Lemn dulce

Date generale

Lemnul dulce este o planta nativa din Europa si Asia si este cunoscuta de secole pentru utilizarea sa atat in scop medicinal, cat si ca indulcitor pentru diverse bauturi sau dulciuri. Planta este cunoscuta stiintific sub denumirea de Glycyrrhiza glabra, iar numele sau deriva de la cuvintele grecesti „glycos”= dulce si „rhiza”= radacina, datorita glicirizinei, o componenta a radacinii de lemn dulce, care este de 50 de ori mai dulce decat zaharul. Alti compusi bioactivi sunt: cumarina, polizaharidele, izoflavonele, fitosterolii.

Directii de recomandare

Calmarea afectiunilor gastrointestinale: datorita proprietatilor antiinflamatoare si imunosupresoare ale acidului glicirizic, radacina de lemn dulce s-a dovedit utila in afectiuni precum: intoxicatii alimentare, ulcer gastric, gastrite sau arsuri.

Reducerea stresului: lemnul dulce contribuie la echilibrul functiei glandelor suprarenale, responsabile de producerea cortizolului, hormonul care gestioneaza stresul in organism.

Sindromul premenstrual si menopauza: izoflavonele din radacina de lemn dulce ajuta la mentinerea echilibrului dintre estrogeni si progesteron din organism, iar fitoestrogenii contribuie la reducerea crampelor si a disconfortului din timpul menstruatiei. Studiile au demonstrat eficacitatea sa in reducerea bufeurilor nocturne.

Hepatite si alte afectiuni hepatice non-alcoolice: prin capacitatea sa antioxidanta, extractul de lemn dulce contribuie la protejarea celulelor hepatice, iar glicirizina este eficienta in reducerea intoxicatiei si stabilizarea functiei ficatului. Administrarea timp de doua luni a cate 2 g de lemn dulce a dus la reglarea markerilor hepatici testati in cazul unor leziuni la nivelul ficatului.

Imbunatatirea respiratiei: lemnul dulce contribuie la mentinerea unui sistem bronho-pulmonar sanatos, prin fluidificarea mucozitatilor, eliminarea lor si reducerea congestiei.

Alte actiuni: scaderea nivelului de colesterol rau (LDL-colesterol) si potasiu, in cazul persoanelor ce sufera de diabet sau afectiuni renale, actiune chimioprotectiva (pentru persoanele ce sufera de cancer, aflate sub tratament chimioterapic), rol antiinfectios, rol de iluminare a pielii, in situatia persoanelor ce se confrunta cu melasma. Prin stimularea mecanismului de aparare a organismului, lemnul dulce accelereaza procesul de vindecare a unor afectiuni de la nivel bucal.

Preparate farmaceutice

Radacina de lemn dulce se poate gasi atat sub forma de extracte lichide (ca indulcitor), cat si sub forma de pudra (combinata cu o baza de gel se foloseste pentru aplicare topica), ceaiuri, tablete masticabile sau capsule.

Interactiuni si reactii adverse

Este indicat ca administrarea sa se faca conform dozelor recomandate, evitand administrarea de doze mari pe perioade mai mari de patru saptamani sau doze mici pe perioade lungi.

Reactiile adverse care se pot manifesta includ: tensiune arteriala crescuta, slabiciune, valori scazute de potasiu, foarte rar afectare cerebrala, oboseala, absenta menstruatiei, retentie de apa, dureri de cap.

Nu se recomanda administrarea in sarcina si alaptare. In cazul unei interventii chirurgicale, se recomanda intreruperea administrarii de lemn dulce cu cel putin doua saptamani inainte.

Administrarea de lemn dulce este contraindicata in: afectiuni cardiovasculare, cancer de san, ovarian, uterin, endometrioza, fibrom uterin, afectiuni ale rinichilor, disfunctii erectile, in asociere cu Warfarina (poate creste riscul formarii de cheaguri de sange)

Se pot manifesta urmatoarele interactiuni: cu Digoxin (poate creste riscul de reactii adverse), cu medicatia metabolizata la nivelul ficatului de catre citocromul P450 (influenteaza eficienta acestora), cu antihipertensivele (scade eficienta acestora), corticosteroizi sau diuretice.

Referinte:

Health Benefits of Licorice Root, https://www.healthline.com/
Licorice, https://examine.com/supplements/licorice/
Licorice, http://www.webmd.com/

Produse ce contin Lemn dulce

  • 30 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    83,00 lei
  • 60 tablete ActivTab™
    Pret obisnuit
    120,00 lei
  • 20 fiole a 20ml
    Pret obisnuit
    1.802,00 lei
  • Pret obisnuit
    114,00 lei
  • flacon cu 60 caps...
    Pret obisnuit
    89,00 lei
  • Pret obisnuit
    94,00 lei
  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    77,00 lei