se numara printre factorii declansatori ai crizelor de astm, se pot utiliza si ceaiurile din plante cu proprietati calmante sau suplimentele naturale care ofera suport la reducerea manifestarilor din starile de agitatie.

Metodele de combatere a crizelor de astm

Asa cum astmul nu poate fi vindecat, nici nu poate fi prevenit. Ce puteti face, in schimb, este sa combateti crizele de astm si sa tineti sub control tulburarea pentru o perioada cat mai indelungata.

  • Mergeti la control, faceti testele alergologice si identificati factorii declansatori, astfel incat sa stiti de ce sa va feriti;
  • Evitati fumul (de la cel de tigara, la cel al betisoarelor parfumate) pentru ca acesta poate inrautati manifestarile astmului;
  • De asemenea, feriti-va de temperaturile extreme (ger sau caldura excesiva) pentru ca si acestea pot declansa crizele de astm;
  • Respectati cu strictete normele de igiena. Spalati-va pe maini cat mai des si stati departe de oamenii care au gripa sau raceala si care v-ar putea transmite bacterii sau virusuri;
  • Urmati tratamentul indicat de medicul specialist, chiar daca manifestarile au disparut si va simtiti bine. Astmul nu se trateaza niciodata, iar crizele pot fi combatute numai daca tineti sub control factorii declansatori.

Mituri aparute in jurul astmului

Asa cum se intampla de fiecare data in cazul unei boli, si in jurul astmului au fost tesute tot felul de mituri, care, din pacate, nu fac altceva decat sa dezinformeze si sa deturneze atentia de la implicatiile reale ale afectiunii.

Mitul 1: Astmul este o problema psihologica

Nu, astmul este o problema de natura concreta, fizica pentru ca poate afecta organismul prin ingustarea si, ulterior, blocarea cailor respiratorii. Da, poate fi declansat de stari psihologice (stresul sau frica, de exemplu), dar specificul lui nu este de ordin mental.

Mitul 2: Astmul se poate vindeca

Nu, astmul este o afectiune care nu are medicatie curativa Nu exista un medicament care sa il faca sa dispara complet, doar solutii pentru a-l tine sub control. Din fericire, cu medicatia corespunzatoare, astmul poate fi gestionat eficient, astfel incat sa nu va afecteze calitatea vietii.

Mitul 3: Persoanele care sufera de astm nu mai pot face sport

Fals. Persoanele astmatice pot face in continuare sport, insa trebuie stabilit un program moderat de exercitii, astfel incat intensitatea acestora sa nu declanseze o criza. In plus, miscarea contribuie la pastrarea unei greutati optime a corpului.

Mitul 4: Astmul se poate transmite de la un om la altul

O alta ideea falsa pentru ca astmul nu este contagios. O persoana care nu sufera de aceasta afectiune nu o va lua de la un astmatic ce se afla in preajma sa.

Mitul 5: Astmul dispare de la sine la varsta maturitatii

Dupa cum spuneam si mai sus, astmul nu este o afectiune vindecabila si nu dispare odata cu trecerea timpului. Ce se poate intampla, in schimb, este sa se reduca manifestarile, ca urmare a unui tratament menit sa ajute organismul sa lupte mai bine impotriva factorilor declansatori.

In consecinta, astmul este o tulburare care afecteaza o buna parte din populatia planetei. In ciuda faptului ca nu se poate vindeca, cu ajutorul unui tratament adecvat, manifestarile sale pot fi tinute sub control timp indelungat, fara a va afecta dramatic sanatatea si calitatea vietii.

Referinte:

  1. Global Asthma Report 2018, http://www.globalasthmareport.org/Global%20Asthma%20Report%202018.pdf
  2. Genetics of asthma: an introduction for the clinician, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4629762/
  3. Stress and childhood asthma risk: overlapping evidence from animal studies and epidemiologic research, https://dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/4878932/2869338.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  4. Race, Ethnicity and Social Class and the Complex Etiologies of Asthma, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2746736/
  5. Asthma, https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/asthma

Foto: Shutterstock.com

Produse recomandate


  • 118 ml (gust de s...
    Pret obisnuit
    136,00 lei
  • 90 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    158,00 lei
  • Pret obisnuit
    91,00 lei

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare