Transport gratuit la orice comanda in perioada 12-13 Octombrie

Usturoi

Date generale

Usturoiul (Allium sativum), originar din Asia Centrala, este o planta folosita ca aliment si condiment, insa reprezinta un adevarat remediu pentru multe afectiuni, datorita continutului bogat in peste 200 de compusi: aminoacizi, minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc), vitamine (B6, C, acid folic) si alicina (compus sulfuros predominant, care da gustul si mirosul specifice, cu puternica actiune antibacteriana).

Directii de recomandare

Afectiuni cardiovasculare: usturoiul este recunoscut ca agent in prevenirea si ameliorarea afectiunilor cardiovasculare, cu rezultate semnificative in scaderea tensiunii arteriale, in prevenirea aterosclerozei, in scaderea nivelului de colesterol si trigliceride serice. Efectul antiaterosclerotic este atribuit capacitatii alicinei de a scadea nivelul de lipide de la nivelul membranei arteriale. Studiile au demonstrat ca administrarea de usturoi inhiba mobilizarea calciului intracelular si sinteza de tromboxan A2 (care stimuleaza agregarea plachetara) si contribuie la imbunatatirea elasticitatii vaselor de sange.

Diabet zaharat: beneficiile pe termen scurt ale usturoiului asupra dislipidemiei la pacientii diabetici au fost demonstrate; studiile au aratat ca administrarea la pacientii diabetici a scazut semnificativ nivelul colesterolului total si al LDL-colesterolului si a crescut nivelul HDL-colesterolului. In ceea ce priveste efectul hipoglicemiant, inca se fac cercetari.

Efect antimicrobian: usturoiul este folosit in combaterea tulburarilor infectioase, datorita efectului sau antibacterian pronuntat. Aceste proprietati se datoreaza capacitatii alicinei de a inhiba gruparile sulfhidril. S-a demonstrat ca usturoiul exercita o inhibare diferentiala intre microflora intestinala benefica si enterobacteriile potential daunatoare.

Efect antitumoral: usturoiul contine un numar mare de compusi bioactivi cu proprietati anticanceroase, in special derivatii sulfurici (alicina). Acestia au efecte antitumorale variate, inclusiv inhibarea cresterii celulelor tumorale si efecte chemoprotective. In plus, protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, indus de radicalii liberi, si au rol in imbunatatirea procesului de diviziune celulara.

Alte efecte: antiviral, antifungic, antiseptic, detoxifiant, adjuvant in afectiuni respiratorii, afectiuni osteoarticulare.

Preparate farmaceutice

Usturoiul poate fi consumat ca atare, sub forma de tinctura sau pulbere (in afectiuni ale tractului respirator, in special), sucuri, pulbere incapsulata sau capsule moi (singur sau alaturi de vitamine sau alti compusi cu rol complementar) sau poate fi aplicat proaspat zdrobit (de exemplu, pentru indepartarea verucilor).

Interactiuni si reactii adverse

Usturoiul are un profil de siguranta ridicat. Cu toate acestea, la administrarea orala au fost raportate unele reactii, precum senzatia de arsura la nivelul cavitatii bucale si al stomacului, greata sau varsaturi, diaree. La aplicarea topica, exista riscul de iritatii ale pielii (similare arsurilor, de cele mai multe ori). In ceea ce priveste interactiunea cu medicamentele, usturoiul poate scadea eficacitatea anticonceptionalelor, warfarinei, ciclosporinei, medicamentelor administrate in infectii cu HIV.

In plus, poate creste riscul de sangerare; prin urmare, nu se administreaza concomitent cu anticoagulante orale si este recomandata intreruperea administrarii cu cel putin doua saptamani inaintea unei interventii chirurgicale.

Referinte:

Determining the Chemical Compositions of Garlic Plant and its Existing Active Element”, Journal of Applied Chemistry, 2017

Garlic – Antimicrobial and Cholesterol Fighter”, Woodland Publishing, 1995
Garlic, http://www.webmd.com
"Garlic: a review of potential therapeutic effects”, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

Produse ce contin Usturoi

  • Pret obisnuit
    90,00 lei
  • flacon cu 59 ml
    Pret obisnuit
    127,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    85,00 lei