Un tratament eficient incepe cu un diagnostic corect

Un tratament eficient incepe cu un diagnostic corect

Interviu cu Raluca Oana Citu, medic primar alergolog

Alergologia este o specialitate care ofera posibilitatea diagnosticarii si tratarii multiplelor alergii cu care se confrunta tot mai frecvent pacientii romani. Intelegerea mecanismelor complexe prin care bolile alergice se declanseaza si cunoasterea investigatiilor de ultima ora disponibile pentru o diagnosticare precisa implica specializari continue, de aceea este necesara expertiza unui medic alergolog atunci cand ne confruntam cu diferite alergii.

Raluca Oana Citu medic primar alergolog

  • Din practica dumneavoastra medicala, care sunt cele mai frecvente tipuri de aler­gii la pacientii romani, adulti si copii?

Incidenta bolilor alergice a crescut in ultimii ani, cauzele fiind plurifac­toriale. La copii, incidenta alergiilor alimentare, atat IgE mediate cat si non IgE mediate, este in continua crestere. Adultii prezinta preponderent afectiuni din spectrul rinitei alergice si astmului, dar si urticariei cronice.

  • Care sunt cauzele cresterii acestei incidente in Romania? Care sunt factorii de risc pentru acestea?

Cauzele aparitiei afectiunilor alergice sunt, prin definitie, complexe. In cazul copiilor, tin de mostenirea genetica (ex.: unul sau ambii parinti alergici), de nasterea prin cezariana, de profi­laxia precoce antibiotica, alaptarea insuficienta, pe perioade scurte, sau de deficiente in procesul de diversificare. La adulti, incidenta e influentata de poluare, mediul profesional si fumat. De mentionat ca in ambele grupe de varsta se pot lua in considerare, ca fac­tori favorizanti, si hipovitaminozele sau deficientele sistemului imunitar.

  • Identificarea si evitarea alergenilor este esentiala in prevenirea reactiilor alergice si reducerea simptomelor. Daca nu putem evita complet alergenii, ce alte metode de preventie recomandati?

Severitatea alergiilor variaza de la persoana la persoana si de aceea este important sa se tina o evidenta a tot ceea ce declanseaza reactiile alergice.

Preventia poate fi realizata printr-o evaluare alergologica, in urma careia sa se identifice atat alergenii, cat si prezenta unor factori de risc pe baza carora sa se stabilieasca cele mai potri­vite metode de preventie.

Daca o persoana este predispusa la alergii, medicul alergolog va prescrie medicamente care sa ajute la reducerea intensitatii reactiilor alergice in caz de expunere neasteptata la alergeni. Odata declansate, acestea pot fi dificil de gestionat. De mentionat ca, in cazul unor medi­camente, dureaza cateva saptamani pana cand acestea sa-si arate pe deplin eficienta.

  • Care este abordarea corecta daca o persoana are manifestari alergice frecvente? Carui specialist ar trebui sa se adreseze prima oara?

In situatia in care pacientul prezinta simptome recurente dupa expunerea la diferite alergene (acarieni, polen, spori de mucegai, epitelii de pisica/caine, alergene alimentare – arahide, alune, peste, oua, lapte etc.), trebuie sa se adre­seze unui medic specialist in alergolo­gie si imunologie clinica. Aceasta specializare este singura care, datorita rigorilor de pregatire, per­mite medicului sa poata recomanda investigatii si sa le poata integra in contextul clinic al pacientului. Desigur, daca simptomele alergice afec­teaza si alte organe precum tegumentul (pielea) sau sistemul respirator, de cele mai multe ori medicul alergolog face echipa si cu alti specialisti, astfel incat pacientul sa beneficieze de cea mai buna si precisa abordare.

  • Ca specialist alergolog, ce investigatii si teste recomandati pentru o diagnosticare corecta?

Anamneza (analiza istoricului bolii), coroborata cu examenul clinic, con­duce catre alte investigatii specifice. In functie de situatie, recomandam investigatii care sa puna in lumina diagnosticul final si, de aici, terapia co­recta. Investigatiile sunt foarte comple­xe, de cele mai multe ori in acest sens fiind necesare cursuri si specializari continue, pentru o abordare cat mai moderna.

Pacientul in sine este complex, asa cum si afectiunea alergica este multifatetata. De aceea, asociem frecvent medicatia alopata si terapiile complementare, dar intotdeauna tinand cont de efectul sinergic.

  • Ce ne puteti spune despre diagnosticul molecular? In ce situatii se recomanda aceasta metoda de diagnosticare?

Trebuie sa va marturisesc ca diagnos­ticul molecular este preferatul meu. Am avut deosebita sansa sa ma specia­lizez in diagnostic molecular in cadrul Universitatii de Medicina din Marburg, Germania, unde, alaturi de profesorii Universitatii, am pus bazele tehnicii de lucru si a complexitatii testului. Academia Europeana pentru Alergii si Imunologie Clinica si alte organizatii recomanda conceptul „U-shape”. In functie de gradul de specializare a medicului, acesta poate avea expertiza sa recomande si sa interpreteze astfel de teste. Daca activeaza, de exemplu, in medici­na primara, poate incepe cu teste mai putin specifice, de tip Panel alergene (respiratorii sau alimentare) si, ulterior, poate recomanda pacientului sa se adre­seze unui serviciu specializat pentru interpretare sau chiar efectuarea unei testari moleculare.

  • Care este abordarea de tratament pe care o recomandati in cazul afectiunilor alergice? De ce este important ca alergiile sa fie tratate corespunzator, de catre un specialist, si nu prin automedicatie?

Imi doresc ca fiecare pacient sa benefici­eze de avantajele conceptului de medi­cina personalizata, adica afectiunea sa fie cat mai bine clasificata (fenotipata, endotipata). Acest lucru este mai dificil in Romania, dar trebuie sa recunoastem ca s-au facut progrese importante. Este de dorit ca te­rapia sa fie prescrisa de medic, pentru a putea atinge tintele terapeutice dorite.

  • Sunteti adepta medicinei integrative? Recomandati, alaturi de medicatie alo­pata, si terapii complementare pacientilor cu afectiuni alergice?

Pacientul in sine este complex, asa cum si afectiunea alergica este multifatetata – asadar, de ce terapia nu ar fi abordata in aceeasi lumina? Asociem frecvent cele doua metode de terapie, dar intot­deauna tinand cont de efectul sinergic.

  • Cum a afectat virusul SARS-CoV-2 pacientii cu afectiuni alergice?

Pandemia ne-a afectat pe toti, in masu­ra mai mare sau mai mica. Din punct de vedere clinic, coroborat si cu datele stiintifice, pacientii cu afectiuni alergi­ce nu sunt o categorie speciala.

Totusi, persoanele cu astm ar trebui sa ia masuri de precautie sporite si sa-si administreze cu rigurozitate tratamen­tul recomandat pentru a evita exacerba­rile bolii. In cazul acestor pacienti, respecta­rea stricta a masurilor de igiena si distantare sociala poate imbunatati controlul astmului, deoarece persoane­le care se auto-carantineaza sunt mai putin expuse la alergeni sau virusuri respiratorii care declanseaza reactiile astmatice.

  • In ce afectiuni alergice nu este recomandata vaccinarea impotriva coronavirus si de ce? Ce optiuni de protectie impotriva virusului au persoane­le alergice, neeligibile pentru vaccinare?

Vaccinarea este de departe lumina de la capatul unui lung tunel. Cu toate acestea, exista categorii care pot avea contraindicatie la acest vaccin – si aici ne referim in mod special la pacientii cu anafilaxie medicamentoasa – dar cea dovedita clinic si argumentata de un medic specialist; fiindca nu orice reactie adversa medicamentoasa este o contraindicatie.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare