Suplimente alimentare – de la A la Z

Suplimente alimentare – de la A la Z

Despre suplimentele alimentare se discuta din ce in ce mai frecvent in ultimii ani. Notiunea, relativ nou intrata atat in legislatia romaneasca, cat si in limbajul comun, este asociata fie cu produsele speciale pentru sportivi, fie cu traditionalele tincturi si ceaiuri care promit sa rezolve toate problemele de sanatate.

Cuprins
Ce sunt suplimentele alimentare
Categoriile de suplimente
Cand sunt recomandate suplimentele alimentare
Cum alegem suplimentele alimentare

Dincolo de chestiunile de perceptie si de tendinta de a cauta solutii naturale sau naturiste, suplimentele alimentare reprezinta un domeniu care inseamna mult mai mult decat a „macina” o planta si are in spate rezultatele unor cercetari in domeniul biotehnologiilor, medicinei, nutritiei si o industrie extrem de dinamica.
Ierburile si extractele glandulare au fost utilizate din cele mai vechi timpuri pentru corectarea anumitor deficiente, acestea reprezentand si unele dintre primele remedii de tratament natural. Odata cu dezvoltarea medicinei si a farmacologiei moderne, produsele naturale pentru sanatate au urmat doua directii paralele: au fost cercetate, fiind dezvoltate formule complexe care sa poata fi recomandate in paralel cu tratamentele alopate, printre acestea numarandu-se vitaminele, mineralele, aminoacizii, antioxidantii si probioticele, sau au ramas intr-o zona de obscuritate, devenind instrumente de lucru ale diversilor vraci si tamaduitori care se acopera de reputatia unor plante sau extracte pentru a recomanda „leacuri” bune la toate, in special in boli incurabile.

Din cauza legislatiei permisive, ambele categorii continua sa existe, insa diferenta o face de cele mai multe ori consumatorul, iar informarea este esentiala in acest caz.

Piata de suplimente alimentare din Romania

Ce sunt suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare sunt preparate ce contin vitamine, minerale sau alte substante cu efect nutritional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grasi, extracte vegetale sau animale) care sunt indicate atunci cand, din anumite motive, acestea lipsesc sau nu se regasesc intr-o cantitate suficienta in dieta zilnica, ori atunci cand organismul are nevoie de o suplimentare a nutrientilor, (de exemplu, in starile de boala). Se comercializeaza sub diferite forme: capsule, tablete, extracte hidroalcoolice, pulbere, unguente etc.1 In Romania, domeniul suplimentelor alimentare este reglementat de Institutul National de Bioresurse Alimentare (IBA) si de Ministerul Sanatatii. Suplimentele alimentare care au in compozitie doar vitamine si/sau minerale sunt avizate de Ministerul Sanatatii, in timp ce restul intra sub jurisdictia Serviciului National pentru Plante Medicinale, Aromatice si Produse ale Stupului – SNPMAPS, din cadrul IBA. SUA a fost prima tara care a elaborat o lege speciala a suplimentelelor alimentare – Dietry Supplement Health and Education Act (DSHEA), in 1994, in timp ce Uniunea Europeana a oferit un cadru legislativ acestui domeniu abia in 2002, prin Directiva 2002/46/CE.

Categoriile de suplimente

Fiecare dintre noi a intrat cel putin o data intr-o farmacie sau magazin cu profil naturist si a cerut vitamina C, „ceva pentru caderea parului”, digestie, raceala, „dureri de oase”, fara a sti mai exact ce reprezinta substantele de pe eticheta produsului, din ce categorie fac parte si in ce concentratii componentele care intra in compozitia produselor au efectul dorit. Vitaminele si mineralele sunt categoriile cele mai populare printre consumatori, insa suplimentele alimentare cuprind si alte substante cu efect nutritional sau fiziologic, precum aminoacizii, enzimele, pre- si probioticele, acizii grasi esentiali, extractele vegetale si animale, diverse substante bioactive2.

AMINOACIZII sunt compusii deColibri baza ai proteinelor. Fiecare tip de proteina este alcatuit dintr-un grup specific de aminoacizi, care dau proteinei calitati si functii unice. Aminoacizii joaca un rol important in procese metabolice, precum: furnizarea energiei, formarea masei musculare, crestere, activitatea nervoasa, reglarea nivelului de grasime etc.

Sunt cunoscuti peste 20 de aminoacizi care se impart in: esentiali, neesentiali si semiesentiali.

Aminoacizii esentiali sunt cei pe care corpul nostru nu-i poate sintetiza, obtinandu-i din alimentatie. In aceasta clasa intra: izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul si valina. Histidina este un aminoacid esential pentru sugari, insa odata cu cresterea copilului, acesta devine neesential, deoarece corpul il sintetizeaza din alti aminoacizi.

  • Aminoacizii neesentiali sunt produsi de organism chiar si in absenta unei alimentatii care sa ni-i ofere. Printre acestia se numara: alanina, aspargina, acidul aspartic si acidul glutamic.
  • Aminoacizii semiesentiali sau conditionati fac parte din clasa celor neesentiali, insa in perioade de boala sau stres organismul are nevoie de o cantitate mai mare de arginina, cisteina, glutamina, tirozina, glicina, ornitina, prolina si serina, acestia devenind conditionati.

ACIZII GRASI ESENTIALI sunt o categorie de substante cu rol metabolic si structural care nu pot fi sintetizati de organism si trebuie obtinuti din dieta. Din aceasta categorie fac parte acizii grasi Omega-3 (se gasesc in peste si in uleiul de peste), Omega-6 (acidul linoleic, acidul gama-linolenic si acidul arahidonic – se afla in compozitia uleiului de porumb si in floarea-soarelui), Omega-9 (prezent in toate uleiurile si grasimile). Acizii grasi esentiali (AGE) au beneficii majore asupra organismului si contribuie la imbunatatirea aspectului pielii si al parului, reducerea tensiunii arteriale, scaderea nivelului colesterolului. De asemenea, AGE ajuta la transmiterea impulsurilor nervoase si sunt necesari pentru dezvoltarea si functionarea creierului. Carenta de acizi grasi esentiali scade capacitatea de invatare si concentrare, acestia fiind importanti in dieta copiilor.

ANTIOXIDANTII sunt compusii care ajuta la apararea organismului impotriva radicalilor liberi (compusi rezultati din procesele din organism sau proveniti din mediul extern care ataca celulele organismului, provocand imbatranirea prematura, boli cardiovasculare, neurodegenerative, diverse tipuri de cancer). Printre cele mai cunoscute substante antioxidante sunt vitamina A – in special beta-carotenul, vitamine-le C si E, glutationul, betaina, seleniul, acetil L-carnitina, coenzima Q10 si acizii linoleici conjugati. Substante cu rol antioxidant se gasesc si in anumite fructe, legume si plante medicinale.

VITAMINELE sunt compusi organici cu structura complexa, care nu pot fi sintetizati de catre organism, dar prezenta lor este esentiala datorita functiilor pe care le indeplinesc in diverse procese. Spre deosebire de proteine, lipide sau glucide, vitaminele nu reprezinta o sursa de calorii, iar cantitatea zilnica necesara este mai mica decat a acestora. In functie de modul in care se dizolva in diverse solutii, vitaminele se impart in liposolubile (solubile in grasimi) – vitaminele A, D, E si K si hidrosolubile (solubile in apa) – vitaminele din grupul B si vitamina C. Vitaminele au un impact pozitiv asupra sanatatii noastre. De exemplu, acidul folic previne riscul malformatiilor de tub neural la copil, vitamina A este necesara pentru sanatatea pielii, vitamina C este un antioxidant puternic implicat in sanatatea sistemului imunitar.

MINERALELE sunt substante anorganice aflate in compozitia diverselor structuri ale organismului si joaca un rol important in multiple procese fiziologice. De exemplu, calciul si fosforul intra in componenta oaselor si dintilor, magneziul participa in contractia musculara si este implicat in transmiterea influxului nervos, sodiul si potasiul au rol in transmiterea substantelor prin membranele celulare, in timp ce fierul este o componenta a hemoglobinei si intervine in transportul oxigenului. Principala sursa de minerale este alimentatia, acesti compusi nefiind sintetizati in organism.

SUPLIMENTELE BOTANICE (fito-botanice) sunt o clasa in care se regasesc extractele din plante, legume, fructe, ciuperci medicinale, produsele apicole, produsele de origine animala precum extractele glandulare, enzi-mele digestive, extractele din carapace de crabi maritimi, dar si anumiti compusi minerali. Multe dintre medi-camentele pe care le cunoastem astazi au evoluat din extractele botanice,pe baza traditiei utilizarii acestorain scop curativ. Inainte de a cumpara un supliment pe baza de plante, e bine sa va informati daca intreaga planta sau doar o anumita parte a acesteia (radacina, semintele, frunzele, florile) contine substante benefice.La achizitie, verificati pe eticheta daca este mentionata substanta activa sau partea din planta cu proprietati pentru sanatate. De exemplu, resveratrolul, o substanta cu efecte benefice in terapiile antitumorale, antiagingsi asupra sistemului cardiovascular, este un extract standardizat din radacina de Polygonum cuspidatum. Acest extract contine izomerul „trans”, care este forma cu biodisponibilitate si actiune maxima a resveratrolului. Daca un supliment este promovat ca avand in compozitie resveratrol si pe eticheta apare doar pulbere de seminte din struguri desigur ca nu veti obtine beneficiile aduse de trans-resveratrol.

FORMULELE FITO-HOMEOPATE combina fitoterapia cu homeopatia, bazata pe principiul similitudinii. Aceasta postuleaza faptul ca totalitatea simptomelor si semnelor unei boli prezente la un pacient pot fi vindecate prin administrarea unei substante capabile sa produca simptome similare unei persoane sanatoase.

PRE SI PROBIOTICELE (gr. probiotic – pentru viata) sunt produse care contin diverse tulpini de bacterii benefice (Bifidobacterium breve, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Bifido-bacterium bifidum, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus) pentru echilibrarea florei intestinale. Actiunea probioticelor poate fi potentata de prebiotice: FOS (Fructo-Oligo-Zaharide), GOS(Galacto-Oligo-Zaharide) si MOS (Manan-Oligo-Zaharide). Prebioticele cresc nivelul de Bifidobacterium longum in intestinul gros, regleaza echilibrul acido-bazic, accelereaza descompunerea alimentelor ingerate, facandu-le asimilabile. Asocierea dintre un prebiotic si probiotic se numeste sinbiotic.

Cand sunt recomandate suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare sunt recomandate persoanelor preocupate de un stil de viata sanatos, care vor sa preintampine anumite probleme de sanatate, celor care au o conditie speciala (femei insarcinate sau la menopauza, persoane varstnice si celor care urmeaza diete restrictive sau fac sport intens), precum si in tratamentul complementar al diverselor patologii (hepatite, boli oncologice, boli autoimune etc.). Acestea sunt recomandate si copiilor, atat pentru sustinerea dezvoltarii, cat si pentru corectarea anumitor carente. Daca aveti probleme de sanatate si va doriti sa integrati tratamentului medicamentos produse naturale, cereti sfatul unui consultant de specialitate.

Cum alegem suplimentele alimentare

Cum-alegem-suplimenteleIn Romania sunt comercializate legal peste 18.000 de suplimente alimentare, anual fiind avizate aproximativ 1.500 de noi produse (date prezentate de Institutul National de Bioresurse Alimentare/ mediafax.ro). Identificarea unui produs eficient si sigur poate fi o provocare, daca nu cunoasteti cateva detalii esentiale carora sa le acordati atentie. Desi poate fi atragator, nu pretul ar trebui sa fie criteriul in functie de care alegeti un produs. O simpla analiza a produsului, a ingredientelor si a concentratiilor acestora s-ar putea sa va arate ca un supliment cu pret mai mare este mult mai complex si mai avantajos atat din punctul de vedere al rezultatelor, cat si financiar, decat unul ieftin.

Cititi eticheta produsului
Aceasta trebuie sa ofere informatii referitoare la ingrediente si concentratii, mod de utilizare, contraindicatii, termen de valabilitate si producator.

Forma de prezentare
Suplimentele pot avea forma lichida, pudra, capsule, comprimate de supt etc. Pot veni in forma de tablete Easy-Solv® (se dizolva in cateva minute dupa inghitire), Rapid-Solv® (se dizolva in max. 30 de min. dupa inghitire), Easy-To-Swallow (usor de inghitit), tablete cu eliberare prelungita (Bi-Layer).

Biodisponibilitate
Biodisponibilitatea este raportul dintre cantitatea de substanta activa si viteza cu care aceasta este absorbita de organism. De exemplu, mineralele elementare, precum cele din sol, nu se absorb ca atare; de aceea, pentru cresterea biodisponibilitatii, sunt „legate” de aminoacizi printr-un proces numit chelatare.

Concentratia ingredientelor
Verificati cu atentie concentratia ingredientelor si faceti comparatie cu produsele similare din raft.

Perioada de administrare
Suplimentele alimentare se administreaza in cure de pana la trei-sase luni. Cand alegeti un flacon, uitati-va ce cantitate are si pentru cat timp va ajunge.

Calitatea ambalajului
Suplimentul trebuie sa fie comer- cializat intr-un ambalaj sigilat, care sa ofere protectie adecvata produsului si instrumente de dozaj. De exemplu, un sirop ar trebui sa fie comercializat intr-un recipient din sticla de culoare inchisa.

Substantele artificiale, parabenii, colorantii sintetici sau aromele
Acestea n-ar trebui sa se gaseasca intr-un supliment care este promovat ca fiind natural. Printre substantele artificiale ce se pot gasi in suplimen-tele promovate ca naturale se afla: parabeni – acid p-hidroxibenzoic, metilparaben, propilparaben, butilparaben; conservanti – BHA (butilhidroxianisol), BHE (butilhidroxitoluen); coloranti – oxid de fier.

Informati-va despre producator
Aflati care este experienta acestuia, sursa materiei prime folosite, ce investitii face in cercetare, distributie la nivel national/international etc.

Verificati avizul de punere pe piata
Trebuie sa stiti ca in Romania exista produse neavizate de vreo institutie abilitata.

Alegeti cu atentie locul de unde procurati produsul
Achizitionati produsul din farmacii sau magazine cu profil naturist, magazine online specializate in comercializarea produselor naturale si suplimentelor alimentare. Nu faceti cumparaturi online de pe site-uri de licitatii sau anunturi, fiindca nu puteti verifica provenienta produsului, daca este original, cum a fost adus in tara si in ce conditii a fost pastrat.

Referinte

1. www.ms.gov.ro Ordonanta privind producerea, importul si comercializarea suplimentelor alimentare, 1069/2007
2. Idem, articolul 2, punctul C
3. Date prezentate de Institutul National de Bioresurse Alimentare.

Articol publicat in Nr.1 al revistei Perspective, Jurnal de Medicina Integrativa

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare