15% reducere la achizitii de minim 200 de lei!

Lipaza

Date generale

Lipaza este o enzima care, in prezenta sarurilor biliare si a colipazei, transforma grasimile in trigliceride si glicerol (un alcool), astfel incat sa poata fi absorbite la nivel intestinal. Pancreasul reprezinta sursa majora a acestei enzime, dar mai poate fi produsa in cavitatea bucala sau in stomac.

Oamenii sunt capabili sa isi produca o cantitate suficienta de lipaza, dar in cazul persoanelor care sufera de boli gastrointestinale, precum fibroza chistica, boala Crohn sau boala celiaca, este posibil ca lipaza sa nu fie secretata in cantitate suficienta pentru a asimila nutrientii necesari.

Localizare

Lipaza este secretata in mod natural de organismul uman si nu poate fi asimilata din hrana. Alte surse de lipaza mai sunt: fungi si bacterii (care o folosesc pentru a facilita absorbtia nutrientilor din mediul extern), veninul unor specii de albine si viespi (lipaza are rolul de a augmenta efectul intepaturii si dimensiunea leziunii).

Actiuni

Principala actiune a lipazei este suportul enzimatic la nivel digestiv, intestinal si pancreatic. Are rolul de a mentine o permeabilitate optima a membranei celulare, care sa permita nutrientilor sa intre in celula si deseurilor sa fie eliminate din aceasta.

Persoanele cu deficit de lipaza pot prezenta una sau mai multe din urmatoarele afectiuni: hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie, hipertensiune, dificultati in a slabi, diabet, glicozurie (zahar in urina), varice. Totodata, pot avea probleme in a asimila vitaminele liposolubile: A, E, D.
In industrie se foloseste pentru a facilita fermentatia lactatelor si a branzeturilor, aceasta practica fiind folosita inca din cele mai vechi timpuri.
In industria medicala este utilizata ca metoda de analiza medicala. Dupa o leziune pancreatica, lipaza apare in circulatie aproximativ in acelasi moment cu amilaza, dar ramane crescuta o perioada mai indelungata decat aceasta (7-10 zile). Lipaza serica este de obicei normala la pacientii fara afectare pancreatica, care insa prezinta valori crescute ale amilazei asociate cu ulcerul peptic, adenita salivara, boala inflamatorie intestinala, obstructie intestinala.

Mod de actiune

Lipazele sunt enzime care au rolul de a digera grasimile in compusi mai simpli: di- si mono-gliceride, alcool si acizi grasi. Pentru ca procesul de digestie sa poata fi incheiat, actiunea lipazei trebuie sa fie completata de cea a bilei.

Preparate farmaceutice

Suplimentele alimentare care contin lipaza sunt de obicei extrase din surse de origine animala, dar sursele vegetale incep sa fie din ce in ce mai populare. Lipaza poate fi administrata impreuna cu amilaza si proteaza, formele de administrare disponibile fiind: capsule, tablete si siropuri.

Interactiuni si reactii adverse

Reactiile adverse generate de administrarea de lipaza pot fi: greata, meteorsim. Cantitati mari de lipaza pot accentua simptomele asociate fibrozei chistice.

Este bine sa se consulte un medic atunci cand se doreste administrarea de lipaza, in cazul in care se iau urmatoarele medicamente sau suplimente:
• Orlistat – produs destinat tratarii obezitatii, care are rolul de a inhiba actiunea lipazei, impiedicand astfel absorbtia grasimilor.
• Enzime digestive – papaina, pepsina, acidul clorhidric, betaina HCl – care pot distruge lipaza. In acest caz, se recomanda administrarea de tablete sau capsule protejate enteric.
NU este indicata administrarea de lipaza copiilor sub 12 ani fara a consulta un medic in prealabil.
Referinte:
1. How Lipases Helps Break Down Fats, www.diet-and-health.net
2. Lipase, www.umm.edu

Produse ce contin Lipaza

  • 60 tablete Activ...
    Pret obisnuit
    88,00 lei
  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    93,00 lei