- Sistemul respirator – un alt fel de copac al vietii
- Raceala si gripa – diferente si asemanari
- „Autismul nu este o boala, ci o stare continua”
Mituri despre bolile respiratorii
Despre bolile respiratorii, ca despre orice alt subiect ce tine de sanatate, circula o serie de teorii false care nu fac altceva decat sa creeze o intelegere eronata si o raportare la boala pe masura. Iata care sunt cateva dintre miturile pe care este bine sa le clarificam.
1. Racesti daca iesi in frig fara haine groase
PARTIAL ADEVARAT
Diferentele mari de temperatura destabilizeaza sistemul imunitar si, astfel, ajungem sa ne imbolnavim. Daca iesim in frig fara a ne imbraca suplimentar, dintr-o incapere unde este cald, si stam mai mult de cateva minute afara, temperatura corpului nostru va scadea in ritm alert si riscul de imbolnavire este mai mare.
2. O tigara din cand in cand n-are cum sa-mi afecteze plamanii
FALS
Persoanele care fumeaza putin sau doar ocazional considera ca tigarile fumate nu le afecteaza sanatatea. Adevarul este, insa, ca pana si o singura tigara fumata zilnic dubleaza riscul persoanei in cauza de a muri din cauza unei boli cardiace.
De fapt, studiile arata ca nu exista vreun nivel al expunerii la fumul de tigara care sa fie sigur pentru sanatate.
Chiar si un numar mic de tigari fumate afecteaza vasele de sange si duc la ingrosarea sangelui si la formarea de cheaguri, cu risc de infarct, de atac vascular cerebral si de moarte subita.
3. Apneea este doar un sforait
FALS
Spre deosebire de sforait, apneea este o tulburare a somnului care inseamna si oprirea respiratiei – de pana la 400 de ori pe noapte, pe durate cuprinse intre 10 si 30 de secunde. Prin urmare, daca sforaitul este periculos doar pentru nervii celui care
doarme cu „sforaitorul”, apneea este periculoasa pentru sanatatea celui in cauza si ii afecteaza calitatea vietii (oboseala si somnolenta diurne, confuzie).
4. Pneumonia poate fi letala
ADEVARAT
A avea pneumonie inseamna a te confrunta cu o infectie pulmonara foarte periculoasa si chiar mortala, daca nu este identificata precoce si tratata corespunzator din primele stadii. Spre deosebire de o viroza respiratorie obisnuita, care se trateaza strict simptomatic sau poate trece de la sine, pneumonia nu trece fara tratament cu antibiotic.
5. Tuberculoza este boala celor cu o situatie materiala precara
FALS
Bacilul tuberculozei nu face discriminari de natura financiara si poate imbolnavi pe oricine. Doar imunitatea de care beneficiem zi de zi este cea care conteaza si care poate face diferenta intre a avea tuberculoza sau nu.
6. Astmul este contagios
FALSAstmul este o boala inflamatorie, cu un fond alergic, care apare ca efect al ingustarii cailor aeriene din plamani. Or, pentru ca o boala sa fie contagioasa, trebuie sa fie infectioasa, adica sa fie cauzata de infectia cu un microorganism care sa se transmita
de la o persoana la alta.
7. Bronsitele repetate cresc riscul de astm
ADEVARAT
Astmul nu este o boala de plamani propriu-zisa, ci una bronsica. Apare in urma contractiilor spastice ale bronhiilor, ce ingreuneaza sau impiedica trecerea aerului. Iar daca bronsitele se repeta, putem vorbi de o stare cronica de inflamare a bronhiilor si, implicit, de astm.