Calendula officinalis extract

Date generale

Calendula officinalis (galbenele) este o planta cultivata anual, originara din zona mediteraneana, cu tulpina bogat ramificata si flori galben-portocalii, inflorite de primavara pana la primul inghet.

Planta a fost folosita pentru prima data in scop medicinal la sfarsitul secolului al XII-lea, pentru uz extern, in vederea accelerarii procesului de vindecare a ranilor si a prevenirii infectiilor.

Principalele componente active din galbenele sunt: polizaharide, steroli, derivati flavonici, glicozide si mucilagii. De asemenea, extractul de galbenele contine o cantitate foarte mare de carotenoide, responsabile de efectul cicatrizant.

Directii de recomandare

Efect de cicatrizare: galbenelele contin flavonoide, compusi implicati in cresterea ratei de neovascularizatie, care depoziteaza hialuronan (acid hialuronic), componenta principala a matricei extracelulare. Acidul hialuronic contribuie la proliferarea si migrarea celulelor, precum si la formarea, alinierea si migrarea capilarelor, ceea ce explica capacitatea de accelerare a procesului de vindecare.

Afectiuni cutanate: planta este utilizata in vederea ameliorarii unor afectiuni cutanate: procesul de vindecare a unor arsuri minore, inclusiv arsuri solare sau eruptii cutanate, inclusiv iritatia de scutec, specifica bebelusilor. A fost folosita, de asemenea, in terapia unor probleme sistemice ale pielii, precum: dermatite, eczeme, acnee sau psoriazis. S-a demonstrat chiar ca poate preveni dermatita la pacientii care urmeaza radioterapie.

Proprietati antimicrobiene si de detoxifiere: galbenelele sunt folosite pentru a stimula functionarea si detoxifierea ficatului si vezicii biliare si se considera ca au capacitatea de a inhiba bacteria Helicobacter pylori, asociata gastritei si ulcerelor peptice.

De asemenea, proprietatile antifungice ar putea sa indice utilitatea galbenelelor ca remediu pe baza de plante pentru infectiile fungice (afte, piciorul atletului). Uleiul esential de galbenele este introdus in supozitoare, cu efect antifungic.

Alte efecte: contribuie la ameliorarea simptomatologiei caracteristice menopauzei, dar si la reglarea ciclului menstrual, poate fi utila in stimularea contractiilor uterine si eliminarea placentei dupa nastere, ceaiul de galbenele mai este folosit sub forma de spalaturi in reducerea inflamatiei si rosetii din infectiile oculare.

Preparate farmaceutice

Frunzele de galbenele proaspete sau uscate sunt disponibile in tincturi, extracte lichide, perfuzii, unguente si creme.

Produsele din galbenele trebuie protejate intotdeauna de lumina si umiditate si nu trebuie utilizate dupa trei ani de depozitare.

Interactiuni si alte reactii adverse

Galbenelele au un profil ridicat de siguranta. In anumite situatii, pot interactiona cu medicatia sedativa, cu medicamentele antihipertensive, cu antidiabeticele orale.

Pot sa genereze eruptii cutanate in cazul persoanelor sensibile la plante din familia Asteraceae, precum crizanteme, margarete, ambrozii.

Nu este recomandata administrarea in perioada de sarcina si alaptare.

La copii, este recomandata administrarea doar sub forma de preparate topice sau homeopate.

Referinte:

Calendula – Health Benefits and Side Effects, https://www.herbal-supplement-resource.com
Calendula, http://www.umm.edu
The Benefits of Calendula Officinalis, http://thenakedchemist.com