Comanda telefonic: 0720 873 888, L - V 9:00 - 17:00

Topinambur

Date generale

Topinamburul (Helianthus tuberosus) cunoscut si drept picioca, mar de pamant, morcov-porcesc, nap porcesc, pere iernatice, gulii, cartoful saracului sau Jerusalem artichoke (anghinarea de Ierusalim) este o planta din familia Astraceae (familie din care fac parte margareta si floarea-soarelui). Este o planta perena, cu inaltimea de pana la 3 m, perioada de inflorire specifica Europei Centrale si de Est fiind luna august. Principiile active se extrag din tuberculi, un tip de tulpina subterana (similar cartofului).

Mecanism de actiune

Extractul este o sursa importanta de potasiu, de vitamine din clasa B si de inulina. Datorita aportului de inulina, poate fi consumat si de persoanele diagnosticate cu diabet, fiind, in acelasi timp, un prebiotic eficient.

Directii

Refacerea florei intestinale: topinamburul contine o forma de polizaharide insolubile numite inulina. Aceasta trece nedegradata de stomac, dar este folosita de bacteriile probiotice ca hrana, sustinand refacerea si dezvoltarea florei benefice.
Mentinerea unei tensiuni arteriale optime: datorita continutului crescut de potasiu, produsele cu continut de topinambur sustin o tensiune arteriala optima, fiind recomandate si in cazul persoanelor hipertensive, dar si in cazul celor hipotensive (tensiune mica). Sustine ritmul cardiac sanatos si restabileste echilibrul mineralelor in corp.
Hipocolesterolemiant si hipoglicemiant: majoritatea produselor cu continut ridicat de fibre sustine reducerea nivelului de LDL (colesterol „rau”), favorizand eliminarea grasimilor din organism. Persoanele diabetice pot consuma produse ce contin inulina, aceasta trecand nemodificata de partea superioara a tractului digestiv, fara a influenta nivelul glicemiei. Consumul de topinambur a evidentiat un efect de mentinere a glicemiei in parametrii optimi si de scadere a rezistentei la insulina.

Preparate pe baza de Topinambur

Topinamburul poate fi achizitionat ca atare si consumat gatit sau crud, in salate, sau poate fi comercializat sub forma de capsule, tablete, pulbere. Poate fi folosit ca atare sau in combinatie cu alte substante active.

Curiozitate

Topinamburul este o planta originara din America de Nord si Centrala, fiind introdusa in Europa in anul 1612 si cultivata intensiv ca hrana pentru oameni si pentru animale. A fost numita topinambur din greseala sau dintr-o neintelegere, de catre francezi, numele provenind de la un trib amerindian din Brazilia.

Interactiuni si reactii adverse

Topinamburul are un profil de siguranta ridicat, nefiind inregistrate efecte adverse importante la administrarea pe termen lung.


Referinte:
1. Jerusalem artichoke nutrition facts, http://www.nutrition-and-you.com/
2. Jerusalem artichokes – Helianthus tuberosus, https://www.healthbenefitstimes.com
3. Properties and Benefits of Jerusalem Artichokes, http://www.natureword.com/
3. Jerusalem Artichokes: Health Benefits & Nutritional Properties, http://www.healwithfood.org/

 

 

Produse ce contin Topinambur

loader
Total Cleanse™ Liver

60 capsule vegetale

78.40 lei 98.00 lei
In stoc

Articole complementare

Sanatate de la A la Z

Ficatul este filtrul dinainte ca toate componentele organismului sa primeasca nutrientii necesari si reprezinta 2,5% din...

Sanatate de la A la Z

Se spune ca ficatul nu doare, dar afectarea acestui organ nu este tacuta, ci produce semne pe care le poti identifica. I...

Sanatate de la A la Z

Chiar daca sarbatorile de iarna au trecut, urmele lor asupra sanatatii noastre pot ramane mult timp. Alimentele bogate i...

Sanatate de la A la Z

Ai senzatie de oboseala sau lipsa de coordonare? Ai probleme de constipatie, dureri abdominale sau probleme dermatologic...

Sanatate de la A la Z

Detoxifierea este procesul de neutralizare, transformare si eliminare a toxinelor din organism. Multe dintre aceste toxi...

Sanatate de la A la Z

Ficatul filtreaza sangele si il purifica pentru ca organismul nostru sa poata functiona normal, dar sunt si momente in c...

Inapoi la glosar