Comanda telefonic: 0720 873 888, L - V 9:00 - 17:00

Mangan

Date generale

Manganul este un mineral ce se gaseste in organism in cantitati reduse, iar functionarea sa se realizeaza la valori mici. Este important pentru metabolizarea proteinelor si a acizilor grasi si e implicat in cresterea si dezvoltarea oaselor. Este vital pentru sanatatea si buna functionare ale nervilor si poate reduce incidenta convulsiilor epileptice. Acest mineral este important in anemia produsa prin deficit de fier si pentru folosirea de catre organism a tiaminei si a vitaminei E. Manganul este implicat in procesul de producere a laptelui matern si este un element-cheie in sinteza enzimelor care oxideaza grasimile si metabolizeaza purinele.

Surse naturale de mangan

Nuci, ficat, avocado, legume cu frunze verde intens, alge, coacaze, legume, cereale integrale, sfecla, galbenus, ananas, patrunjel, telina, morcov, creier, orz, hrisca.

Deficitul de mangan

Deficitul de mangan se manifesta prin vertij, pierderea auzului, tinitus, diabet, paralizie, ataxie, convulsii tonico-clonice, afectiuni ale glandelor, ateroscleroza, hipoglicemie, alergii, epuizare, probleme articulare, atrofie pancreatica, intoleranta la glucoza, hipercolesterolemie.

Directii de recomandare

Dezvoltarea si functionarea corespunzatoare in cazul: sistemului nervos, sistemului reproducator si scheletal, hormonilor tiroidieni.
Imbunatateste reflexele.
Reduce iritabilitatea si starea de extenuare.
Ajuta la ameliorarea unor simptome ale sindromului premenstrual si contribuie la reglarea ciclului menstrual.
Contribuie la intarirea sistemului imunitar.
In timpul sarcinii si in perioadele de crestere accelerata, necesarul de mangan este crescut.

Preparate farmaceutice

Manganul se gaseste in diverse suplimente alimentare, ce pot fi administrate sub forma de tablete sau comprimate.

Interactiuni si reactii adverse

Administrarea unor doze crescute de fier, fosfor sau calciu poate reduce nivelul de mangan din organism, pe cand dozele moderate de calciu, fosfor si vitaminele B1 si E cresc absorbtia manganului.
Manganul poate influenta absorbtia unor antibiotice, precum tetraciclinele si chinolonele, reducand cantitatea de antibiotic necesar exercitarii efectului farmacodinamic.
Persoanele care consuma cantitati crescute de lapte si carne pot creste aportul de mangan.

 

Referinte:

The Vitamin and Health Encyclopedia; Jack Ritchason; Woodland Publishing;
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-182/manganese

Produse ce contin Mangan

10-la-produsele-de-imunitate-in-luna-noiembrie
loader
Multi Vitamin & Mineral

237ml (gust de portocale/mango)

70.20 lei 78.00 lei
In stoc
loader
54.40 lei 68.00 lei
In stoc
loader
Glucose Optimizer®

120 tablete Easy-Solv®

120.80 lei 151.00 lei
In stoc

Articole complementare

Sanatate de la A la Z

Supranumita si boala secolului XXI, diabetul zaharat este una dintre cele mai raspandite boli cronice, care afecteaza 34...

Sanatate de la A la Z

O planta care creste in padurile tropicale din centrul si sudul Indiei contine un acid care, prin mai multe mecanisme, r...

Sanatate de la A la Z

Calciul este un mineral important atat pentru organismul adultilor, cat si pentru cel al copiilor. In cazul adultilor, o...

Sanatate de la A la Z

Din momentul in care devenim parinti prioritatea numarul unu devine cel mic. Ne preocupam tot timpul ca acesta sa fie sa...

Sanatate de la A la Z

Prevenirea pierderii densitatii osoase, respectarea indicatiilor medicului si exercitul fizic sunt cateva masuri obligat...

Sanatate de la A la Z

Pastrarea unui echilibru in privinta glicemiei previne complicatiile pe care un nivel crescut de zahar in sange le poate...

Sanatate de la A la Z

In Romania, intre 10 si 12% din populatie sufera de osteoporoza, o afectiune care consta in demineralizarea oaselor si i...

Sanatate de la A la Z

Stranut, rinita, mancarimi, urticarie, palme umflate, ochi lacrimand, respiratie dificila si suieratoare, durere in piep...

Sanatate de la A la Z

Inapoi la glosar