📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Candidoza - Inamicul care ataca atunci cand suntem vulnerabili

Candidoza - Inamicul care ataca atunci cand suntem vulnerabili

O prezenta neplacuta, cu simptome suparatoare, candidoza este o infectie fungica, cu o mare prevalenta la femei. Intr-o proportie de 75%, acestea vor avea cel putin o candidoza vaginala pe parcursul vietii, iar in cazul a 40–45%, infectia va reaparea de mai multe ori.
Candida este o ciuperca „oportunista”, care-si poate face prezenta si in alte zone, profitand de vulnerabilitatea sistemului imunitar sau de alte afectiuni si dezechilibre.

text: Dr. Oana Bogzeanu, medic specialist medicina generala, Centrul de Medicina Integrativa Secom®


Istoria descoperirii candidei se intinde pe parcursul mai multor secole, primele mentiuni facand referire la un agent patogen contagios care determina aparitia plagilor ulceroase la nivelul gurii, afte si alte infectii oro-esofagiene. Bernhard Langenbeck, medic german, in 1839, claseaza pentru prima data agentul cunoscut deja pentru aparitia aftelor in categoria drojdiilor, dupa ce identifca ciuperca la un pacient cu febra tifoida. In 1844, J.H. Bennet identifica o ciuperca similar in sputa unui pacient cu pneumotorax, concluzionand ca ciuperca este indicatorul unei depresiuni a functiilor vitale ale organismului. Numeroase studii vorbesc si ulterior despre aceasta ciuperca, facandu-se sistematizari si studii riguroase.

Candidoza este astfel denumirea generica pentru un grup de infectii fungice provocate de ciupercile din genul candida. Sunt cunoscute aproximativ 200 de specii de candida, insa doar C. albicans, C. glabrata, C. tropicalis, C. parapsilosis, Candida krusei si C. lusitaniae sunt mai frecvent asociate cu infectii la oameni.
Denumirea candida provine din latina, candidus fiind numele pentru toga candida, o haina alba purtata de senatorii romani.
Candida este considerata un agent patogen oportunist, deoarece face parte din microbiota normala a organismului uman, fiind, de obicei, inofensiva. In cazul persoanelor sanatoase, candida exista fara sa produca boli – de piele, ochi, urechi, inima, sistem nervos, pe mucoasa
cavitatii bucale, a tractului gastro-intestinal, uro-genital, a nasului sau a sinusurilor. In anumite conditii insa, candida produce infectii numite candidoze, cel mai frecvent implicata fiind Candida albicans.

FACTORI FAVORIZANTI pentru dezvoltarea candidozelor pot fi tratamentele cu antibiotice, imunosupresivele, anticonceptionalele, steroizii, chimioterapia, transplantul de organe, stenturile, protezele dentare, protezele ortopedice, cateterele venoase, implanturile, diabetul zaharat, bolile inflamatorii intestinale, dezechilibrele alimentare (ex., consumul excesiv de carbohidrati rafinati, unele alimente fermentate), sarcina.
Candidozele pot varia ca severitate, de la forme usoare pana la forme grave. Cand intra in circulatia sangvina (candidemia), candida ne poate pune viata in pericol, din cauza ca poate infecta aproape orice organ, devenind extrem de rezistenta la actiunea sistemului imunitar.

Toxinele care se elibereaza in infectiile cu Candida albicans pot produce dezechilibre hormonale (hipoparatiroidism, hipotiroidism, boala Addison), boli autoimune, alergii, oboseala cronica, fibromialgie, ameteli, probleme de concentrare, iritabilitate, migrene, halena, tuse, inflamatii articulare, dureri musculare, intolerante alimentare, eczeme, psoriazis, infectii parazitare.
Exista o legatura directa intre anumite forme de candidoza si dezvoltarea cancerului oral sau reactivarea unor virusuri latente, cum ar fi virusul Epstein-Barr sau virusul herpetic, pe fondul unei imunitati scazute.

TIPURI DE CANDIDOZE

1 CANDIDOZA VAGINALA

Vulvovaginita candidozica este o afectiune cu care se confrunta foarte multe femei. Aceasta se manifesta prin scurgeri albe, dense, branzoase, fara miros, urinari frecvente, mancarimi, usturimi, inflamatii in zona vaginala si anala, dureri in timpul actului sexual.
Candida patrunde foarte usor in tractul urinar al femeii, afectand vezica urinara sau chiar rinichii. La acest nivel, aceasta se manifesta prin disurie (urinare dureroasa), hematurie (sange in urina), febra, frisoane, durere, crampe, greata si varsaturi. Prezenta candidei in urina se numeste candidurie.

2 CANDIDOZA ORO-FARINGOESOFAGIANA

Mucoasele de la nivelul tractului digestiv superior, gura, faringe, esofag, sunt colonizate in mod normal de candida din opt specii, C. albicans, C. glabrata, C. guillermondii, C. krusei, C. parapsilosis, C. pseudotropicalis, C. stellatoidea, C. tropicalis, insa aceste infectii pot sa provoace cel mai frecvent C. albicans, mai rar C. krusei, C. glabrata sau C. tropicalis.
Organismul sanatos are capacitatea de a preveni candidozele prin substantele antimicrobiene care se afla in compozitia salivei (ex., lactoferina, sialoperoxidaza, lizozima, polipeptidele bogate in histidine si anticorpi specifici anticandida).
Candidoza oro-faringo-esofagiana se manifesta prin: depuneri albe pe obraji, limba si gat, inflamatia mucoaselor cu inrosire si durere, gura uscata, reducerea sau pierderea gustului, dureri in procesul de mestecare a hranei sau inghitire, crapaturi si inrosire la colturile gurii.

3 CANDIDOZA IN SARCINA

Femeile gravide prezinta adesea candidoza vulvo-vaginala. Printre factorii care determina multiplicarea necontrolata a coloniilor de candida, se numara:

  • nivelul crescut al estrogenilor si al hormonului lactogen placentar, care produce cresterea glicogenului in secretiile vaginale; excesul de glicogen se transforma, in vagin, in glucoza, care hraneste candida;
  • dezechilibrul florei intestinale;
  • dieta dezechilibrata (saraca in proteine de calitate si grasimi sanatoase si in exces de carbohidrati rafinati).

Unele cercetari au stabilit existenta unei posibile legaturi intre infectarea mamei cu candida si sanatatea fatului. Atunci cand administrati orice tratament in sarcina, chiar daca acesta este natural, discutati cu medicul dumneavoastra. Din cauza unor efecte hormonale, de stimulare
a circulatiei abdominale, unele plante medicinale pot provoca contractii uterine, sangerari sau avort spontan.
Precautia este absolut necesara si justificabila. Orice tratament se va face doar la recomandarea
medicului specialist, cu experienta in fitoterapie.

CAND CANDIDA REVINE – CE ESTE CANDIDOZA RECURENTA?

Candidoza este considerata recurenta atunci cand apar cel putin patru episoade intr-un an sau cel putin trei episoade tratate cu antibiotice. Candidoza recurenta se distinge de infectia persistenta prin faptul ca are perioade in care este asimptomatica.

Factorii de risc pentru candidoza vulvo-vaginala recurenta sunt:

  • persistenta conditiilor favorizante (ex., tratamente cu antibiotice, diabet zaharat, folosirea contraceptivelor, imunodeficienta, transmiterea sexuala, dezechilibrul florei intestinale etc.);
  • tratamentul antifungic urmat doar de unul dintre parteneri produce reinfectarea reciproca, chiar daca simptomele sunt evidente doar la unul dintre ei (candidozele genitale la barbati sunt, in general, asimptomatice);
  • dezvoltarea unor specii rezistente la medicamentele antifungice (ex. C. tropicalis, C. glabrata, C. krusei);
  • folosirea medicamentelor care actioneaza doar asupra fungilor liberi, fara distrugerea biofilmului sau fara sa reduca factorii favorizanti ai candidozei.

BIOFILMUL, SCUTUL PRIN CARE CANDIDA REZISTA

Ca si alti agenti patogeni, candida are „metode” de aparare si supravietuire. Una dintre acestea este crearea unor structuri de protectie, numite biofilme, sub care candida se dezvolta si devine rezistenta la tratamentele antifungice. Biofilmul protejeaza coloniile de C. albicans impotriva actiunii sistemului imunitar si a radicalilor liberi care le-ar putea distruge.
Acesta contine aproximativ 32% glucoza, ceea ce inseamna ca fungii au nevoie de glucoza nu numai pentru a creste si a se reproduce, ci si pentru a crea biofilmul.

Fungii si bacteriile care se dezvolta sub biofilm sunt de pana la 1.000 de ori mai rezistenti la tratamente, comparativ cu cei liberi!
Cercetarile au estimat ca 60–80% dintre infectiile microbiene din organism sunt cauzate de cresterea bacteriilor ca biofilm.
Periodic, fungii si bacteriile scapa din biofilm, se multiplica rapid si se disperseaza, provocand infectii recidivante.

ABORDAREA INTEGRATIVA

Medicina Integrativa si Functionala este un sistem de ingrijire a sanatatii care se bazeaza pe:

  • analiza holistica a pacientului (se adreseaza fiecarei persoane ca unui intreg, nu doar unor disfunctii izolate);
  • stabilirea unei relatii de parteneriat terapeutic intre pacient si medic si stimularea unei atitudini proactive din partea pacientului;
  • tratarea cauzelor, nu doar a simptomelor bolilor;
  • tratarea inclusiv a afectiunilor fara o cauza organica cunoscuta;
  • sustinerea mecanismelor proprii de vindecare ale organismului;
  • integrarea diferitelor metode de tratament (medicamente, suplimente naturale, diete terapeutice s.a.)
  • folosirea tehnologiilor moderne si a celor mai recente descoperiri in domeniul medicinii, geneticii, biologiei.

Pe baza acestui concept, in Centrul de Medicina Integrativa Secom® sunt elaborate programe personalizate de tratament natural pentru toate etapele si mecanismele infectiei cu candida:

  • reducerea factorilor predispozanti identificabili ai candidozelor;
  • reducerea formarii biofilmului si dezvoltarii coloniilor de candida rezistente;
  • reducerea toxinelor eliberate de candida si a toxicitatii medicamentelor antifungice;
  • echilibrarea sistemului imunitar si cresterea rezistentei la infectiile fungice;
  • reducerea rezistentei candidei la medicamentele antifungice;
  • imbunatatirea structurii si functiilor organelor afectate.

Stiati ca, in interiorul biofilmului, miliardele de microorganisme patogene comunica intre ele printr-un sistem de semnalizare intercelulara numit „quorum sensing”, care le asigura hrana, dezvoltarea si rezistenta la tratamentele antifungice si antibiotice?

Pentru realizarea tuturor acestor obiective terapeutice, recomandarile specialistilor Centrului de Medicina Integrativa Secom® includ, dar nu se limiteaza la:

Candida Cleanse – cuprinde un complex de ingrediente care ajuta la distrugerea peretilor celulari ai candidei, descompunerea biofilmului, sustinerea imunitatii mucoaselor prin cresterea IgA, reglarea pH-ului intestinal si uro-genital, a nivelului glucozei sangvine si prevenirea recurentelor.

Parasites Cleanse ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestive prin efectul antiparazitar, antifungic si antibacterian.

Lactoferrin 250mg are efect antifungic semnifcativ in cazul unor specii patogene de candida
(C. albicans, C. krusei, C. tropicalis) si actioneaza sinergic cu medicamentele antifungice.

Tea Tree Oil (uz extern) ajuta la reducerea capacitatii candidei de a adera la celulele umane, are
efect antiinflamator si antiseptic.

AHCC® plus NAC & Beta Glucan are efect protector fata de infectiile cu candida, datorita proprietatilor de stimulare a raspunsului imun antifungic al organismului.

Jarro-Dophilus Women, Prebiotics XOS + GOS si Saccharomyces Boulardii + MOS sustin raspunsul imun impotriva speciilor de candida, modifica metabolismul celular al acestora si contribuie la imbunatatirea efectelor medicamentelor antifungice.

Nattokinase Serrapeptase contribuie la dizolvarea biofilmului creat de microorganismele patogene.

Note:

1. Informatiile nu au scopul de a diagnostica, de a trata, de a vindeca sau de a preveni vreo boala sau tulburare.
2. Produsele la care se face referire in acest material nu sunt echivalente sau inlocuitoare ale medicamentelor.
3. Stabilirea diagnosticului si prescrierea tratamentului se fac numai de medicul specialist.

Referinte:

1. http://www.antimicrobe.org/h04c.files/history/DiscoveryNaming%20of%20Candida%20albicans.asp
2. www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/index.html
3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163673/
4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3654610/
5. www.hindawi.com/journals/ijmicro/2012/845352/

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare