Vitamina B5

Date generale

Vitamina B5 este una dintre cele opt vitamine hidrosolubile ce alcatuiesc complexul B. Este una dintre vitaminele cunoscute cel mai putin, cel mai probabil din cauza ca deficitul sau este rar intalnit. Cunoscuta si sub denumirea de acid pantotenic sau pantotenat, se gaseste in aproape toate alimentele, chiar si in mici concentratii (in limba greaca, „pantoten” inseamna „peste tot”). Cele mai importante surse de vitamina B5 sunt: carnea, organele (ficat, rinichi), legume (broccoli, cartof dulce, mazare, soia), galbenusul, lactatele, pestele (somon), cerealele integrale (de retinut este faptul ca, prin macinare, acestea pierd cu pana la 75% din continutul de B5).

Desi deficitul este foarte rar, acesta se poate manifesta prin: oboseala, stari de iritabilitate, insomnie, dureri gastrice, stari de voma.

Fiind un compus solubil in apa, vitamina B5 se elimina prin urina, iar organismul nu este capabil sa o depoziteze.

Directii de recomandare

Metabolismul energetic: ca si celelalte vitamine din grupul B, acidul pantotenic contribuie la metabolismul carbohidratilor, proteinelor si lipidelor in glucoza - folosita ulterior de organism sub forma de energie, pentru indeplinirea functiilor de baza.

Sinteza coenzimei A: vitamina B5 contribuie la sinteza coenzimei A. Aceasta este implicata in sinteza acizilor grasi si a sfingozinei, un compus cu rol in transmiterea semnalului chimic catre celulele organismului. De asemenea, ficatul are nevoie de vitamina A pentru a metaboliza anumite medicamente sau toxine.

Protectia pielii: studiile preliminare in vitro sau pe animale sugereaza efectele hidratante ale vitaminei B5 la nivelul pielii si aportul sau la accelerarea procesului de cicatrizare (dupa interventii chirurgicale).

Alte efecte: acidul pantotenic contribuie la buna functionare a sistemului digestiv, la utilizarea optima a vitaminei B2 (riboflavina) si la reducerea nivelului de colesterol si de trigliceride.

Preparate farmaceutice

Vitamina B5 este disponibila sub forma de acid D-pantotenic sau sub forme derivate ale acestuia, dexpantenol sau pantotenat de calciu. De cele mai multe ori, se gaseste in produse alaturi de alte vitamine din complexul B, sub forma de tablete, capsule sau capsule moi.

Interactiuni si alte reactii adverse

Acidul pantotenic are un profil de siguranta ridicat la administrare pe cale orala. Doza recomandata pentru adulti este de 5mg pe zi. Doze marite pot avea ca efect secundar diareea.

Dexpantenolul, derivat al vitaminei B5, este sigur la aplicarea topica pe piele sau in spray-uri nazale. Nu este, insa, recomandat persoanelor cu hemofilie, din cauza prelungirii timpilor de sangerare.

Trebuie evitata asocierea cu medicatia anticoagulanta.

Referinte:

Vitamin B5: Everything you need to know, https://www.medicalnewstoday.com
Vitamin B5 (Pantothenic acid), http://www.umm.edu
Pantothenic acid (Vitamin B5), https://www.webmd.com

Produse ce contin Vitamina B5

  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    148,00 lei