Celulaza

Introducere
Celulaza este o enzima produsa de fungi, bacterii sau protozoare, responsabila de prelucrarea enzimatica a celulozei si a unor polizaharide. Celuloza este un compus organic cu rol structural la nivelul celulei vegetale.
Termenul de “celuloza” poate fi atribuit si unui complex de enzime cu rol asemanator, sinergic, a caror activitate reprezinta descompunerea celulozei vegetale.
Localizare
Celulaza nu poate fi sintetizata la nivelul organismului uman, insa aceasta se extrage din activitatea unor organisme inferioare, precum bacterii sau fungi. Inclusiv animalele care consuma cantitati mari de celuloza au un microbiom specializat in secretia de celulaza, asadar se folosesc de activitatea unor bacterii de la nivel digestiv.
Mod de actiune
Celulaza catalizeaza (grabeste) descompunerea celulozei la nivel intestinal. Produsul rezultat in urma descompunerii este beta-glucoza, substanta organica cu rol in mentinerea glicemiei.
Actiuni
Principala actiune benefica a celulazei este cea digestiva, prin scindarea moleculelor de celuloza si obtinerea beta-glucozei. Beta-glucoza este un zaharid cu eliberare si absorbtie lente, ce ofera energie constanta organismului.
Fibrele nedescompuse de celulaza sunt si ele utilizate de catre organism pentru limitarea absorbtiei colesterolului alimentar.
Alte beneficii ale aportului de celulaza il reprezinta capacitatea acesteia de a distruge biofilmul microorganismelor cu rol patogen si rolul antioxidant benefic la nivelul mucoaselor.
Preparate farmaceutice
Celulaza se regaseste in suplimente alimentare, alaturi de alte enzime digestive, sub forma de tablete si capsule.
In cazul preparatelor cu administrare orala, activitatea celulazei este masurata in unitati de masura speciale CU (Cellulase Unit), unitate reglementata de Farmacopeea Americana.
Bibliografie

- http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/cellulase/

- Worthington Biochemical Corporation (2014), Cellulase

Produse ce contin Celulaza

  • 60 tablete Activ...
    Pret obisnuit
    85,00 lei