15% reducere la achizitii de minim 200 de lei!

Fenicul

Date generale

Feniculul (Foeniculum vulgare) este o planta perena originara din bazinul Marii Mediterane, cunoscuta inca din antichitate, care in zilele noastre se cultiva in aproape toate colturile lumii. Din fenicul se consuma toate componentele - seminte, frunze, radacina - si este extrem de apreciat pentru gustul dulceag si aroma tipica.

Directii

Indigestia: componentele uleiurilor esentiale din fenicul au efect stimulant asupra secretiei biliare si sucului digestiv, totodata reducand inflamatiile care pot aparea in tractul digestiv si favorizand absorbtia nutrientilor. In India exista obiceiul ca dupa masa sa se mestece cateva seminte de fenicul.

Constipatia si flatulenta: datorita concentratiei ridicate de uleiuri volatile care ii confera proprietati carminative (antiflatulente), feniculul este recomandat ca adjuvant in flatulenta si meteorism abdominal (senzatia de balonare). Semintele de fenicul administrate sub forma de pulbere (bogate in fibre) sunt utilizate ca laxativ.
Colici: feniculul este unul dintre ingredientele uzuale in produsele care se adreseaza colicilor. Actiunea acestora se concentreaza pe relaxarea tractului intestinal si pe indepartarea gazelor.
Dereglari menstruale: prin aportul de fitoestrogeni (compusi din plante cu structura similara cu aceea a estradiolului, putand mima in organism efectele acestuia), este un bun reglator hormonal, reducand simptomele sindromului premenstrual sau simptomatologia asociata menopauzei si premenopauzei: bufeuri, iritabilitate, insomnie.
Protectie cardiovasculara: fiind o sursa importanta de potasiu, care actioneaza ca un vasodilatator, ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale optime. Efectul benefic este sustinut de combinatia de vitamina B6 si acid folic. Folosirea pudrei din seminte de fenicul, prin aportul de fibre, metine un nivel optim al colesterolului in organism.
Functia cerebrala: Feniculul sustine functia cerebrala prin aportul de acid aspartic (benefic in sinteza aspartatului, neurotransmitator cu rol in procesul de memorare si invatare) si colina (care sustine functia cognitiva).
Alte efecte: Extractul de fenicul are rol galactogog (stimuleaza lactatia), imunostimulator ( prin aportul de vitamina C ), protector al aparatului vizual ( contine antioxidanti, ce protejeaza celulele din retina, si uleiuri volatile cu rol antiinflamator, care pot preveni afectiuni ca degenerescenta maculara)

Preparate pe baza de fenicul

Feniculul poate fi gasit intr-o multitudine de forme si combinatii pe piata farmaceutica si nu numai. Dintre ele reamintim: uleiuri esentiale de seminte de fenicul, pudra de seminte, capsule, tablete, ceaiuri, tincturi etc.

Interactiuni si reactii adverse

Din cauza concentratiei mari de potasiu, nu se recomanda a fi administrate produse pe baza de fenicul sau a fi consumate cantitati mari de fenicul impreuna cu beta-blocante.

Deoarece efectul contraceptivelor orale pe baza de estrogen ar putea fi influentat de consumul de fenicul, este recomandat sa se administreze cu moderatie.
Este indicat sa se consume fenicul cu precautie in perioada administrarii de Tamoxifen (produs care se adreseaza pacientilor cu tumori influentate hormonal).
Este recomandat se se consume cu precautie in ulcer gastric, ulcer duodenal, enterocolite acute si cornice.
Referinte:
1. Fennel, www.drugs.com
2. Fennel: Health Benefits, Nutritional Value & Uses, www.organicfacts.net

Produse ce contin Fenicul

  • 60 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    92,00 lei
  • 100 capsule vegetale
    Pret obisnuit
    63,00 lei
  • flacon cu 30 tabl...
    Pret obisnuit
    51,00 lei