📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Vitamina E

Date generale

Denumita stiintific tocoferol, se gaseste sub mai multe forme, de obicei alfa-tocoferol, si este o vitamina liposolubila importanta pentru functionarea la parametri optimi a mai multor organe. De asemenea, are proprietati antioxidante, contribuind la reducerea procesului de degradare celulara.

Surse naturale de vitamina E:

Se gaseste in multe alimente, precum uleiurile vegetale, uleiuri din germeni, cereale integrale, fructe, legume, carne, grasime animala, ficat, oua, lapte.

Directii de recomandare

Vitamina E este indicata in caz de deficit de vitamina E, care se intalneste mai rar, la persoanele cu afectiuni genetice si la prematurii cu greutate foarte mica la nastere.

Afectiuni cardiovasculare: datorita efectului benefic pe care il are in agregarea plachetara, dar si asupra radicalilor liberi, unele persoane folosesc vitamina E pentru a preveni sau in cadrul schemei terapeutice a afectiunilor cardiace si vasculare, printre care stenoza arteriala, hipertensiune arteriala, infarct, durere in piept, durere de picior produsa de stenoza arteriala.

Diabet si boli asociate: in cadrul mai multor studii au fost identificate beneficiile administrarii pe termen lung ale vitaminei E asupra metabolismului pacientilor cu diabet de tip 1, reducand implicatiile stresului oxidativ.

Preventia cancerului: datorita proprietatilor antioxidante, de reducere a radicalilor liberi, vitamina E este utila in preventia si ameliorarea simptomelor cancerului de plamani, cancerului oral intalnit la fumatori, cancerului colorectal, gastric, pancreatic, precum si in cazul polipilor intestinali.

Afectiunile sistemului nervos: unele cercetari au relevat ca vitamina E reduce avansarea unor boli precum Alzheimer, Parkinson, alte demente, sindromul picioarelor obosite, epilepsie.

Afectiunile ginecologice: prevenirea complicatiilor din timpul ultimului trimestru de sarcina (preeclampsia – cauzata de hipertensiunea arteriala), sindrom premenstrual, menopauza, bufeuri, chisturi mamare, infertilitate, avort habitual.

Afectiuni hepatice: studiile au aratat de-a lungul timpului ca vitamina E reduce simptomele ficatului gras de non-alcoolic.

Reducerea efectelor neplacute ale tratamentelor: in caz de dializa, radioterapie, pentru a preveni caderea parului in timpul tratamentului cu doxorubicin si a afectarii plamanilor in timpul tratamentului cu amiodarona.

Dermatologie: cremele ce contin vitamina E au efect antiimbatranire si protector – de aceea, se folosesc pentru ingrijirea pielii in timpul curelor cu chimioterapice, in arsuri solare.

Alte indicatii: distrofii musculare (imbunatatind forta musculara), cataracta, astm, infectii respiratorii, fibroza hepatica, ulcer peptic, pentru prevenirea alergiilor.

Preparate farmaceutice

Vitamina E se gaseste sub forma de capsule gelatinoase – ca unic compus activ, in diverse suplimente alimentare ce contin vitamine, minerale si alte ingrediente active – sub forma de comprimate –, in creme, lotiuni.

Interactiuni si reactii adverse

In general, vitamina E este tolerata bine, daca administrarea se face conform indicatiilor mentionate de producator, insa, in unele cazuri, pot sa apara: diaree, crampe intestinale, greata, oboseala, slabiciune, dureri de cap, vedere incetosata, disfunctia gonadelor (glandelor sexuale), cresterea concentratiei de creatina in urina.

Administrata in doze mari, poate determina exacerbarea reactiilor adverse. Vitamina E trebuie administrata cu precautie in caz de: deficit de vitamina K, sangerari sau hemoragii, diabet, infarct miocardic in antecedente, cancer de gat sau cerebral, afectiuni hepatice.

Vitamina E nu se administreaza inainte de operatii, cel putin doua saptamani inainte de interventie. Inainte de a urma o procedura de angiplastie, trebuie discutat in prealabil cu medicul despre siguranta administrarii de vitamina E.

Referinte:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-954/vitamin-e

https://www.drugbank.ca/drugs/DB00163
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144
Tratat de farmacologie. Editia I – Aurelia Nicoleta Cristea (sub redactia)

Produse ce contin Vitamina E

  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    229,00 lei
  • 50 capsule moi
    Pret obisnuit
    79,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    223,00 lei
  • Pret obisnuit
    73,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    80,00 lei
  • Pret obisnuit
    80,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    80,00 lei
  • Pret obisnuit
    83,00 lei
  • 237ml (gust de ca...
    Pret obisnuit
    121,00 lei
  • flacon cu 120 tab...
    Pret obisnuit
    227,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    85,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    46,00 lei
  • Pret obisnuit
    109,00 lei