Suport clienti: 021 9962, L - V 9:00 - 17:00

Celulaza

Introducere
Celulaza este o enzima produsa de fungi, bacterii sau protozoare, responsabila de prelucrarea enzimatica a celulozei si a unor polizaharide. Celuloza este un compus organic cu rol structural la nivelul celulei vegetale.

Termenul de “celuloza” poate fi atribuit si unui complex de enzime cu rol asemanator, sinergic, a caror activitate reprezinta descompunerea celulozei vegetale.

Localizare
Celulaza nu poate fi sintetizata la nivelul organismului uman, insa aceasta se extrage din activitatea unor organisme inferioare, precum bacterii sau fungi. Inclusiv animalele care consuma cantitati mari de celuloza au un microbiom specializat in secretia de celulaza, asadar se folosesc de activitatea unor bacterii de la nivel digestiv.

Mod de actiune
Celulaza catalizeaza (grabeste) descompunerea celulozei la nivel intestinal. Produsul rezultat in urma descompunerii este beta-glucoza, substanta organica cu rol in mentinerea glicemiei.

Actiuni
Principala actiune benefica a celulazei este cea digestiva, prin scindarea moleculelor de celuloza si obtinerea beta-glucozei. Beta-glucoza este un zaharid cu eliberare si absorbtie lente, ce ofera energie constanta organismului.

Fibrele nedescompuse de celulaza sunt si ele utilizate de catre organism pentru limitarea absorbtiei colesterolului alimentar.
Alte beneficii ale aportului de celulaza il reprezinta capacitatea acesteia de a distruge biofilmul microorganismelor cu rol patogen si rolul antioxidant benefic la nivelul mucoaselor.

Preparate farmaceutice
Celulaza se regaseste in suplimente alimentare, alaturi de alte enzime digestive, sub forma de tablete si capsule.
In cazul preparatelor cu administrare orala, activitatea celulazei este masurata in unitati de masura speciale CU (Cellulase Unit), unitate reglementata de Farmacopeea Americana.

Bibliografie

- http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/cellulase/
- Worthington Biochemical Corporation (2014), Cellulase

Produse ce contin Celulaza

loader
Super Enzymes™ 30tb

30 tablete cu eliberare prelungita (Bi-Layer)

44.00 lei
In stoc

Articole complementare

Sanatate de la A la Z

Sindromul colonului iritabil nu se vede in analize si are simptome ce induc in eroare majoritatea pacientilor. Cum stii ...

Sanatate de la A la Z

Similar unei linii de productie, corpul uman dispune de “personal” si “echipamente” care pun in miscare fiecare ...

Sanatate de la A la Z

Concediul de vara este perioada la care visam cu totii intregul an. Fie ca-l planificam sau nu, cu siguranta ne dorim ca...

Sanatate de la A la Z

Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt peste 100 de enzime diferite care se pot...

Inapoi la glosar