15% reducere la achizitii de minim 200 de lei!

Infertilitatea – lupta dureroasa pentru sansa de a da viata

Infertilitatea – lupta dureroasa pentru sansa de a da viata

„Nu faceti si voi un copil?”, „Pe cand, un bebe? Ar cam fi timpul!” – sunt, pana la un punct, doar doua intrebari enervante si lipsite de tact, care pot fi incredibil de dureroase daca raspunsul sta intr-un singur cuvant – infertilitate. Diagnosticul de infertilitate declanseaza o lupta cu multe batalii, sperante, esecuri si cu o multime de investigatii, tratamente si proceduri. Chiar daca nimeni nu ne ofera garantii, capitularea nu este o solutie.

text: Victoria Donos

Unul din sase cupluri din Romania se confrunta cu infertilitate, iar o treime dintre femeile cu varsta peste 35 de ani si mai mult de jumatate din cele care au trecut de 40 de ani se confrunta cu aceasta afectiune1.
Infertilitatea este definite ca incapacitatea unui cuplu de a avea un copil, dupa un an de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Boala poate cumula mai multi factori, care se pot manifesta fie la unul dintre parteneri, sau chiar la ambii.
Timpul nu vindeca infertilitatea, dimpotriva, reduce sansele. Ca sa nu fie prea tarziu, dupa un an de incercari esuate, adresati-va unui specialist in probleme de infertilitate. Un set complet de investigatii, precum si consiliere adecvata pot duce spre identificarea cauzei care va impiedica sarcina.

6 CAUZE CARE POT DUCE LA INFERTILITATE LA FEMEI

Sansele unei femei de a avea un copil se pot reduce din cauze care pot fi medicale, anatomice sau legate de stilul de viata. Printre acestea, se numara:

1 STRESUL

Desi fiecare organism reactioneaza diferit la factorii de stres, sansele unei femei de a obtine o sarcina cand este stresata scad cu 40%, arata datele unui studiu. Atunci cand suntem stresati, corpul elibereaza cortizol si alti hormoni pentru a intra in modulul „lupta sau fugi”, ceea ce inseamna ca prioritatea acestuia este supravietuirea, nu reproducerea2.

2 VARSTA

Femeia se naste cu o rezerva prestabilita de foliculi. Aceasta se consuma progresiv de-a lungul vietii, insa in jurul varstei de 35–37 de ani, rata de epuizare foliculara se accentueaza.
De asemenea, organismul are grija ca in perioada activa a sistemului reproducator sa selecteze mai intai foliculii cu cel mai mare numar pentru receptori de FSH, ceea ce face ca dupa o varsta sa scada rata de fecundare din cauza ca in rezerva au ramas foliculii cu rezistenta mare la FSH3.

3 FUMATUL

In cazul fumatoarelor, pierderea foliculara este cu 25% mai mare decat la nefumatoare, subliniaza prof. Radu Vladareanu in lucrarea „Obstetrica si ginecologie clinica”.

4 PROBLEMELE OVARIENE

Lipsa procesului de ovulatie (anovulatie) sau a ovulatiei ocazionale (oligo-ovulatie) poate avea cauza in: sindromul ovarelor polichistice (PCOS), diverse afectiuni endocrine, chisturile ovariene, tumori ovariene si adrenale, afectiuni renale/hepatice, anumite medicamente etc. Supraponderabilitatea, deficitul nutritional, scaderile bruste in greutate, exercitiile fizice intense pot determina si ele disfunctii ovulatorii. Sa nu uitam de varsta inaintata, care, prin reducerea rezervei foliculare, este un factor important aici.

5 ENDOMETRIOZA

Este o afectiune asociata cu infertilitatea: intre 30% si 50% dintre femeile cu aceasta boala sufera de infertilitate4. Boala se manifesta prin dezvoltarea tesutului endometrial in afara cavitatii uterine, determinand modificarea anatomiei pelvine, distorsionarea trompelor uterine sau afectarea tesutului ovarian.

6 AFECTIUNILE TUBARE

Trompele uterine faciliteaza fecundarea si conduc ovocitul fecundat in uter. Daca procesele esueaza, poate aparea o sarcina extrauterina. Principala cauza a obstructiei tubare sunt bolile inflamatorii pelvine si infectiile cu Chlamydia. La probleme tubare pot duce anumite dispozitive intrauterine, precum si unele infectii intraabdominale (ex., diverticulita, apendicita acuta), unele interventii chirurgicale etc.
Problemele imunitare, genetice, disfunctiile colului sunt alte cauze care pot duce la infertilitate.

TRATAMENTUL INFERTILITATII, UN PROCES COMPLEX

Tratarea cauzelor este primul pas in abordarea infertilitatii. Chiar daca tratamentele pot fi solicitante din punct de vedere fizic, psihic si financiar, medicina moderna ofera optiuni. Tehnicile de reproducere umana asistata – fertilizarea in vitro (FIV), inseminarea artificiala si ICSI (injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului) – sunt printre solutiile moderne cu rezultate in tratamentul infertilitatii.
Incercati doar sa nu le priviti ca pe solutii de ultim moment. Integrarea terapiilor natural alaturi de cele clasice poate fi de ajutor in acest demers.
Inositolul, compus al grupului de vitamine B, ajuta la cresterea numarului si a calitatii ovocitelor, imbunatatind rata de succes in FIV, arata studiile5. Un efect pozitiv asupra fertilitatii il au si Vitex agnus-castus, fiind recomandat femeilor cu probleme ovulatorii6, extractele glandulare7, ce vin sa sustina echilibrul hormonal, in timp ce plantele cu efect adaptogen, cum este Rhodiola Rosea8, ajuta la imbunatatirea starii psihice, aspect care n-­ar trebui neglijat in abordarea infertilitatii.

infertilitatea la femei

Referinte:

1. www.digi24.ro/special/campaniidigi24/romania-furata/romaniain-goana-pentru-copii-ce-face-statulpentru-cuplurile-infertile-893041
2. www.huffngtonpost.com/entry/does-stress-cause-infertilityanswers-from-a-fertility_us_57e214bbe4b00267764fb54f
3. R. Vladareanu, „Obstetrica si ginecologie clinica”, Editura Universitara „Carol Davila”, Bucuresti, 2007, p.342
4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3538128/
5. www.sogr.ro/revista/index.php?option=com_content&view=article&id=428:-mioinozitol-terapie-adjuvanta-in-cadrul-stimularii-ovarelormicropolichistice&catid=81:nr22012-apr-mai-iun&Itemid=225%C5%A3
6. Bergmann, J., et al. „[The effcacy of the complex medication Phyto-Hypophyson L in female, hormone-related sterility. A randomized, placebo-controlled clinical double-blind study].“ ForschendeKomplementarmedizin und klassischeNaturheilkunde=Research in complementary & natural classical medicine 7.4 (2000): 190–199.
7. J Clin Endocrin Metab, 2013, doi: 10.1210/jc.2012-4107, Dessiccated Thyroid Extract Compared with Levothyroxine in the Treatment of hypothyroidism: A Randomized, Double-Blind, Crossover Study, Thnh D. Hoang et al.
8. Therapeutic effects and safety of Rhodiola rosea extract WS® 1375 in subjects with life-stress symptoms—results of an open-label study, www.ncbi.nlm.nih.gov

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare