-25% reducere la comenzi de minim 250 lei

Boala pulmonara obstructiva cronica

Este un termen generic pentru un grup de boli ale tractului respirator care sunt caracterizate prin limitarea fluxului de aer. Principalele boli sunt bronsita cronica si emfizemul. In ambele boli exista o obstructie cronica a fluxului de aer prin caile respiratorii inspre si dinspre plamani iar obstructia in general este permanenta si progreseaza cu timpul.

In bronsita cronica, inflamatia apare in ramurile bronsice. Inflamatia poate ingusta aceste cai (tuburi), ceea ce face respiratia dificila. Puteti avea si o tuse cronica care duce la eliminarea de mucus (sputa).
In emfizem, sunt lezate tesutul pulmonar si alveolele (micii saculeti de aer) din capatul cailor respiratorii din plamani. Cand sunt lezati sacii alveolari aerul ramane blocat in plamani. Aceasta duce la respiratie dificila.
Simptomele caracteristice includ: tusea cronica, productia cronica de sputa odata cu tusea, episoade repetate de bronsita acuta, respiratii scurte, simptom care este persistent si care se agraveaza, aparand in timpul efortului fizic si agravandu-se in timpul infectiilor respiratorii, cum ar fi guturaiul.
Episoadele de agravare a simptomelor (ca tusea, productie de sputa si/sau respiratia scurta) se pot instala rapid, si de cele mai multe ori brusc, si pot fi prelungite, in special daca componenta principala a bronhopneumopatiei cronice obstructive este bronsita cronica. Aceste episoade se numesc exacerbari ale BPOC, si pot fi amenintatoare de viata, necesitand spitalizarea.