15% reducere la achizitii de minim 200 de lei!

N-Acetil Cisteina

Date generale

N-Acetil-L-Cisteina (NAC) este o substanta derivata din aminoacidul l-cisteina, aminoacid bogat in sulf, cu rol in sinteza glutationului in organism, NAC fiind o molecula intermediara intre cisteina si glutation in sinteza naturala.

Actiune

Cisteina participa in organism la multiple functii metabolice, printre care sinteza acizilor grasi, mentinerea structurii pielii, unghiilor si parului si productia de hormoni.

Datorita functiei n-acetil-l-cisteinei de a sustine sinteza de glutation (unul dintre cei mai puternici antioxidanti secretati in corp, se gaseste in concentratii importante in creier, splina, ficat, retina), aceasta protejeaza organismul de efectele stresului oxidativ. NAC este folosita si in intoxicatiile cu acetaminofen (paracetamol), legand speciile toxice eliberate la nivel hepatic. Pe acelasi principiu, se studiaza posibilitatea ca n-acetil-l-cisteina sa fie folosita in eliminarea metalelor grele din organism, in special a plumbului. Sulful din NAC favorizeaza dizolvarea si eliminarea mucusului din plamani, fiind folosit ca un expectorant.

Cisteina este un aminoacid “neesential”, deoarece organismul il poate produce din metionina, un alt aminoacid.

Directii

Intoxicatie cu acetaminofen (paracetamol): acetaminofenul devine toxic atunci cand se depaseste doza de peste 10 g/zi sau de peste 200 mg/kg/zi, sau daca se depaseste pe parcursul mai multor zile doza de 6 g/zi sau 150 mg/kg/zi (aceste valori se adreseaza pacientilor peste 6 ani). Deja la cantitati de peste 7 g/zi daunele suferite de ficat pot deveni ireparabile si pot duce chiar la moarte. NAC si-a demonstrat capacitatea de a reduce toxicitatea acetaminofenului atat prin administrare intravenoasa, cat si pe cale orala, reducand rata deceselor cauzate de supradozajul de acetaminofen, dar si leziunile permanente la nivel hepatic.

Protectie pulmonara: datorita proprietatilor mucolitice, antioxidante si decongestionante, n-acetil-l-cisteina a fost folosita cu succes in ameliorarea simptomelor unor afectiuni severe la nivel pulmonar. Atelectazia este o afectiune caracterizata de blocarea plamanilor cu mucus, NAC fiind una dintre substantele folosite pentru tratarea ei. Administrarea de NAC amelioreaza o parte din simptomele asociate bronhopneumoniei obstructive cronice (BPOC), o afectiune caracterizata de inflamarea mucoasei tractului respirator, incarcarea plamanilor cu mucus si distrugerea alveolelor pulmonare. Desi poate fi tinuta sub control, momentan nu exista tratament care sa permita vindecarea acestei afectiuni.
Protectia renala: administrarea de NAC poate reduce cu pana la 40% riscul de deces in cazul persoanelor cu afectiuni renale severe. In cazul persoanelor cu afectiuni moderate ale rinichilor, se administreaza NAC pentru a contracara potentialele efecte nocive ale substantelor de contrast folosite in analizele cu raze X.
Protectie cardiovasculara: injectarea de NAC in timpul unui infarct mentine functia cardiaca in timpul injectarii cu nitroglicerina, reducand si senzatia de durere in piept la administrarea nitroglicerinei. In cazul persoanelor cu afectiuni cardiace, scade rezistenta la medicatia pe baza de specii de azot.
Alte directii: in cazul persoanelor care sufera traheostomie, se administreaza NAC pentru a preveni fibrozarea inciziei. In cazul persoanelor expuse la iperita (un gaz toxic, folosit in scop militar, cunoscut si cu numele de gaz mustar), administrarea de NAC reduce inflamarea cailor respiratorii superioare.

Preparate farmaceutice

NAC poate fi achizitionat sub forma de capsule, tablete, solutie injectabila, ca substanta activa unic sau in combinatie cu alte substante active. Deoarece este solubila in apa, este recomandat sa se foloseasca o forma cu eliberare prelungita, pentru a beneficia de efectele produsului mai mult timp.

Surse alimentare de cisteina

Cisteina este prezenta si in mai multe alimente, printre care se numara:

  • usturoiul
  • ceapa
  • broccoli
  • varza de Bruxelles
  • germenii de grau
  • drojdia
  • semintele
  • lactatele
  • oul
  • pestele
  • carnea.

Interactiuni si reactii adverse

NAC are un profil de siguranta ridicat, cauzand putine efecte adverse. Se recomanda administrarea cu atentie in cazul persoanelor astmatice, deoarece poate cauza bronhospasm. Se recomanda evitarea administrarii impreuna cu anticoagulante sau inaintea unei interventii chirurgicale fara a consulta un medic, in prealabil. De asemenea, NAC poate sa diminueze eficacitatea carbamazepinei, un medicament contra epilepsiei, dar si sa potenteze efectele unor tratamente cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA). Se recomanda evitarea administrarii NAC in timpul sarcinii sau al alaptarii.

Referinte:

1. N-acetyl Cysteine, http://www.webmd.com/
2. N-Acetylcysteine (NAC), https://examine.com
3. The Overlooked Compound That Saves Lives, http://www.lifeextension.com/
4. Acetylcysteine/NAC Benefits, http://www.herbwisdom.com/
5. Atelectazie pulmonara, http://www.romedic.ro/
6. Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC), http://www.exploremedicinetv.ro/
7. Intoxicatia cu paracetamol, http://www.romedic.ro/

Produse ce contin N-Acetil Cisteina

  • 60 tablete ActivTab™
    Pret obisnuit
    120,00 lei
  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    152,00 lei