Transport gratuit la orice produs in perioada 8-10 Septembrie!

cea mai buna berberina

Totul despre berberina: proprietati, principalele beneficii si modul de utilizare

Berberina este un compus activ extras din anumite plante, printre care se numara Berberis aristata. Utilizata de milenii in medicina traditionala chineza, mai ales in gestionarea glicemiei si mentinerea unei sanatati digestive optime, berberina a fost asociata cu numeroase alte beneficii, captand atat interesul cercetatorilor, cat si al celor care isi doresc un stil de viata echilibrat. Descopera in acest articol ce este berberina, care sunt proprietatile si beneficiile sale si cum poate fi utilizata pentru o serie de afectiuni comune in randul populatiei.

Cuprins:

  • Ce este berberina? 
  • Care sunt proprietatile berberinei
  • Ce beneficii are berberina pentru organismul uman
  • Cum se utilizeaza berberina 
  • Berberina - contraindicatii, efecte secundare si interactiuni

  • Ce este berberina

    Berberina este un alcaloid derivat din izochinolina, un compus organic cunoscut, printre altele,  pentru proprietatile sale antivirale, antitumorale si antioxidante (1, 2). Berberina folosita pentru suplimentele alimentare poate fi extrasa din scoarta, tulpina, radacina si rizomii mai multor plante, iar printre acestea se numara:

    • Hydrastis canadensis, o planta perena din familia Ranunculaceae, originara din sud-estul Canadei si estul Statelor Unite ale Americii;
    • Berberis aquifolium (strugurii de Oregon), o planta cu flori din familia Berberidaceae, originara din vestul Americii de Nord;
    • Coptis chinensis, o planta cu flori din familia Ranunculaceae, originara din China, care produce un pigment galben, datorita continutului ridicat de alcaloizi;
    • Berberis aristata, un arbust din familia Berberidaceae, originar din Himalaya, India si Nepal;
    • Phellodendron amurense, sau arborele de pluta de Amur, originar din estul si nord-estul Asiei.

    Care sunt proprietatile berberinei

    Berberina are numeroase proprietati biologice, dar printre cele recunoscute stiintific se numara faptul ca:

    • sustine reglarea nivelului de zahar din sange (3), avand actiune hipoglicemianta;
    • ajuta la scaderea nivelului de lipide din sange, precum trigliceridele si colesterolul;
    • ajuta, prin proprietatile antioxidante, la combaterea efectelor stresului oxidativ prin neutralizarea radicalilor liberi;
    • este utila in controlul procesului inflamator, implicit in gestionarea afectiunilor inflamatorii cronice;
    • are proprietati antimicrobiene, putand fi folosita pentru combaterea anumitor tipuri de bacterii, fungi si paraziti.

    Una dintre principalele actiuni ale berberinei este de a activa o enzima din interiorul celulelor numita proteinkinaza. Aceasta joaca un rol esential in reglarea metabolismului si a nivelului de energie si se gaseste in celulele din intreg organismul.


    De asemenea, un studiu (4) publicat in 2017, realizat pe animale, a aratat ca berberina are si proprietati neuroprotectoare, limitand productia de placi amiloide din creier, specifice bolii Alzheimer, si sprijinind eliminarea acestora.

    Ce beneficii are berberina pentru organismul uman

    beneficiile berberinei

    Studiile si testele realizate asupra berberinei indica faptul ca aceasta poate oferi suport in tratarea unui numar mare de afectiuni. Iata care sunt principalele beneficii ale berberinei:

    Berberina ajuta la scaderea glicemiei

    Multiple studii arata ca berberina poate reduce semnificativ nivelul de zahar din sange, fiind utila pentru persoanele care sufera de diabet zaharat de tip 2. O meta-analiză publicata in 2012 (5) a stabilit ca berberina este eficienta in managementul hiperglicemiei si dislipidemiei, iar un alt studiu (6) a aratat ca aceasta poate reduce glicemia.

    Mai precis, berberina actioneaza prin suport in:

    • reducerea rezistentei la insulina, ceea ce face ca hormonul care regleaza glicemia sa fie mai eficient;
    • cresterea glicolizei, ajutand organismul sa descompuna zaharurile din interiorul celulelor;
    • reducerea nivelului de zaharuri produse la nivelul ficatului;
    • incetinirea procesului de descompunere a carbohidratilor la nivelul intestinului;
    • cresterea numarului de bacterii benefice din intestin.

    Desi berberina poate fi folosita ca supliment alimentar in gestionarea diabetului de tipul 2, aceasta nu poate inlocui tratamentul diabetic clasic.

    Berberina poate sustine reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare

    Afectiunile cardiace reprezinta in prezent principala cauza de deces la nivel mondial. Numerosi factori care pot fi masurati in sange sunt asociati cu un risc crescut de astfel de afectiuni, iar printre cei mai importanti se numara nivelul colesterolului si al trigliceridelor. Mai multe studii (7, 8) au demonstrat ca berberina ofera suport pentru:

    • scaderea colesterolului total;
    • scaderea colesterolului “rau” (LDL);
    • scaderea trigliceridelor din sange;
    • cresterea colesterolului “bun” (HDL).

    In plus, berberina poate ajuta la gestionarea tensiunii arteriale, avand proprietati hipotensive, si a tulburarilor de ritm cardiac.

    Berberina prezinta proprietati antioxidante

    In conditii normale, organismul mentine un echilibru intre agentii antioxidanti si cei pro-oxidanti. Dezechilibrele apar in cazul unui stres oxidativ crescut, care duce la deteriorarea celulelor. Acesta joaca un rol in aparitia multor afectiuni, precum cancerul, boala Alzheimer si cele cardiace. Berberina prezinta proprietati antioxidante (9), datorita actiunii sale de reducere a peroxidarii lipidice.

    Peroxidarea lipidica poate fi descrisa ca un proces in care oxidantii, cum ar fi radicalii liberi, ataca lipidele care contin o dubla legatura carbon-carbon. Ca raspuns la peroxidarea lipidica a membranei si in functie de circumstantele metabolice specifice si de capacitatile de reparare a celulelor, acestea pot supravietui sau pot induce moartea celulara (10).

    In cazul unor rate medii sau ridicate de peroxidare a lipidelor (conditii toxice), amploarea daunelor oxidative depaseste capacitatea de reparare, iar celulele induc apoptoza sau necroza, moartea celulara programata; ambele procese duc in cele din urma la deteriorarea celulelor, favorizand dezvoltarea diferitelor afectiuni patologice si imbatranirea accelerata (10). 

    Berberina ajuta la pierderea in greutate

    Obezitatea este o problema de sanatate comuna in randul populatiei care poate provoca aparitia a numeroase afectiuni, printre care se numara:

    • diabetul de tip 2;
    • afectiuni cardiovasculare;
    • hipertensiune arteriala;
    • hipercolesterolemia.

    Berberina poate fi eficienta si ca supliment pentru pierderea in greutate, mai ales prin activarea tesutului adipos brun (11). Acest tip de tesut ajuta organismul sa transforme hrana in caldura corporala, iar activarea crescuta poate ajuta la gestionarea obezitatii.

    Berberina este utila in gestionarea sindromului ovarelor polichistice

    Pana in prezent, nu se cunosc cauzele exacte ale sindromului ovarelor polichistice (SOPC), o conditie de care sufera in 5 si 10% dintre femeile aflate in perioada fertila. Totusi, anumiti factori de risc cresc probabilitatea de aparitie a acestei afectiuni, care poate duce la infertilitate, iar printre acestia se numara excesul de insulina, excesul de hormoni androgeni si inflamatia cronica. Unele studii (12) au aratat ca berberina poate imbunatati echilibrul hormonal prin reducerea testosteronului si sa creasca efectele unor medicamente folosite in mod curent in tratarea SOPC, precum metformin si contraceptivele orale.

    Berberina sustine sanatatea sistemului urinar

    Avand proprietati antimicrobiene si antioxidante, berberina poate oferi suport in prevenirea si gestionarea infectiilor urinare, inclusiv a cistitelor, o afectiune frecvent diagnosticata in randul femeilor. Unele studii (13) au aratat eficienta sa in prevenirea recidivelor, precum si reducerea incarcaturii bacteriene.

    Berberina sustine sanatatea sistemului gastro-intestinal si a ficatului

    Berberina este cunoscuta pentru activitatea antimicrobiana si antiparazitara, ceea ce o face un suport in infectiile gastrointestinale, de exemplu, diareea infectioasa, diareea acuta si viermii intestinali. (14) De asemenea, poate sa ajute la echilibrarea florei intestinale, oferind suport in afectiuni cronice precum sindromul colonului iritabil.

    Pe de alta parte, Berberina poate ajuta la reducerea acumularii de grasimi in ficat, ceea ce ar putea fi util in prevenirea unor afectiuni, precum steatoza hepatica (ficatului gras non-alcoolic) (15).

    Cum se utilizeaza berberina

    berberina

    Berberina este disponibila sub forma de suplimente alimentare, comercializate in mai multe variante, capsule, comprimate sau pudra. Doza recomandata se va stabili in urma consultarii unui medic specialist, precum si luand in considerare recomandarile de pe ambalajul produsului.

    Berberina - contraindicatii, efecte secundare si interactiuni

    Berberina este, in general, bine tolerata de organism, insa este recomandat sa consulti un medic inainte de a incepe administrarea suplimentelor alimentare care o contin. Berberina este contraindicata celor care:

    • au antecedente cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral;
    • sufera de diabet de tipul 1 (insulino-dependent);
    • sufera de tulburari hepatice;
    • sunt insarcinate sau alapteaza;
    • sunt copii sau adolescenti.

    De asemenea, este important de luat in considerare ca actiunea berberinei poate interfera cu anumite medicamente, printre care se numara:

    • cele administrate in diabetul de tipul 2;
    • cele administrate in hipertensiune arteriala;
    • antidepresivele;
    • anticoagulantele (pentru subtierea sangelui);
    • tratamentele anticancer.

    Printre posibilele efecte secundare ale administrarii de berberina se numara disconfortul de la nivel digestiv, constipatia, greata, diareea, eruptiile cutanate, durerile de cap, tremorul muscular, dar si cresterea in dimensiuni a ficatului si a rinichilor.

    In concluzie, berberina este un compus natural puternic cu un spectru larg de beneficii pentru sanatate, sustinute atat de practicile traditionale milenare, cat si de cercetarile stiintifice contemporane. Totusi, ca in cazul tuturor suplimentelor alimentare, se recomanda administrarea berberinei sub supravegherea unui medic, pentru a-i maximiza beneficiile.

    Sursa foto: Freepik

    Resurse:

    1. https://mcpress.mayoclinic.org/nutrition-fitness/berberine-is-a-promising-supplement-but-its-not-a-magical-weight-loss-solution/
    2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6111450/
    3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27887947/
    4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28223223/
    5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3478874/
    6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5839379/
    7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871262/ 
    8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33186794/
    9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942282/
    10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4066722/
    11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32353823/
    12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38108460/
    13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7662377/ 
    14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25183302/ 
    15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9459907/ 

    Produse recomandate


    • flacon cu 60 caps...
      Pret obisnuit
      139,00 lei

    Urmatorul articol


    Lasa un comentariu

    Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare