Doar astazi, 29 martie, ai 25% reducere la minim 2 produse Childlife

Iod

Date generale despre IOD

Iodul se gaseste in cantitati mici (15 mg) in corpul uman, aproximativ trei sferturi din acesta fiind depozitat in glanda tiroida. Iodul este vital pentru sanatatea si functionarea normala a tiroidei. Acest mineral ajuta tiroida sa regleze metabolismul, avand impact direct asupra starii si dezvoltarii fizice si psihice, afectand nervii, muschii, circulatia si procesele de la nivelul celulelor. Iodul are un rol semnificativ in reglarea nivelurilor de colesterol si prevenirea anemiei, in mentinerea sanatatii sistemului limfatic si in protejarea creierului de unele substante nocive.

Deficitul de iod, care apare cand se ingera mai putin de 20 mcg/zi, se manifesta, de cele mai multe ori, prin aparitia gusei, afectiune in care glanda tiroida se mareste foarte mult in volum. Folosirea sarii iodate are o contributie importanta la reducerea incidentei acestei afectiuni. Deficitul de iod a fost descoperit si in cazul copiilor cu retard mintal. De curand, deficitul de iod a fost asociat cu aparitia cancerului de san.

Excesul de iod din dieta produce gust metalic, rani bucale, voma si umflarea glandelor salivare.

Surse naturale de iod:

Fructe de mare, spanac, morcovi, pere, rosii, ananas, vegetale crescute in soluri bogate in iod, macris, usturoi, ceapa, ciuperci, cartofi, germeni, sare de mare, peste, ulei din ficat de peste, vinete.

Directii de recomandare

Persoanele care traiesc in zone cu sol sarac in iod trebuie sa suplimenteze cantitatea ingerata prin folosirea sarii iodate sau a suplimentelor alimentare ce contin iod.

Hipotiroidism: iodul se foloseste in hipotiroidism, fiind important in producerea de hormoni T4 si T3 esentiali pentru procesele de crestere, dezvoltare, termogeneza, oxidare, mielinizare la nivelul SNC si metabolism la nivel tisular.

Preventia ADHD-ului: studii realizate de-a lungul a peste 15 ani au demonstrat legatura dintre nivelul scazut al iodului din organismul mamei in perioada sarcinii si aparitia tulburarilor de atentie si hiperactivitate.

Fibroza mamara si prevenirea cancerului de san: cercetatorii au concluzionat in urma mai multor studii ca suplimentarea cu iod a dietei poate reduce durerea, tensiunea si fibroza de la nivelul sanului, dar si incidenta cancerului de san.

Preparate farmaceutice cu iod

Iodul se gaseste in diverse preparate medicamentoase, sub forma de tablete, in suplimente alimentare care se administreaza pe cale orala, sub forma de tablete sau comprimate.

Interactiuni si reactii adverse

Unele fructe, consumate in cantitati mari, reduc absorbtia iodului la nivelul tiroidei: piersicile, capsunile, varza, alunele, spanacul, ridichiile.

Soia poate reduce, de asemenea, absorbtia iodului in organism, de aceea se recomanda consumul acesteia cu prudenta in cazul persoanelor cu hipotiroidism.

Iodul poate interactiona cu seleniul, care converteste hormonul T4 in T3, fiind responsabil si de procesul de reciclare a iodului, mai ales in cazul in care acest mineral este prezent in exces.

 

Referinte:

The Vitamin and Health Encyclopedia; Jack Ritchason; Woodland Publishing

Herbs&Natural Supplements; Lesley Braun, Marc Cohen; Elsevier

Produse ce contin Iod

  • 237ml (gust de po...
    Pret obisnuit
    111,00 lei
  • 30 tablete cu eli...
    Pret obisnuit
    55,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    80,00 lei
  • Pret obisnuit
    80,00 lei
  • 30 tablete filmate
    Pret obisnuit
    80,00 lei
  • Pret obisnuit
    83,00 lei
  • Pret obisnuit
    73,00 lei