Suport clienti: 021 9962, L - V 9:00 - 17:00

Lactobacillus plantarum R1012

Date generale

Lactobacillus plantarum este o bacterie saprofita, versatila; un bacil ce se gaseste in diverse medii vegetale, inclusiv in plante fermentate, precum si in tractul gastrointestinal al omului. Este o bacterie facultativ hetero -fermentativa de acid lactic care consuma un ordin semnificativ de surse de carbon fermentabile. Principala functie a bacteriilor de acest tip este aceea de a converti zaharul provenit din surse vegetale, prin fermentatie, in acid lactic. L. plantarum mai produce peptide antimicrobiene si exo-poli-zaharide.

Genul Lactobacillus cuprinde mai mult de 125 de specii ce se gasesc in iaurt, branzeturi, cidru, vin, muraturi, precum si in alte alimente obtinute prin fermentatie.

Directii de recomandare

L. plantarum este una dintre tulpinile folosite ca probiotic – acele microorganisme benefice mai ales la nivel gastrointestinal.

Efectele benefice ale L. plantarum au fost remarcate in cadrul mai multor procese fiziologice, dar si in reducerea in intensitate a unor afectiuni sau simptome:

- IBS (Boala Inflamatorie Intestinala) – reduce durerea si flatulenta;
- afectiunile cardiace;
- afectiunile pancreatice;
- infectiile tractului respirator;
- infectiile vaginale;
- modulator al sistemului imunitar.

Mecanismele de aparare ale unor specii de L. plantarum, constatate in cazul infectiilor, sunt determinate de substantele cu rol antimicrobian pe care le secreta: bacteriocide, acid fenil-lactic, acizi organici, in principal acid acetic si acid lactic; peroxid de hidrogen.

Datorita rezistentei tulpinilor de L. plantarum de-a lungul stomacului si al duodenului, aceasta bacterie este considerata un probiotic potent.

Preparate farmaceutice

Lactobacillus plantarum se gaseste in diverse suplimente alimentare, ca unica tulpina sau in asociere cu alte tulpini de probiotice, ori in formule sinbiotice, alaturi de alte prebiotice. Preparatele care contin probiotice sunt sub forma de tablete, capsule, pulberi, solutii buvabile.

Interactiuni si reactii adverse

In urma analizei mai multor studii clinice realizate pentru a stabili implicatiile tulpinilor de L. plantarum in diverse patologii, s-a observat ca nu s-au raportat reactii adverse. Cu toate acestea, este indicat ca administrarea de probiotice la persoanele cu imunitate scazuta – copii mici, varstnici, persoane diagnosticate cu HIV/SIDA, persoane care au suferit un transplant de organ – sa se realizeze la recomandarea medicului curant.

Persoanele diagnosticate cu sindromul intestinului mic sau cu colita ulcerativa avansata pot dezvolta cu mai multa usurinta infectii cu lactobacillus, de aceea, se recomanda prudenta in cazul acestora.

 

Referinte:

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/lactobacillus-plantarum
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128040249000100
http://www.jarrow.com/articles/release/id/417/Lactobacillus_Plantarum_299v,_Natural_Solutions_to_GI_Problems
http://www.ifrj.upm.edu.my/24%20(02)%202017/(54).pdf
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-790/lactobacillus

Produse ce contin Lactobacillus plantarum R1012

loader
Jarro-Dophilus®+FOS 100cps

100 capsule vegetale

94.00 lei
In curs de aprovizionare
loader
Jarro-Dophilus EPS®

60 capsule vegetale filmate gastrorezistente

126.00 lei
In stoc
loader
Jarro-Dophilus®+FOS 30cps

30 capsule vegetale

47.00 lei
In curs de aprovizionare

Articole complementare

Sanatate de la A la Z

Sindromul colonului iritabil nu se vede in analize si are simptome ce induc in eroare majoritatea pacientilor. Cum stii ...

Sanatate de la A la Z

Concediul de vara este perioada la care visam cu totii intregul an. Fie ca-l planificam sau nu, cu siguranta ne dorim ca...

Sanatate de la A la Z

Alimentele pe care le consumam au o influenta directa asupra nivelului de energie, asupra starii de confort si asupra sa...

Sanatate de la A la Z

Bacteriile sunt prezente in toate alimentele si, in conditii neadecvate, orice aliment se poate contamina si poate duce ...

Sanatate de la A la Z

Febra care nu trece si alte suferinte asociate, precum durerile la mictiune si cele de spate pot fi cauzate de infectiil...

Inapoi la glosar