Suport clienti: 021 9962, L - V 9:00 - 17:00

Mangan

Date generale

Manganul este un mineral ce se gaseste in organism in cantitati reduse, iar functionarea sa se realizeaza la valori mici. Este important pentru metabolizarea proteinelor si a acizilor grasi si e implicat in cresterea si dezvoltarea oaselor. Este vital pentru sanatatea si buna functionare ale nervilor si poate reduce incidenta convulsiilor epileptice. Acest mineral este important in anemia produsa prin deficit de fier si pentru folosirea de catre organism a tiaminei si a vitaminei E. Manganul este implicat in procesul de producere a laptelui matern si este un element-cheie in sinteza enzimelor care oxideaza grasimile si metabolizeaza purinele.

Surse naturale de mangan

Nuci, ficat, avocado, legume cu frunze verde intens, alge, coacaze, legume, cereale integrale, sfecla, galbenus, ananas, patrunjel, telina, morcov, creier, orz, hrisca.

Deficitul de mangan

Deficitul de mangan se manifesta prin vertij, pierderea auzului, tinitus, diabet, paralizie, ataxie, convulsii tonico-clonice, afectiuni ale glandelor, ateroscleroza, hipoglicemie, alergii, epuizare, probleme articulare, atrofie pancreatica, intoleranta la glucoza, hipercolesterolemie.

Directii de recomandare

Dezvoltarea si functionarea corespunzatoare in cazul: sistemului nervos, sistemului reproducator si scheletal, hormonilor tiroidieni.
Imbunatateste reflexele.
Reduce iritabilitatea si starea de extenuare.
Ajuta la ameliorarea unor simptome ale sindromului premenstrual si contribuie la reglarea ciclului menstrual.
Contribuie la intarirea sistemului imunitar.
In timpul sarcinii si in perioadele de crestere accelerata, necesarul de mangan este crescut.

Preparate farmaceutice

Manganul se gaseste in diverse suplimente alimentare, ce pot fi administrate sub forma de tablete sau comprimate.

Interactiuni si reactii adverse

Administrarea unor doze crescute de fier, fosfor sau calciu poate reduce nivelul de mangan din organism, pe cand dozele moderate de calciu, fosfor si vitaminele B1 si E cresc absorbtia manganului.
Manganul poate influenta absorbtia unor antibiotice, precum tetraciclinele si chinolonele, reducand cantitatea de antibiotic necesar exercitarii efectului farmacodinamic.
Persoanele care consuma cantitati crescute de lapte si carne pot creste aportul de mangan.

 

Referinte:

The Vitamin and Health Encyclopedia; Jack Ritchason; Woodland Publishing;
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-182/manganese

Produse ce contin Mangan

loader
Multi Vitamin & Mineral

237ml (gust de portocale/mango)

93.00 lei
In stoc

Articole complementare

Sanatate de la A la Z

Calciul este un mineral important atat pentru organismul adultilor, cat si pentru cel al copiilor. In cazul adultilor, o...

Sanatate de la A la Z

In Romania, intre 10 si 12% din populatie sufera de osteoporoza, o afectiune care consta in demineralizarea oaselor si i...

Sanatate de la A la Z

Stranut, rinita, mancarimi, urticarie, palme umflate, ochi lacrimand, respiratie dificila si suieratoare, durere in piep...

Sanatate de la A la Z

Vitaminele si mineralele fortifica sistemul imunitar, sustin cresterea si procesele de vindecare din organism si inter...

Inapoi la glosar