Turmericul este o planta erbacee care face parte din genul Curcuma longa, din familia ghimbirului. Este cunoscut, mai ales, ca ingredient din mixul condimentat curry. 

Filtre selectate
Cel mai bine vandut

FIltreaza

2 de produse
  • 90 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    69,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    206,00 lei

Curcuma si Turmeric - beneficii si propietati

Turmericul este o planta erbacee care face parte din genul Curcuma longa, din familia ghimbirului. Este cunoscut, mai ales, ca ingredient din mixul condimentat curry. 

Turmericul are un gust usor amarui si este frecvent folosit in diverse retete alimentare. Insa, turmericul are si proprietati terapeutice. Cel mai adesea, este folosit pentru reducerea simptomelor osteoartritei, dar are beneficii si in tratarea altor afectiuni si probleme medicale, datorita compusilor pe care ii contine.

Despre istoria acestei plante si cum poate fi ea benefica pentru sanatatea noastra vorbim in randurile urmatoare:

Cuprins:

Curcuma, turmericul si curcuminul
Cum se foloseste turmericul?
Turmeric: beneficii
Indicatii terapeutice pentru folosirea turmericului sau a curcuminului
Turmeric: contraindicatii

CURCUMA, TURMERICUL SI CURCUMINUL

Cuvintele „curcuma”, „turmeric” si „curcumin” apar adesea in discutiile despre medicina integrativa. Care este insa diferenta dintre acesti trei termeni si, mai important, care este relatia dintre ei?

CE ESTE CURCUMA?

Desi adesea se vorbeste despre curcuma ca si cum ar fi o singura planta, termenul defineste un gen din care fac parte aproape 100 de specii de plante perene din familia Zingiberaceae. Ele sunt originare din sudul Asiei si nordul Australiei, preferand clima tropicala sau subtropicala.

Plantele erbacee din genul curcuma pot fi recunoscute datorita frunzelor lungi si lanceolate, de culoarea verde deschis. Culorile florilor si ale bracteei variaza in functie de specie. Deoarece aceste plante nu produc seminte viabile, ele se inmultesc prin replantarea rizomului. Insa acesta nu se foloseste doar la reproducere, ci este poate cea mai importanta parte a plantei, din perspectiva beneficiilor aduse.

CE ESTE TURMERICUL?

Practic, turmericul (Curcuma longa) este doar una din numeroasele specii de curcuma. In limba romana el este cunoscut ca zerdiceaf, desi numele de turmeric a capatat o mai mare raspandire si la noi. Mai este cunoscut si ca sofranul indian.

Motivul pentru care majoritatea oamenilor se gandesc la turmeric atunci cand vorbesc despre curcuma poate fi unul etimologic. Planta a inceput sa fie folosita pe teritoriul Indiei, in urma cu 4.000 de ani, iar, in sanscrita, cuvantul kunkuma era folosit in mod specific pentru turmeric.

Multiplele ramificatii ale rizomului de turmeric sunt groase, cilindrice, iar in interior au o culoare galbena spre portocalie. Ele sunt procesate si transformate in pudra care ajunge apoi pe piata de consum.

CE ESTE CURCUMINUL?

Curcuminul este principala substanta activa care se poate extrage din procesarea rizomului de turmeric. Ea ajunge in pudra de turmeric intr-o proportie de 2,5 pana la 4%. Datorita proprietatilor benefice ale curcuminului, el se poate gasi si in compozitia unor suplimente alimentare, intr-o concentratie mult mai mare decat in pudra.

CUM SE FOLOSESTE TURMERICUL?

Pentru a obtine pudra, rizomii de turmeric sunt fierti, apoi uscati in cuptor si, la final, macinati pudra. In India, pudra a fost si este inca folosita la realizarea vopselelor pentru haine precum sariuri sau robele calugarilor budisti.

UTILIZAREA TURMERICULUI IN ALIMENTATIE

Avand un gust usor amarui si piperat, turmericul este un ingredient cheie in bucataria orientala, fiind intalnit in multe retete din Asia de Sud-Est, dar si din Orientul Mijlociu.

Pudra de turmeric este poate cel mai bine cunoscuta ca fiind unul dintre condimentele principale folosite in prepararea de curry. Asemenea ghimbirului, el poate fi gatit si proaspat, dar poate fi si murat.

Turmericul nu este doar un condiment, ci si un bun colorant alimentar. Este adesea folosit pentru a da culoare branzeturilor, lactatelor, chipsurilor si chiar unor mustaruri. Aceasta proprietate il face sa inlocuiasca adesea sofranul, fata de care turmericul e mult mai ieftin.

UTILIZAREA TURMERICULUI IN MEDICINA

Prima data, turmericul a inceput sa fie folosit de catre vechii indieni in medicina ayurvedica pentru a trata diverse afectiuni. Folosirea sa s-a raspandit in multe tari din regiune si chiar in medicina traditionala chineza.

Astazi, conform specialistilor WebMD, curcuminul continut de turmenic ar putea ajuta la ameliorarea unei arii largi de afectiuni.

TURMERIC: BENEFICII

Am precizat deja ca pudra de turmeric contine un procent redus de curcumin. De aceea, introducerea condimentului in dieta va da mancarii un gust deosebit, insa probabil nu va aduce un beneficiu major pentru sanatatea organismului.

Administrarea suplimentelor de curcumin ar putea avea proprietati benefice, Substanta activa insa nu este absorbita cu usurinta in sange. De aceea, curcuminul poate fi legat de o molecula fosfatidilcolina, imbunatatind semnficativ gradul de absorbtie si biodisponibilitate.

EFECTUL ANTIINFLAMATOR AL CURCUMINUL

Inflamatia este doar un raspuns al sistemului nostru imunitar la infectii, iritatii sau leziuni, insa, in cazul inflamatiilor cronice, acestea pot lucra impotriva organismului.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca inflamatia cronica poate avea un rol in anumite afectiuni, precum cancerul, sindromul metabolic, Alzheimer sau alte stari degenerative si boli cardiace. De aceea, orice solutie pentru combaterea inflamatiei cronice poate fi importanta in prevenirea si tratarea acestor afectiuni.

Curcuminul este un antiinflamator puternic, care actioneaza la nivel molecular. Conform studiilor publicate in Journal of Bilogical Chemistry, acesta poate bloca actiunea complexului de proteine NF-kB. Desi are un rol important in sistemul imunitar, actiunea neregulata a moleculei NF-kB poate duce la infectii virale, soc septic, boli inflamatorii si autoimune.

DETOXIFIEREA ORGANISMULUI CU AJUTORUL TURMERICULUI

Pe langa proprietatea sa antiinflamatoare, curcuminul are si proprietati antioxidante dovedite. In spatele procesului accelerat de oxidare se afla niste molecule numite radicali liberi, care patrund in organism si pot actiona direct asupra celulelor si a ADN-ului. Poluarea, radiatiile, fumatul sau pesticidele faciliteaza aparitia radicalilor liberi, care pot grabi imbatranirea si cauza boli autoimune sau cardiovasculare.

Compozitia chimica a curcuminului ajuta la blocarea actiunii radicalilor liberi, in acelasi timp stimuland enzimele responsabile pentru combaterea lor.

STIMULAREA FACTORULUI NEUROTROFIC DERIVAT DIN CREIER CU AJUTORUL CURCUMINEI

Inainte ca oamenii de stiinta sa cerceteze amanuntit modul de functionare a neuronilor, se credea ca acestia nu sunt capabili sa se imparta si sa se inmulteasca dupa prima copilarie. Cercetarile au aratat ca neuronii sunt capabili sa formeze noi conexiuni, iar in anumite zone ale creierului se pot multiplica. Unul dintre principalii factori ai acestui proces este factorul neurotrofic derivat din creier, o gena implicata in formarea proteinei responsabile de dezvoltarea neuronilor.

Multe afectiuni ale creierului, printre care depresia si Alzheimer, au fost asociate cu scaderea nivelului acestei proteine. Studiile realizate in ultimii ani au aratat ca, datorita curcuminei poate fi stimulat factorul neurotrofic derivat din creier.

planta de turmeric sau curcuma longa

INDICATII TERAPEUTICE PENTRU FOLOSIREA TURMERICULUI SAU A CURCUMINULUI

Majoritatea studiilor care demonstreaza proprietatile benefice ale turmericului si curcuminului au fost realizate in laborator sau pe animale, ceea ce inseamna ca ingredientul activ nu va avea intotdeauna acelasi efect pe oameni.

La recomandarea medicului, turmericul si extractul sau pot fi folosite ca suplimente pentru ameliorarea urmatoarelor afectiuni:

GRIPE SI RACELI

Calitatea curcuminului de antiinflamator poate intari organismul in lupta sa impotriva afectiunilor respiratorii. De asemenea, unele retete naturiste recomanda, in timpul racelii, consumarea turmericului impreuna cu mierea.

ANEMII

Conform profilului nutritiv, turmericul este o sursa bogata de fier.

BOLI GASTROINTESTINALE

Datorita proprietatilor antiinflamatoare si antioxidante, curcuminul poate contribui la ameliorarea simptomelor colonului iritabil.

REDUCEREA NIVELULUI DE ZAHAR DIN SANGE

Un alt studiu releva faptul ca nivelul de glucoza din sange poate fi scazut cu ajutorul curcuminului. Aceasta proprietate amelioreaza simptomele diabetului, fiind in acelasi timp si o buna metoda de a preveni dezvoltarea bolii.

REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU

Lipoproteinele din organism sunt cele care au rolul de a transporta lipidele (grasimile) in sange si tesuturi. Densitatea lor poate varia, iar lipoproteinele cu densitate mica (LDL) tind sa depuna excesul de colesterol pe peretii artererelor. Astfel rezulta colesterolul rau. Curcuminul are un efect benefic in scaderea nivelului acestui tip de lipoproteine din organism.

ASTM

Un alt studiu arata ca administrarea curcuminului ajuta la eliberarea cailor respiratorii, ceea ce poate ameliora simptomele astmului bronsic.

ALERGII

Si proprietatile antihistaminice ale curcuminului au fost demonstrate de cercetatorii de la Institutul de Genomica si Biologie Integrativa din Delhi, India. Astfel, suplimentele pot fi benefice in ameliorarea alergiilor.

AFECTIUNI ALE PIELII

Datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii, turmericul poate fi folosit pentru ameliorararea diverselor afectiuni ale pielii, daca este folosit sub forma de crema, masca, lapte sau ceai. Un studiu publicat in Journal of drugs in dermatology arata ca printre afectiunile asupra carora curcuminul actioneaza eficient se numara: acneea, eczema si psoriazis. De asemenea, turmericul poate inlesni vindecarea taieturilor, ranilor si leziunilor.

TURMERIC: CONTRAINDICATII

Desi exista studii care spun ca turmericul si curcuminul nu pot dauna organismului indiferent de cantitatea consumata, unele voci considera ca administrarea neadecvata poate provoca efecte adverse precum greata si diareea. De aceea, avem intotdeauna nevoie de consultul medicului inainte de a incepe sa consumam suplimente pe baza de curcumin.

Nu se recomanda curcuminul femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici pacientilor care sufera de piatra la rinichi sau la vezica biliara.

De asemenea, s-a observat ca turmericul poate avea si proprietati anticoagulante, motiv pentru care asocierea sa cu medicatia anticoagulanta (aspirina, warfarina, heparina) poate creste riscul de sangerare. Totodata, turmericul poate interactiona cu antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, naproxen).

Datorita multiplelor intrebuintari, turmericului si-a capatat renumele de „condiment minune”. Suplimentele pe baza de curcumin au putine posibile reactii adverse si, in general, administrarea lor este una ce nu prezinta riscuri. Cu toate acestea, ele nu trebuie niciodata administrate fara sfatul medicului.

De asemenea, trebuie retinut ca turmericul folosit in alimentatie nu are aceleasi proprietati terapeutice precum suplimentele bazate pe ingredientul sau activ principal, curcuminul.

Turmericul - si in special cel mai activ compus al sau, curcuminul - prezinta numeroase beneficii pentru organism, printre care imbunatatirea sanatatii inimii si prevenirea bolii Alzheimer. Are proprietati antiinflamatoare si antioxidante si, printre efectele pozitive pe care le poate avea asupra organismului se numara ameliorarea simptomelor depresiei si a artritei.

Resurse:

https://whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=8
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3882399/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3857752/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19151449/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12843631/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24085048/
https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric#TOC_TITLE_HDR_12
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-662/turmeric

Sursa foto: Shutterstock