Sanatatea, o chestiune de vulnerabilitate in primul an

Sanatatea, o chestiune de vulnerabilitate in primul an

Febra, colicile, diareea sau racelile pun la grea incercare sanatatea copilului, dar si linistea parintilor. In aceasta etapa, unele simptome sau boli pot reprezenta o amenintare pentru viata, in timp ce altele le pot afecta cresterea si dezvoltarea.

text: Victoria Donos


1 ANEMIA FERIPRIVA este prezenta la 50% dintre copiii romani, cu varsta pana la un an, potrivit IOMC. Rezervele de fier ale unui copil normoponderal se epuizeaza la 5–6 luni, in timp ce la un prematur, la 2–3 luni, fiind necesara profilaxia carentei de fier. In majoritatea cazurilor, simptomatologia este nespecifica, copiii fiind irascibili, apatici, obositi si cu o capacitate redusa de concentrare. Pe termen lung, carenta de fier afecteaza dezvoltarea cognitiva, imunitatea, dezvoltarea motorie.

2 COLICILE apar ca urmare a adaptarii sistemului digestiv la noul mediu de viata, potrivit celor mai multe teorii. Se manifesta prin crize de plans, fara un motiv clar, care dureaza aproximativ trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe saptamana, si se intind pe o perioada mai mare de trei saptamani, explica specialistii clinicii Mayo. Crizele apar in partea a doua a zilei, in primele saptamani de viata, si dispar la trei-patru luni. Probioticele si preparatele cu fenicul, anason, ghimbir pot fi utile cand copilul are colici. Discutati cu medicul inainte de a-i administra copilului orice preparat. De asemenea, puteti ameliora starea copilului prin bai calde, masandu-i usor burtica, facandu-i exercitii „tip bicicleta” (il ajuta la eliminarea gazelor). „Zgomotele albe”, cum ar fi sunetul de aspirator, uscator de par, par a fi eficiente. Copilul a auzit acest tip de sunet in viata intrauterina.

primele semne ale tulburarilor de spectru autist3 CONSTIPATIA este definita ca numarul redus de scaune la un copil. Constipatia este atunci cand defecatia se produce cu durere, copilul depune efort, scaunele sunt tari, uscate, lezeaza regiunea anala. Consistenta scaunelor indica o constipatie, nu frecventa. De cele mai multe ori, constipatia este determinata de alimentatia copilului, insa poate fi si un simptom pentru disfunctii organice (malformatii, afectiuni endocrine, metabolice).
In cazul bebelusilor care sufera de constipatie fara vreo afectiune diagnosticata, introducerea probioticelor poate fi de ajutor. Acestea nu actioneaza imediat asupra eliminarii scaunului, ca laxativele, ci ofera rezultate pe termen lung, fara sa dea dependenta sau sa afecteze peristaltismul (miscarile intestinale).

4 DERMATITA ATOPICA apare inca din primele luni de viata si se manifesta printr-o uscaciune exagerata a pielii, leziuni, mancarime. Problema are la baza o predispozitie genetica si face parte din marsul atopic, alaturi de alergie, rinita alergica si astm. Apare din cauza faptului ca stratul superficial al pielii nu-si indeplineste functia de aparare, ceea ce permite patrunderea in straturile profunde a alergenilor sau a microbilor.

5 DIAREEA se manifesta prin modifcarea consistentei si a frecventei scaunului. Apare atat ca simptom al unei alte afectiuni, cat si din cauza alimentatiei mamei (prin lapte), a alimentelor pe care le mananca copilul odata cu inceperea diversificarii (cand inca nu dispune de enzimele necesare pentru a prelucra acel aliment) sau din cauza patrunderii in tractul digestiv a unor bacterii (Salmonella, E. Coli, Pseudomonas etc.), a unor virusuri (rotavirusuri, adenovirusuri, enterovirusuri etc.), protozoare (Giardia lamblia, Cryptosporidium).
Diareea acuta nu trebuie neglijata, intrucat ea duce rapid la un dezechilibru electrolitic la copil (deshidratare).

6 FEBRA este un semnal de alarma pe care parintii n-au cum sa-l ignore. Se considera ca un copil are febra atunci cand temperatura rectala depaseste 37,8–38°C. Febra este raspunsul organismului la o infectie, dar variatii de temperatura pot sa apara si daca copilul depune efort,
daca se supraincalzeste. Febra nu este un inamic si uneori este necesara supravietuirii. Cand copilul are febra, discutati cu medicul copilului pentru a afla cauza si a incepe tratamentul.

7 RACELILE incep sa apara destul de frecvent dupa varsta de 6 luni. Copilul are o predispozitie anatomica pentru infectii respiratorii (caile respiratorii permit patrunderea rapida a agentilor patogeni si nu au dezvoltate mecanismele de aparare). In debut, infectiile respiratorii au ca simptome comune febra, iritabilitatea, refuzul de a manca, indispozitia, stranutul, eventual unele simptome digestive (voma, diaree), obturatia nazala, problemele respiratorii. Mergeti la medic pentru diagnostic si tratament.
Atunci cand o infectie de cai respiratorii nu este tratata corect, aceasta se poate complica si pune in pericol viata copilului.

8 PARAZITII INTESTINALI (viermisorii) se intalnesc la bebelusi, indiferent de varsta sau de mediu, se diagnosticheaza de cele mai multe ori accidental, chiar daca simptomele digestive nu sunt deloc neglijabile (voma, dureri abdominale, diaree, balonare).
Igiena deficitara si alimentatia sunt principalele surse de contaminare. Printre parazitii frecvent intalniti sunt: Giardia lamblia, Ascarida, Trichinella spiralis, Toxocara, Toxoplasma. Diagnosticul, in functie de caz, se face prin examen coproparazitologic sau hemoleucograma.

Referinte:
1. www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/symptoms-causes/syc-20371074
2. www.clinicamedicum.ro/dermatita-atopica-la-copil-si-adult-un-dialog-intre-specialitati/
3. www.cdc.gov/ncbddd/autism/signs.html
4. www.pediatrucluj.ro
5. Protocoale pentru proflaxia anemiei si a rahitismului la copil, Ministerul Sanatatii Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Prof. Dr. Alfred Rusescu”, Bucuresti 2010

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare