📢Ultima zi cu 15% reducere la achizitii de min. 200 de lei

Totul despre alaptarea bebelusilor. Cum, cat si pana cand alaptam

Totul despre alaptarea bebelusilor. Cum, cat si pana cand alaptam

Un aliment cu o structura „vie”, ce se schimba permanent pentru a face fata nevoilor copilului, laptele matern este esential pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului.

Cuprins:

1. Alaptarea, un start reusit pentru copil si mama

2. Beneficiile alaptarii si ale laptelui matern

3. Alaptarea corecta a bebelusilor

4. Alimentatia in timpul alaptarii si stilul de viata al mamei

5. Oprirea alaptarii

6. Ingrijirea si igiena sanilor in timpul alaptarii

Alaptarea, un start reusit pentru copil si mama

Alaptarea este actul fiziologic prin care mama ofera bebelusilor si copiilor mici nutrientii absolut necesari cresterii si dezvoltarii sanatoase.

Neonatologii, pediatrii si toti specialistii din domeniul medical, de altfel, spun la unison ca laptele matern este cel mai complex si sanatos aliment pentru un bebelus si singurul de care are acesta nevoie cel putin pana la 6 luni.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, daca alaptarea ar deveni universala, aproape 820.000 de copii ar fi salvati in fiecare an. Statisticile OMS arata ca la nivel global doar 40% dintre bebelusii cu varsta sub sase luni sunt alaptati in mod exclusiv, un procent extrem de scazut.

Pentru femeile care se pregatesc sa devina mame sau proaspetele mamici, alaptarea ridica o multime de temeri si intrebari. Voi putea oare sa alaptez, va fi suficient laptele meu, ce ar trebui sa mananc cand alaptez - sunt doar cateva dintre dilemele firesti ale mamicilor, la care vom raspunde in acest articol dedicat alaptarii.

Beneficiile alaptarii si ale laptelui matern

Laptele matern este un aliment unic, ce nu poate fi replicat in laborator. Desi au existat incercari si studii, oamenii de stiinta n-au reusit sa descopere o formula prin care sa reproduca laptele matern. Alaptarea este cea mai sanatoasa forma de hranire a bebelusului. Ea asigura continuarea legaturii dintre mama si copil, oferind pe langa multiple beneficii pentru sanatate, echilibru si confort emotional bebelusului si mamei.

Beneficiile pentru bebelusi

Laptele matern este produs in corpul mamei intr-un proces complex ce incepe inca din lunile 4-6 ale sarcinii. Alveolele sanilor, stimulate de hormonul prolactina, preiau din fluxul sanguin al mamei proteine, zaharuri si grasimi si produc astfel acel lapte extrem de valoros. Dintre beneficiile lui merita amintite:

  • Intarirea sistemului imunitar - Laptele matern este hrana ideala pentru nou-nascuti si contine anticorpi ce protejeaza copilul de alergii si anumite infectii. Totodata, colostrul, primul lapte, produs de mama in ultima parte a sarcinii si in primele zile de la nastere, are un continut mai scazut in grasimi si glucide, dar contine o cantitate uriasa de imunoglobuline - elemente ce lupta impotriva virusurilor si bacteriilor si asigura piatra de temelie pentru un sistem imunitar puternic, pregatit sa faca fata noilor provocari.
  • Scade riscul de obezitate - Copiii alaptati cresc mai lent in greutate decat cei hraniti cu lapte praf, insa acesta este modul sanatos si corect de crestere in greutate. Nu trebuie sa ne ingrijoram, asadar, in privinta cresterii lente in greutate, pentru bebelusii hraniti cu lapte matern. Mai mult decat atat, un studiu al Institului National de Sanatate din SUA a concluzionat ca bebelusii hraniti cu lapte matern au un risc mai scazut de obezitate.
  • Scaderea riscurilor pentru boli cronice - Odata cu scaderea sanselor de a lua prea mult in greutate, se reduce si riscul dezvoltarii unor boli cronice asociate cu obezitatea - hipertensiunea, diabetul. Nenumarate lucrari de specialitate atesta faptul ca alaptarea diminueaza pericolul bolilor cronice - cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii (boli ce reprezinta 63% dintre cauzele mortalitatii la nivel mondial).
  • Cresterea eficientei vaccinurilor - Mai multe lucrari de medicina pediatrica vorbesc despre rolul laptelui matern in cresterea eficientei vaccinului. José G Dórea, pediatru si membru al International Society for Children's Health subliniaza ca alaptarea la san are un efect complementar vaccinului, imbunatatind raspunsul sistemelor imunologice si enterohepatice ale copilului la vaccin.
  • Stimularea dezvoltarii cerebrale - Laptele matern contine nutrienti esentiali pentru dezvoltarea cognitiva a copilului. Acizii grasi din componenta laptelui matern (peste 200 la numar) sunt cei care ajuta dezvoltarea intelectuala a bebelusului, motiv pentru care alimentele ce ii contin (uleiuri vegetale, seminte, peste, legume cu frunze verzi) trebuie sa se regaseasca in dieta copilului dupa ce se incepe diversificarea.
  • Asigura dezvoltarea corecta a dintilor - Alaptarea ajuta copilul sa-si dezvolte o dentitie sanatoasa, diminuand riscul problemelor de ocluzie dentara (muscatura). Un studiu efectuat in 2015, arata ca bebelusii alaptati exclusiv la san pana la varsta de 6 luni au un risc cu 72% risc mai mic de a face malocluzie (alinierea proasta a dintilor).
  • Sustine dezvoltarea copiilor nascuti prematur - In cazul in care copilul s-a nascut inainte de termen, laptele matern contribuie la dezvoltarea neurologica si a organelor, astfel incat acesta sa poata trece peste perioada dificila.

Beneficiile pentru mama

Alaptarea este benefica si pentru mama, din mai multe perspective. Dintre avantajele pe care le aduce mamelor alaptarea trebuie mentionate:

  • Eliberarea oxitocinei in timpul alaptarii - In timp ce mama isi hraneste copilul la san, organismul ei secreta oxitocina, denumit si hormonul fericirii si atasamentului. Acest hormon reduce riscul aparitiei depresiei post-partum si are un rol esential in sudarea relatiei mama-copil.
  • Ajuta la recuperarea mai rapida a mamei - alaptarea ajuta uterul mamei sa revina mai rapid la forma dinaintea sarcinii si ajuta la prevenirea sangerarilor post-partum.
  • Reducerea riscului de cancer mamar si ovarian - Exista mai multe cercetari care au demonstrat ca exista o legatura stransa intre alaptare si scaderea riscului de cancer mamar si ovarian. Pentru ca sunt ocupate cu producerea laptelui, celulele nu sufera mutatii ce pot duce la dezvoltarea cancerului. Totodata, nivelul estrogenului este mai mic in cazul femeilor care alapteaza, iar mamele care alapteaza au si tendinta generala de a acorda o atentie sporita alimentatiei - nu consuma alcool, nu fumeaza si consuma in general alimente mai putin procesate.
  • Arderea caloriilor - Alaptatul ajuta mamele sa-si revina la forma anterioara nasterii, deoarece accelereaza arderea caloriilor. Astfel, kilogramele acumulate in mod firesc in timpul sarcinii sunt eliminate mai usor si intr-un timp mai scurt.
  • Confera mai multa comoditate - aparitia unui copil presupune foarte multe schimbari in viata unei familii, mama fiind poate cea mai vizata. Dependenta bebusului de mama, lipsa somnului si grijile afecteaza mult mama. Alaptarea o ajuta sa se odihneasca in timpul noptii, ii ofera flexibilitate pentru ca poate sa-si hraneasca copilul in orice loc, iar hrana nu trebuie preparata sau incalzita.

Beneficii de natura emotionala

Apropierea dintre mama si bebelus in timpul alaptarii ajuta la crearea unei legaturi emotionale puternice, indestructibile. Oxitocina eliberata in timpul alaptarii dublata de gesturile firesti de tandrete din timpul hranirii la san sunt factori care ajuta la regasirea echilibrului emotional pentru mama intr-o perioada obositoare pentru ea.

In acelasi timp, alaptarea ajuta la crearea atasamentului copilului fata de mama. In bratele mamei copilul se simte protejat si iubit, iar studiile sugereaza ca persoanele care au fost alaptate la san au mai putine probleme emotionale de-a lungul vietii. Specialistii de la OMS recomanda alaptarea copiilor vreme de 2 ani, pentru ca mama si copilul sa se bucure cat mai mult timp de toate aceste beneficii.

Beneficii pentru familie si societate

Hranirea copilului la san scade foarte mult costurile de intretinere a copilului in primii ani de viata. De asemenea, copilul alaptat are un risc mai mic de imbolnaviri, reducand astfel costurile unor servicii medicale.

Alaptarea corecta a bebelusilor

Pozitionarea incorecta a copilului la san poate crea o multime de probleme mamelor - iritatii la nivelul sanilor, o alimentare insuficienta a copilului, dificultati in producerea laptelui si intr-un final renuntarea la hranirea la san. Nu este vorba despre o tehnica dificila sau complexa, ci doar despre mici detalii pe care orice mama ar trebui sa le cunoasca.

Tehnica si pozitiile corecte de alaptare a bebelusilor

Unii bebelusi stiu sa apuce sanul inca din burta mamei, dupa ce se dezvolta muschii de sugere de la nivelul obrajilor. Cel mic exerseaza acest reflex, de aceea atunci cand este pus la san va cauta instinctiv mamelonul.

Alti bebelusi au nevoie de putin ajutor, insa nu trebuie sa ne ingrijoram. Nu este nimic in neregula in a avea dificultati de alaptare, o multime de mame se confrunta cu astfel de situatii. Tocmai de aceea, este important ca mamele sa primeasca prima lectie de alaptare in maternitate de la personalul medical pentru a sti cum sa gestioneze procesul de alaptare.

Daca atunci cand ajungeti acasa aveti dificultati in alaptare, cereti ajutorul unui consultant in lactatie acreditat IBCL (International Board Certified Lactation Consultant). Chiar daca in aceasta perioada rudele vor veni cu o multitudine de sfaturi mai mult sau mai putin solicitate, specialistul este cel mai recomandat sa intervina in aceasta perioada.

Atasarea corecta la san este cheia unei alimentatii corecte. Daca un copil este corect pozitionat la san, acesta se va alimenta bine, iar mama nu va face rani la nivelul sanilor. In timpul alaptarii, copilul trebuie sa apuce sanul fara ca mama sa simta vreun disconfort. La primele semne de foame, aduceti bebelusul catre piept (nu pieptul spre copil) luati o pozitie confortabila si introduceti adanc sanul in gura copilului.

Urmariti ca bebelusul sa prinda mamelonul, impreuna cu o mare parte a areolei mamare. Buza inferioara trebuie sa fie rasfranta, limba sa fie plasata intre mamelon si gingia inferioara, iar barbia trebuie sa fie lipita de san, nu in aer. Cand copilul apuca doar cu varful buzelor areola, se aud zgomote cand suge, exista sanse ca bebelusul sa nu fie atasat corect, iar sanul sa aiba de suferit.

Daca ati fost nevoita sa oferiti bebelusului biberon, fiti atenta la felul in care acesta va apuca sanul cand reveniti la alapatare. Tehnicile difera, iar daca vreti sa continuati alaptarea trebuie sa abordati lucrurile cu rabdare si mare atentie.

Bebelusii apuca sanul in mod natural, fara sa aiba neaparat nevoie de ghidaj, insa, in anumite cazuri umezirea mamelonului cu o picatura de lapte il poate ajuta sa apuce mai repede sanul. Pentru ca alaptarea sa nu fie inconfortabila si copilul sa poata extrage cat lapte are nevoie, exista cateva pozitii recomandate de specialistii in lactatie si pe care le puteti vedea ilustrate in imaginea de mai jos:

Cand si cat se alapteaza bebelusii

Alaptarea este recomandata inca din prima ora de viata a bebelusului, apoi copilul trebuie alaptat la cerere. Unii medici recomanda alaptarea o data la 3-4 ore, dar copilul este cel mai bun ghid in acest sens. Urmariti-l cu atentie, dati-i un credit de incredere pentru ca este cel care stie cel mai bine cand ii este foame.

Durata unei mese variaza foarte mult de la copil la copil si de la mama la mama. Unii copii termina de mancat in 5 minute, in vreme ce altii au nevoie de cateva zeci. Media este in jurul a 20 de minute. Unii copii trec prin pusee de crestere, iar atunci veti observa ca si-ar dori sa suga necontenit. Acestea sunt episoade trecatoare, nu va speriati si alaptati in continuare. Chiar daca initial veti avea impresia ca nu aveti suficient lapte, nu uitati ca in alaptare lucrurile functioneaza dupa principiul cererii si al ofertei.

Cum stim daca bebelusul mananca suficient

Bebelusii stiu mai bine decat mamele lor cand au mancat destul, iar in primele luni ei sunt cei care stabilesc regulile, asa ca trebuie urmariti cu atentie.

Bebelusul mananca suficient in cazul in care ii este foame de 6-8 ori pe zi, daca sanii sunt moi si usori dupa incheierea mesei, bebelusul inghite laptele, scoate zgomotul specific si are ritmuri diferite de a manca - la inceput accelerat, apoi cu pauze, iar ulterior lasa singur sanul din gurita.

Ne putem da seama daca copilul mananca suficient monitorizand daca in perioada suptului activ bebelusul inghite, daca dupa ce a dat drumul sanului copilul este relaxat sau adoarme profund, daca are scaune (3-4 scaune zilnic in primele saptamani dupa nastere, apoi mai rar), daca urineaza (uda 6-8 scutece pe zi), daca ia in greutate.

In cazul in care bebelusul este letargic, nu ia in greutate, urineaza putin, nu are scaune, are mucoasele uscate este nevoie sa discutati cu pediatrul copilului deoarece este posibil sa nu se alimenteze bine.

Cum si cat se pastreaza laptele matern

Laptele matern poate fi pastrat fara sa-si piarda calitatile nutritive, insa trebuie sa respectam cateva conditii. Daca laptele urmeaza sa fie oferit la urmatoarea masa, acesta poate fi pastrat la temperatura camerei (daca in camera nu avem peste 30-40 grade). Se folosesc doar recipiente curate si special create pentru stocarea laptelui - pungute sau recipientele primite in pachet odata cu pompa de san.

Laptele matern rezista fara probleme:

  • la temperatura camerei (19-26 grade Celsius) timp de maximum 4 ore
  • In geanta frigorifica (-15 - 4 grade Celsius) maximum 24 de ore
  • La frigider (circa 4 grade Celsius) intre 72 de ore si 5 zile
  • La congelator (-15 grade Celsius) maximum 2 saptamani
  • In congelator special pana la 12 luni

Daca laptele a fost pastrat la frigider/congelator, gustati-l inainte pentru a verifica daca acesta nu s-a alterat. In timp, la pastrare, laptele poate sa-si schimbe gustul, motiv pentru care copilul il refuza.

Cum poate fi stimulata lactatia

Lactatia functioneaza dupa principiul cerere-oferta. Cu cat bebelusul mananca mai mult, cu atat mai mult lapte va produce mama. Din acest motiv nu este indicat ca bebelusului sa i se dea lapte praf, sucuri sau ceaiuri intre alaptari in primele 6 luni. Daca cererea este, totusi, mai mare decat oferta, putem apela la cateva tehnici de stimulare a productiei de lapte:

Consumarea unor plante/ceaiuri de plante pentru stimularea lactatiei - schinduful si schinelul administrate in capsule, fenicul consumat ca atare sau sub forma de capsule sau ceai. Sunt utile si ceaiurile din anason si zmeur rosu.

Contactul piele la piele - timpul petrecut cu copilul, adormirea la san, purtarea copilului in sisteme ergonomice speciale pot ajuta la stimularea alaptarii

Folosirea unui sistem suplimentar de nutritie a copilului - chiar daca sanul nu produce suficient lapte, punerea copilului la san si administrarea laptelului printr-un sistem suplimentar (administrarea de lapte matern, stors in prealabil, printr-un tub special), in timp ce suge, ajuta la stimularea lactatiei.

Evitati oboseala extrema (in primele luni este dificil, integrati insa familia in ingrijirea copilului), hidratati-va, fiti atenta sa aveti un regim alimentar echilibrat, care respecta piramida alimentara.

Exista si unele mituri legate de stimularea lactatiei si care au fost demontate de cercetari. Se spunea ca berea si cafeaua ar stimula lactatia, insa analizele recente au demonstrat ca aceste doua alimente nu aduc imbunatatiri notabile in ceea ce priveste cantitatea de lapte produsa de mama, iar alcoolul poate chiar afecta copilul.

Consumul moderat de cafea este permis in alaptare. Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, mama poate sa bea maximum 3 cani de cafea pe zi, in timp ce La Leche League sustine ca sigure pot fi si cinci cani de cafea zilnic. Moderatia este cheia, iar specialistii sunt de parere ca mamele ar trebui sa se orienteze catre formele de cafea cu mai putina cafeina.

Probleme care pot aparea in alaptare

Uneori, oricat de mult ne-am stradui sa urmam pasii corecti de alaptare si un stil de viata sanatos, apar diverse probleme in alaptare. Printre aceste probleme se numara in cazul mamei:

  • Durerea in timpul alaptarii - Ea apare doar daca bebelusul nu apuca in mod corect sanul. Reasezati copilul la san, consultand inca o data pozitia corecta pentru alaptare
  • Fisuri la nivelul mamelonului (Ragade) - Se manifesta prin fisuri, roseata, durere atunci cand bebelusul suge. Sunt cauzate de pozitionarea incorecta a copilului la supt, dar si anumite probleme precum micoze, candidoze. Aplicarea catorva picaturi de lapte pot ajuta, insa discutati si cu un specialist daca va confruntati cu aceste probleme.
  • Infundarea canalelor mamare - Cauzele principale sunt golirea incompleta a sanului si pozitia incorecta la supt. Se manifesta prin roseata localizata sub forma unei linii, noduli tensionati, durere. Se recomanda masajul bland, compresele si stoarcerea sanului. Apelati la ajutorul medicului pentru tratament.
  • Angorjarea sanilor (Furia laptelui sau umplerea excesiva a sanilor cu lapte, din cauza unui dezechilibru intre rezerva de lapte si cerintele copilului) - Apare de regula in primele saptamani dupa nastere si se manifesta prin inrosirea mamelonului, durere si in unele cazuri febra. Furia laptelui n-ar trebui ignorata deoarece poate duce la mastita sau abces. Solutia pentru angorjarea sanilor o reprezinta masajul, aplicarea compreselor, stoarcerea sanilor. Daca apare febra, luati legatura cu medicul.
  • Mastita - Este o inflamatie a tesutului mamar care se manifesta printr-o arie rosie, dureroasa, fierbinte, inflamata la nivelul sanului. Mama poate avea febra, frisoane si o stare generala proasta. Mastita poate avea cauza infectioasa, poate fi generata de ragade netratate, sau de obstructionarea canalelor galactofore. Mastita se trateaza impreuna cu medicul, iar cel mai important lucru, pe care n-ar trebui sa-l uitati, este sa nu incetati alaptarea.

Exista si posibilitatea sa apara probleme ale bebelusului in timpul alaptarii. Refuzul sanului este una dintre dificultati, iar daca ea apare fara ca mama sa fi facut completari (cu formula de lapte, suc, ceai) trebuie sa avem in primul rand rabdare, sa perseveram, sa incercam sa schimbam pozitiile folosite pentru alaptare in general si, daca situatia persista, sa consultam un specialist in lactatie.

Colicile si refluxul sunt probleme care apar in mod special in perioada alaptarii. Acestea trebuie gestionate cu multa rabdare. Atasarea corecta a bebelusului la san si eructatiile dupa alaptare pot fi de ajutor in gestionarea acestor probleme. Totodata, bebelusul nu trebuie sa planga de foame, deoarece inghite aer, fapt ce poate determina aparitia colicilor. Mamele trebuie sa hraneasca bebelusul imediat ce da semne ca ii este foame.

Alimentatia in timpul alaptarii si stilul de viata al mamei

In perioada in care alapteaza, mamele trebuie sa aiba o grija deosebita pentru sanatatea lor. Perioada de dupa nastere este destul de complicata pentru mama, iar presiunea si grijile deseori nu mai lasa loc de respiro. Alimentatia si stilul de viata ar trebui adaptate acestei perioade, astfel incat bebelusul sa nu primeasca prin laptele mamei substante nocive.

Incercati, insa, sa va ascultati corpul, mancati variat, cat mai natural, dar nu va impuneti un regim drastic. Renuntati la fumat, evitati consumul de alcool (cantitatea de alcool care ajunge in lapte este echivalenta cu cantitatea de alcool din sange, iar alcoolul afecteaza neurologic copilul) si de dulciuri in exces. De asemenea, discutati de fiecare data cu medicul cand trebuie sa administrati un medicament.

Alimente recomandate in timpul alaptarii

Substantele din alimentele pe care le consuma mama ajung la bebelus prin laptele matern, astfel incat trebuie sa ne alegem cu mare grija mesele. Printre alimentele recomandate in timpul alaptarii, se numara:

  • Lactate si oua: lapte, iaurt, branza, oua - Sunt surse importante de calciu si sunt indispensabile pentru un organism puternic si sanatos.
  • Legume proaspete: morcov, varza, ardei, rosii, castraveti etc. - Contin vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea mamei.
  • Fructe: citrice, mere, piersici, cirese, fructe de padure, avocado - Cu un continut ridicat de vitamine, fructele ajuta sistemul imunitar al mamei, prevenind imbolnavirile. Atentie, daca sunteti alergica la unele dintre aceste alimente, evitati-le si incercati sa va obtineti nutrientii necesari din surse similare.
  • Carne: carne rosie, alba, carne de peste - Contine proteine si acizi grasi cu un rol important in dezvoltarea cerebrala a copilului si in prevenirea anemiei.
  • Spanac, varza kale, salata verde si salate cu multa verdeata
  • Cereale: paine cu seminte, orez, paste etc.
  • Hidratare - Este extrem de important ca mama sa consume 2-3 litri de apa pe zi. Hidratarea este esentiala pentru sanatatea oricarei femei si ar trebui sa va faceti un obicei din a bea apa, nu doar cand alaptati. Studiile nu demostreaza o legatura intre consumul de apa si cantitatea de lapte produsa de mama, dar hidratarea este la fel de importanta ca in orice perioada a vietii, pentru buna functionare a organismului.

Mamele cu un regim alimentar special, vegetarian/vegan, ar trebui sa aiba grija ca in alimentatie sa existe un aport optim de vitamine, minerale si fier. In cazul unor carente este recomandata suplimentarea cu produse specifice (vitamina B12, fier, multivitamine).

Alimente interzise in alaptare

In perioada alaptarii sunt interzise in general alimentele ce pot genera alergii. Nuca trebuie consumata cu grija in alaptare, deoarece are potential alergen, la fel si susanul sau alunele. Alimentele cu potential alergen trebuie introduse treptat in alimentatia mamei si apoi urmarite reactiile copilului dupa masa.

Sunt interzise alimentele ultra-procesate de tip fast food, prajelile, snack-urile cu potentiatori de arome si multa sare, dulciurile in exces si bauturile alcoolice.

Stil de viata corect in timpul alaptarii

Un stil de viata sanatos in timpul alaptarii implica o grija sporita fata de sanatatea mamei. Asta inseamna odihna suficienta (adesea este cel mai greu de obtinut in cazul unei mame cu un nou-nascut), alimentatie echilibrata, exercitii fizice zilnic (plimbarile in parc sunt la fel de benefice), dar si evitarea unor obiceiuri nocive precum fumatul sau consumul de alcool.

Medicamente interzise in timpul alaptarii

  • Automedicatia este interzisa atat de-a lungul celor 9 luni de sarcina, cat si in timpul alaptarii pentru ca substantele pot trece bariera sange-lapte si pot ajunge la copil.
  • Toate medicamentele administrate trebuie prescrise de medic, iar mama va trebui sa-l informeze ca alapteaza.
  • Analgezicele clasice, antihistaminicele, sau medicamentele de raceala se pot prescrie in anumite conditii, insa sunt interzise antidepresivele, anticonceptionalele, laxativele si benzodiazepinele.
  • Antibioticele sunt o categorie aparte de medicamente si nu ar trebui administrate fara un consult medical in prealabil.

Oprirea alaptarii

Incetarea alaptarii/intarcarea se va face firesc si etapizat. Chiar daca recomandarea pediatrilor este ca alaptarea sa se produca pana la doi ani, exista nenumarate situatii in care mamele decid sa opreasca alaptarea mai devreme sau mai tarziu. In unele cazuri este vorba despre oprirea lactatiei la mama, de o anumita conditie medicala a mamei sau copilului sau imprejurari care fac dificila alaptarea (reintoarcerea mamei la serviciu).

Faceti procesul firesc, usor pentru copil, astfel incat intarcarea sa nu fie o experienta traumatizanta.

Cand este interzisa alaptarea bebelusilor si cand trebuie oprita

Exista mai multe discutii referitoare la alaptarea bebelusului daca mama are anumite afectiuni. Discutiile sunt impartite, motiv pentru care decizia de a alapta trebuie luata impreuna cu medicul curant si se stabileste in functie de starea mamei, stadiul bolii si tratamentul pe care-l urmeaza.

- Tuberculoza - daca pana de curand era interzis mamelor cu tuberculoza sa alapteze, astazi lucrurile s-au schimbat. Societatea Americana de Pediatrie subliniaza faptul ca tuberculoza nu se transmite prin alaptare, iar daca mama este in faza activa a bolii, aceasta ar putea stoarce laptele pentru a fi oferit bebelusului de o alta persoana. Acest lucru se poate intampla timp de cateva saptamani, urmand ca in momentul in care boala intra in remisie sa poate alapta. Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii, prin Global Programme for Imunization subliniaza ca separarea mamei de bebelus si intreruperea alaptarii in perioada activa a bolii poate face imposibila sau dificila alaptarea ulterior. Acestia recomanda imunizarea copilului prin vaccinare BCG, imediat dupa nastere, daca acest lucru este posibil, si initierea alaptarii.

- Hepatita B si C - virusul hepatic se transmite prin sange, nu prin laptele matern. Desi exista riscul contactarii bolii la nastere, nu exista evidente foarte clare. In cazul hepatitei B este recomandata imunizarea copilului prin vaccin si alaptarea acestuia, in timp ce in infectia cu HVC sunt date insuficiente pentru a spune „da” sau „nu”.

- Herpex simplex - riscul de a contacta aceasta boala este mai mare in perioada prenatala si la nastere decat atunci cand copilul este alaptat. Daca mama are leziuni herpetice in zona sanilor, alaptarea poate fi oprita temporar.

- Virusul Uman Limfotropic pentru celulele T de tip 1 sau 2 - pentru evitarea transmiterii bolii la bebelus, nu este recomandata alaptarea.

- Cancer (daca mama face chimioterapie sau radioterapie) - din cauza tratamentelor agresive cu substante care pot afecta sanatatea copilului, nu este recomandata alaptarea.

Totodata, alaptarea este interzisa si in cazul in care mama este dependenta de droguri, alcool sau sufera de o boala psihica. Orice tratament medicamentos trebuie verificat daca este compatibil cu alaptarea. In cazul in care copilul a fost diagnosticat de la nastere cu galactozemie sau daca bebelusul s-a nascut cu o malformatie care impiedica hranirea la san alaptarea este sistata.

Metode de intarcare a copilului

Intarcarea copilului este o adevarata provocare pentru mame. In unele cazuri ea este una fortata de imprejurari, iar in altele este decizia mamei de a opri alaptarea la san. Indiferent care sunt motivele, exista cateva tehnici care le pot ajuta pe mame sa schimbe modul de hranire a copilului fara mari probleme:

- Scaderea graduala a numarului de alaptari la san si completarea cu alte mese

- Introducerea treptata a biberonului in ritualul de hranire

- Hranirea copilului cu biberonul sa fie facuta de catre alt membru al familiei

- Cand se incearca intarcarea, copilul ar trebui tinut departe de sanul mamei, spre care el tinde in mod natural, dar asta nu inseamna ca el trebuie privat de afectiunea mamei.

- NU se apeleaza la metode de pacalire a copilului cu ardei iute, mustar sau lamaie si nici nu se ofera explicatii care sa provoace rusinarea copilului prin afirmatii de tipul „esti mare acum si e rusine”.

Mamele ar trebui sa stie ca indiferent de metodele aplicate, intarcarea nu este o perioada usoara. Cu rabdare, insa, aceasta provocare va trece fara probleme.

Ingrijirea si igiena sanilor in timpul alaptarii

Sanii mamei sunt foarte „solicitati” in perioada alaptarii, asa ca trebuie sa le acordam o atentie sporita. In primul rand, mama va purta doar sutiene si haine din bumbac, lejere, care sa nu irite sanii sau sa puna o presiune prea mare. Este recomandat ca mama sa doarma pe spate, pentru a nu strivi sanii, iar purtarea unor tampoane din bumbac care sa mentina mamelonul uscat intre mesele bebelusului poate tine departe iritatiile.

In ceea ce priveste igiena sanilor in timpul alaptarii, este bine de stiut ca nu este nevoie de spalarea sanului cu sapun sau gel antibacterian inainte si dupa masa copilului. Clatirea cu apa este suficienta si nu provoaca iritarea pielii. Uleiurile secretate de pielea mamei ajuta la protejarea zonei, iar prin igienizarea exagerata pielea mamelonului este mai expusa la fisurare si iritatii. La dusul zilnic mama poate folosi geluri de dus blande, dermato-cosmetice, iar pentru hidratarea si ingrijirea mamelonului exista unguente speciale, pe care le poate recomanda medicul.

Alaptarea la san a copilului este metoda naturala de hranire a nou-nascutilor. Nu exista niciun alt produs care sa poata inlocui laptele matern, iar prin alaptare mama ii ofera copilului cel mai bun start de care ar putea avea parte.

Sursa foto: Shutterstock

Alte referinte:

http://abecedardealaptare.ro/
http://www.mihaeladrilea.ro
http://alapteaza.ro

Urmatorul articol


Lasa un comentariu

Nu uita, comentariile trebuie aprobate inainte de publicare