Ultima zi cu livrare gratuita la orice produs!

Mituri demontate despre probiotice

Mituri demontate despre probiotice

Medicii Centrului de Medicina Functionala si Integrativa Secom® clarifica mai jos o parte dintre aspectele cel mai des intalnite in discutiile cu pacientii referitoare la probiotice.


Putem obtine toate probioticele de care avem nevoie din dieta?

Alimentele fermentate, cum ar fi chefirul sau iaurtul sunt benefice, dar nu pot oferi avantajele suplimentelor probiotice. Pentru refacerea echilibrului florei intestinale este necesara administrarea de pre si probiotice.

Toate alimentele fermentate sunt surse de probiotice?

Culturile de bacterii vii, prin inmultirea si procesul lor metabolic, transforma alimentele in produse fermentate. Unele dintre aceste alimente sunt apoi procesate prin pasteurizare, coacere, afumare sau filtrare. Aceste etape pot omori sau indeparta culturile vii din ele. In plus, chiar daca un aliment fermentat furnizeaza bacterii vii, este important ca acestea sa fi fost testate pentru a li se verifica beneficiile asupra sanatatii. Sau, chiar daca sunt benefice, ar putea sa nu fie intr-o cantitate suficienta pentru a clasifica alimentul respectiv ca fiind o sursa de probiotice.

Toate probioticele sunt benefice?

Produsele cu probiotice au standarde si caracteristici diferite. Putem verifica daca un supliment probiotic a fost cercetat analizand tulpinile pe care le contine. Daca, de exemplu, este mentionat L. acidophilus, acesta se poate referi la tulpini diferite, cu efecte diferite. De aceea, mentionarea tulpinilor pe eticheta produsului este un factor esential. Pentru a obtine rezultate clinice bune si reproductibile, este imperativ sa se foloseasca tulpina probiotica cu actiune terapeutica specifica, sustinuta prin studii.

Ar trebui sau nu sa luam probiotice in timp ce utilizam antibiotice?

Probioticele pot ajuta la reducerea efectelor secundare asociate tratamentului cu antibiotice. Totusi, pentru ca sunt bacterii (exceptand S. boulardii, care este o drojdie) susceptibile de a fi anihilate de antibiotice, cel mai indicat ar fi sa fie administrate la 1-2 ore dupa antibiotic. Avantajele pot fi reducerea efectelor adverse ale antibioticelor utilizate, imbunatatirea eficientei lor terapeutice si sustinerea sistemului imunitar.

Cu cat un probiotic contine mai multe tulpini, cu atat e mai eficient?

Datorita naturii diverse a microflorei intestinale, se poate presupune ca un produs probiotic ce contine multe tulpini diferite este mai eficient. Totusi, numeroase studii clinice au aratat ca atat probioticele cu o singura tulpina, cat si cele cu mai multe tulpini, au actiuni benefice pentru sanatate. De exemplu, probioticul cel mai cercetat pentru diaree, S. boulardii, are o singura tulpina.

Toate probioticele fac acelasi lucru?

Probioticele sunt diferite. Intr-un organism sanatos exista o mare diversitate de microorganisme intre care exista asemanari, dar si diferente subtile, insa adesea semnificative in ceea ce priveste modul in care contribuie la sanatate. Astfel, tulpinile de Lactobacilli colonizeaza intestinul subtire si imbunatatesc secretia enzimelor digestive, in timp ce Bifidobacteriile colonizeaza intestinul gros si, pe langa alte beneficii, asigura un tranzit normal.

Cu cat probioticele contin mai multe miliarde de bacterii, cu atat sunt mai eficiente?

Calitatea tulpinii este la fel de importanta ca si cantitatea – numarul de bacterii vii capabile sa formeze colonii atunci cand sunt cultivate (UFC). Mai multe miliarde UFC nu inseamna totdeaunamai bun. Eficienta probioticelor depinde de tulpina, doza, afectiune si durata terapiei.

Probioticele isi exercita actiunea benefica doar prin echilibrarea microbiotei?

Actiunea benefica a probioticelor se manifesta atat asupra microbiotei, cat si asupra epiteliului intestinal si asupra sistemului imunitar. Interactiunea probioticelor cu microbiota intestinala este exercitata prin producerea substantelor antimicrobiene, stimularea secretiei de mucus, sustinerea functiei de bariera intestinala, cresterea capacitatii de adeziune pe mucoasa intestinala/vaginala. La nivel intestinal, probioticele pot echilibra raspunsul imun, pro si anti inflamator. Sustinerea sintezei citokinelor pro inflamatoare are rol in recunoasterea agentilor patogeni si directionarea sistemului imun impotriva acestora. Stimularea citokinelor anti inflamatoare protejeaza organismul fata de leziunile epiteliului intestinal produse de un raspuns inflamator prea intens.

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare