Lactobacillus plantarum R1012

Date generale

Lactobacillus plantarum este o bacterie saprofita, versatila; un bacil ce se gaseste in diverse medii vegetale, inclusiv in plante fermentate, precum si in tractul gastrointestinal al omului. Este o bacterie facultativ hetero -fermentativa de acid lactic care consuma un ordin semnificativ de surse de carbon fermentabile. Principala functie a bacteriilor de acest tip este aceea de a converti zaharul provenit din surse vegetale, prin fermentatie, in acid lactic. L. plantarum mai produce peptide antimicrobiene si exo-poli-zaharide.

Genul Lactobacillus cuprinde mai mult de 125 de specii ce se gasesc in iaurt, branzeturi, cidru, vin, muraturi, precum si in alte alimente obtinute prin fermentatie.

Directii de recomandare

L. plantarum este una dintre tulpinile folosite ca probiotic – acele microorganisme benefice mai ales la nivel gastrointestinal.

Efectele benefice ale L. plantarum au fost remarcate in cadrul mai multor procese fiziologice, dar si in reducerea in intensitate a unor afectiuni sau simptome:

- IBS (Boala Inflamatorie Intestinala) – reduce durerea si flatulenta;

- afectiunile cardiace;
- afectiunile pancreatice;
- infectiile tractului respirator;
- infectiile vaginale;
- modulator al sistemului imunitar.

Mecanismele de aparare ale unor specii de L. plantarum, constatate in cazul infectiilor, sunt determinate de substantele cu rol antimicrobian pe care le secreta: bacteriocide, acid fenil-lactic, acizi organici, in principal acid acetic si acid lactic; peroxid de hidrogen.

Datorita rezistentei tulpinilor de L. plantarum de-a lungul stomacului si al duodenului, aceasta bacterie este considerata un probiotic potent.

Preparate farmaceutice

Lactobacillus plantarum se gaseste in diverse suplimente alimentare, ca unica tulpina sau in asociere cu alte tulpini de probiotice, ori in formule sinbiotice, alaturi de alte prebiotice. Preparatele care contin probiotice sunt sub forma de tablete, capsule, pulberi, solutii buvabile.

Interactiuni si reactii adverse

In urma analizei mai multor studii clinice realizate pentru a stabili implicatiile tulpinilor de L. plantarum in diverse patologii, s-a observat ca nu s-au raportat reactii adverse. Cu toate acestea, este indicat ca administrarea de probiotice la persoanele cu imunitate scazuta – copii mici, varstnici, persoane diagnosticate cu HIV/SIDA, persoane care au suferit un transplant de organ – sa se realizeze la recomandarea medicului curant.

Persoanele diagnosticate cu sindromul intestinului mic sau cu colita ulcerativa avansata pot dezvolta cu mai multa usurinta infectii cu lactobacillus, de aceea, se recomanda prudenta in cazul acestora.

Referinte:

https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/lactobacillus-plantarum

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128040249000100
http://www.jarrow.com/articles/release/id/417/Lactobacillus_Plantarum_299v,_Natural_Solutions_to_GI_Problems
http://www.ifrj.upm.edu.my/24%20(02)%202017/(54).pdf
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-790/lactobacillus

Produse ce contin Lactobacillus plantarum R1012

  • cutie de carton c...
    Pret obisnuit
    150,00 lei